Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Základní potreby pro každého správného zahrádkáře

Základní vybavení pro zahrádkáře.
Publikované 30.05.2024 10:00

Sezóna zahradničení se nezadržitelně blíží a s ní i výběr toho správného zahradního nářadí. Kvalitní výbava je nepostradatelným pomocníkem a zjednoduší vám jakékoli činnosti na vaší zahrádce, na balkoně i terase. Poradíme vám, jak si správně vybrat, na které parametry se zaměřit a jak se o vaše nářadí postarat, aby vám vydrželo co nejdéle.

Typy nářadí a materiál

Základní nářadí pro sázení sestává z lopatky a hrabiček, které je dostatečné při péči o pokojové a balkonové rostliny. V zahradě však potřebujete mnohem lepší výbavu a s drobným nářadím si poradíte jen velmi obtížně. Péče o zahradní rostliny a dřeviny vyžaduje větší a kvalitnější nástroje, jako jsou zahradní nůžky, motyka, rýč, hrábě a lopata, případně i pilka na ořezy větví a větviček. Které nářadí vybrat? A z jakých materiálů? Nabídka je opravdu široká. Pomůžeme vám zorientovat se v základní výbavě příležitostných zahrádkářů, i ve výběru nářadí pro ty více zkušené.

Násady a nástavce

Primárně bychom jednotlivé části většího zahradního nářadí mohli rozdělit na násadu a nástavec. Každá část může být z jiného materiálu a jinak tvarována. Násady na zahradní nářadí se vyrábí z různých materiálů, přičemž každý z nich má své výhody i nevýhody.

  • Dřevěné násady jsou dlouhodobě osvědčené a využívají se poměrně často. Nevýhodou je citlivost na vlhkost, před kterou lze chránit povrchovou úpravou.
  • Hliníkové násady jsou modernější variantou. Získaly si oblibu hlavně pro nízkou váhu, kterou oceníte při delší práci na zahradě. Zároveň jsou velmi odolné vůči korozi, dostatečně pevné a nenáročné na údržbu. Nevýhodou je vyšší cena, ale tato investice se vám z hlediska životnosti a pohodlí při práci vyplatí.
  • Ocelové násady jsou také častou a ověřenou volbou. Je to mimořádně pevný a odolný materiál, který vám vydrží dlouho. Negativem je vyšší hmotnost oproti hliníku a náchylnost ke korozi a rezivění.
  • Poslední možností jsou plastové násady, které se u většího nářadí, jako jsou lopaty a rýče téměř vůbec nepoužívají, hlavně kvůli nízké odolnosti a lámání.

Moderní násady na zahradní nářadí naleznete také v ergonomickém provedení, které má tyč tvarovanou tak, abyste při práci nenamáhali páteř, minimalizovali ohýbání a nebyli vykřivení do polohy, která vám po čase způsobí bolesti zad nebo rukou. Užitečné jsou také teleskopické násady, jejichž délku si přizpůsobíte podle potřeby pro nižší i vyšší osoby.

Pracovní část nářadí neboli nástavec, se materiálově dělí podobně jako násady. Dřevěné nástavce se používají jen velmi málo, například u hrábí na práci se senem a slámou. Hliníkové a ocelové čepele jsou při výrobě využívány nejčastěji, hlavně pro jejich pevnost, jak jsme zmiňovali výše. Plastové nástavce naleznete na hrábích na listí a některých vidlích. Jsou vhodné pouze pro práci s lehkým materiálem, který nevyžaduje pevnost.

Zajímavou volbou jsou také kombinované systémy, které si složíte dle vlastní potřeby. Stačí vám jedna násada, na kterou si namontujete libovolnou pracovní hlavici (nástavec). Kombinovat můžete v rámci jedné série daného výrobce. Tyto systémy jsou výhodné např. při větší investici do kvalitní hliníkové násady, která vám v tomto případě stačí jedna.

Výhodou je i menší náročnost na skladování, tyč se vám vejde kamkoli, do každého zahradního domku, i do garáže.

Na které práce potřebujeme nářadí?

Bez ohledu na to, zda máte malou balkonovou zahrádku, vyvýšené záhony kolem terasy, nebo prostornou zahradu plnou rostlin, vyžadují péči. V následujících řádcích si přiblížíme, na které aktivity potřebujeme nářadí nejčastěji:

  • Sázení a přesazování – aktivita, která nás čeká v zahradě i u pokojových rostlin. Pravidelné přesazování rostlin je důležitou součástí péče. Práce se zeminou vyžaduje alespoň základní sadu zahradního nářadí, jako je lopatka a hrabičky. Nezapomeňte ani na zahradní rukavice, zejména při práci s hnojivem.
  • Zalévání – efektivní a správné zalévání rostlin je u některých druhů každodenní povinností, kterou si můžete zjednodušit vhodným výběrem zahradní hadice, konví a rozprašovačů. Ideální čas na zalévání zahrady je brzy ráno nebo naopak večer. Vydatnost a místo zalévání závisí na konkrétních druzích rostlin i typu půdy.
  • Ořezávání a úprava rostlin – aby byly vysazené rostliny v dobré kondici a správném tvaru, potřebují stříhání či ořezávání. Tvarování a řez rostlin vám usnadní zahradní nůžky a malé pilky na větve.
  • Čištění a úprava terénu – souvisí se zahradou jen okrajově, ale i tak se jim při zahrádkářství nevyhneme. Po sázení i ořezávání je třeba upravit terén nebo alespoň zamést kolem vysazených rostlin. Bez koštěte se obejdete jen velmi těžko.
  • Kopání a výkopové práce se týkají více zahrad než balkonových a terasových rostlin. Nářadí, hlavně lopata, se vám bude hodit při odstraňování kamenů a kořenů, práci s pískem, štěrkem, kamínky a mulčem.

Základní nářadí každého zahrádkáře

Každý zahrádkář má alespoň minimální výbavu nářadí, kterou využívá při práci na zahradě. Prohlédněte si naše tipy, jak vybrat správné nářadí přesně podle vašich potřeb a usnadněte si práci nejvíce, jak se dá. S kvalitním nářadím bude práce na zahradě relaxem a ne dřinou, která vás časem přestane bavit. Všechny nástroje seženete běžně v hobby marketech, prodejnách se zahradními potřebami nebo v internetových obchodech.

  • Zahradní rukavice

Rukavice jsou alfou a omegou při každé práci v zahradě. Musí být odolné a zároveň dostatečně tenké i pro jemnější práci při sázení semínek a přesazování sazenic. Na rukou musí sedět jako ulité, proto se rozlišují dámské na menší ruce a mohutnější pánské rukavice, uzpůsobené pro náročnější práci v zahradě, jako je ořezávání a práce s těžkým nářadím. Před koupí si všímejte voděodolné úpravy, která vám udrží ruce v suchu i při zalévání a práci s vlhkou půdou. Skvělou vychytávkou jsou suché zipy, které se nastavují na zápěstí a zajistí, aby neklouzala a držela přesně tam, kde má. Zohlednit je třeba i práci, na kterou se budou používat. Ochranné rukavice pro běžné sázení a jemnou práci jsou zpravidla tenčí. Naopak rukavice pro náročnější práci bývají vyztuženy, aby se zabránilo tvorbě puchýřů.

  • Zahradní nůžky

Dalším nepostradatelným kouskem zahrádkářů jsou zahradní nůžky. Před nákupem je třeba si promyslet především účel, pro který budete nůžky používat. Jednotlivé druhy nůžek se liší například podle toho, zda jsou určeny pro trávník, bylinky, větve nebo živý plot.

Účel použití a druhy nůžek:

  • Ruční / manuální zahradní nůžky – jsou ideální pro menší práce v zahradě, zastřihávání bylinek a záhonů, případně i plevele a trávy. Využijete je i u balkonových a pokojových rostlin.
  • Obouruční / pákové nůžky – se používají především na větve keřů, u kterých potřebujete vynaložit větší sílu.
  • Teleskopické nůžky – mají nastavitelnou délku a jsou vhodné pro hůře dostupná místa a vyšší keře a větve, u kterých byste potřebovali žebřík nebo schůdky.
  • Akumulátorové nůžky– jsou vhodnější pro celodenní práci a stříhání většího množství rostlin.

Jak vybrat zahradní nůžky

Při koupi se zaměřte na ergonomii rukojeti, aby vám dobře sedly do rukou a nevypadávaly. Protiskluzová rukojeť vám zajistí dobrý úchop a lepší manipulaci. Zohledněte také prostor pro zahradní rukavice, které při práci používáte. Práci vám usnadní i vratná pružina, která po zastřižení otevře nůžky do původní polohy. Chybět by neměla ani pojistka otevření, která se hodí při přenášení nebo vložení do sáčku. Užitečná je i u dětí, které by si v nehlídané chvíli mohly ostrými nůžkami ublížit.

  • Vytrhávač plevele

Tato malá zahrádkářská pomůcka se nazývá také vytahovač, vyrývač či vypichovač plevele. Pod všemi názvy se skrývá ruční nářadí pro zbavení se plevelů v zahradě. Praktická pomůcka, která vám ušetří spoustu času, usnadní vytrhávání plevelů a odstraní je lépe než klasické vytrhávání rukou. Vytrhávač plevele dokáže jít více do hloubky, podebere plevel i s kořenem a vyhnete se rychlému dorůstání a častému pletí plevele. Má špičaté hroty, které kromě odplevelování dobře prokypří a provzdušní půdu.

  • Hrábě

Na první pohled se může zdát, že hrábě jsou přibližně stejné a je jedno, jaké si vyberete. Není to docela pravda. Liší se materiálem, šířkou pracovní části i hustotou zubů. Abyste se v širokém výběru druhů a značek neztratili, podívejte se na našeho průvodce výběrem hrábí:

  • Materiál hrábí ovlivní jejich váhu a jednoduchost používání. Hrábě se skládají ze dvou částí, z násady a pracovní části. Obě mohou být ze stejného materiálu, případně kombinací různých materiálů.
      • Hliníkové hrábě jsou univerzální a mají nízkou váhu. Patří k těm kvalitnějším, které vám vydrží dlouho. Nevýhodou je cena, která je oproti jiným vyšší.
      • Kovové hrábě jsou těžší než hliníkové a využijete je při práci s půdou, štěrkem a pískem, kde vám práci usnadní právě jejich vyšší hmotnost. Při zabírání do půdy nemusíte vynakládat až tak velkou sílu.
      • Plastové hrábě mívají více pružné a ploché zuby, které oceníte při sběru napadaného listí z trávníků. Bonusem je jejich nízká váha a snazší manipulace, ale nejsou vhodné pro práci s půdou.
      • Dřevěné hrábě vám poslouží například při hrabání suché trávy, slámy a sena. Celodřevěné hrábě jsou oproti výše zmíněným materiálům samozřejmě těžší, což je důvodem, proč jsou u zahrádkářů méně oblíbené.
  • Šířka záběru hrábí souvisí s velikostí plochy, kterou potřebujete pohrabat. Pro čištění menších prostor a hůře dostupných míst, například v okolí vyvýšených záhonů či skalky, si vyberte užší hrábě, o velikosti přibližně 20 cm. Širší hrábě využijete na velkém pozemku a větších travnatých plochách.
  • Hustota zubů závisí na typu práce, pro kterou je plánujete použít. Hrábě s hustšími zuby (menší vzdálenost mezi zuby) jsou vhodné pro jemné materiály jako listí, tráva a seno, protože zachytí i menší kousky. Řidší zuby (větší vzdálenost mezi nimi) se vám budou méně zasekávat a jsou vhodné například pro hrabání spadaných větviček.
  • Zahnutí zubů vybírejte také podle povrchu, se kterým budete pracovat. Rovné a méně zahnuté zuby jsou vhodnější pro listí a trávu, více zahnuté zuby pro těžké a husté materiály.
  • Ergonomie neobešla ani zahradní hrábě. Ve specializovaných prodejnách sežene hrábě se zakřivením, které šetří vaši páteř, méně se ohýbáte a snáze se vám pracuje. Ideální jsou nejen pro seniory, ale také pro lidi, kteří se prací v zahradnictví živí.

Jak můžete vidět, výběr hrábí není tak jednoduchý, jak se na první pohled může zdát. Pokud máte větší zahradu, doporučujeme vybrat alespoň dva druhy hrábí, které budete dle potřeby střídat.

  • Motyka

Podobně jako zahradní nůžky, ani motyka, velká či malá, nesmí chybět ve výbavě zahrádkáře. Velikost motyky vybírejte podle toho, zda máte jen malý záhon nebo velký prostor pro obrábění.

Malé motyčky jsou ideální pro drobnou práci v bylinkovém či květinovém záhonu, pro okopávání rostlin, přesazování, pletí plevelů a provzdušnění půdy. Klasikou je motyka s dřevěnou rukojetí a oboustrannou ocelovou hlavicí, která má z jedné strany dva nebo tři hroty, z druhé strany rovnou nebo špičatou čepel.

Velké motyky se hodí do větších zahrad, kde máte velké plochy se záhony. Nezbytností je například při okopávání brambor a kypření větší plochy půdy. Nejčastěji využijete srdcovou motyku nebo rovnou okopávačku bez hrotů.

Klasická motyka sestává z násady a čepele (pracovní části). Násada bývá ve většině případů z bukového či jiného tvrdého dřeva, menší motyčky mívají násadu z plastu nebo kovu. Čepele se vyrábějí z oceli, která je odolná a pevná.

  • Lopata

Existuje více typů zahradních lopat a lopatek, z nichž každá je vhodná pro jiný projekt v zahradě. Využijete je na jakékoli výkopové práce, při páčení kamenů, sázení a nabírání libovolného materiálu, ať už jde o hlínu, písek nebo štěrk. Každý druh lopaty je navržen pro specifický druh práce. Konstrukce lopaty sestává ze tří částí. Rukojeť lopaty vám umožní několik úchopů, které můžete při práci podle potřeby střídat. Je důležitou částí lopaty, která ovlivňuje komfort, kontrolu a efektivitu práce. Násada se vyrábí v různých délkách, převážně ze dřeva a kovu. Moderní lopaty disponují také ergonomickým zakřivením, které vám částečně usnadní práci a zvýší pohodlí. Zohledněte také tvar a materiál čepele:

  • Špičatá lopata je oblíbená pro svou všestrannost a zvládne širokou škálu úkolů v zahradě. Najdete ji také pod názvem holštejnská lopata. Pomůže vám při tvrdé půdě a odstraňování kořenů a kamenů.
  • Široká rovná lopata se používá zejména při nabírání sypkých materiálů, jako je písek, štěrk, kamínky či kompost, ke zvedání, přemisťování i vyhlazování půdy.
  • Malá lopatka vám poslouží při menších pracích, jako je přesazování a sázení květin a malých rostlin, u pokojových rostlin a práci v květináčích a vyvýšených záhonech.
  • Rýč

Rýč a lopata jsou sice dva různé nástroje, ale lze je využít pro podobné práce v zahradě.

I u rýče najdete zmíněnou rukojeť pro pevnější úchop. Čepele bývají převážně špičaté nebo hranaté. Rýč je obvykle menší, lehčí a má delší rukojeť, což umožňuje použití větší síly při pákovém pohybu. Je vhodnější při pracích, které vyžadují přesnost, jako je sázení a kypření v okolí rostlin. Při práci v zahradě jej využijete poměrně častěji než lopaty, které slouží hlavně k nabírání a přenášení materiálu.

  • Vidle

Vidle využijete například při provzdušňování půdy. Jejich hroty naruší zhutněnou a tvrdou zeminu a zajistí lepší cirkulaci vzduchu a vody. Poslouží také při rozhrnování a přemisťování mulčovacích materiálů jako je štěpka, kůra nebo sláma v okolí rostlin. Sáhněte po nich i při hluboce zakořeněných plevelech a jiných kořenech rostlin. A v neposlední řadě, pokud máte kompost, jeho pravidelné převracení a promíchávání vám půjde nejlépe právě vidlemi.

  • Kolečko

V nabídce koleček naleznete stavbařská, hospodářská i zahradní kolečka. Pro základní práci v zahradě, jako přesun posečené trávy, přenesení rostlin a přeprava substrátů, je klasické zahradní kolečko dostatečné. Z čeho se skládá a na co si dát při výběru pozor?

  • Korba kolečka – s plastovým kolečkem se manipuluje snadněji, ale je méně odolné než kovová kolečka. Korba se kromě materiálu vybírá také podle objemu, menší kolečka mají 60 litrů, větší klidně i dvojnásobek. Před koupí zkontrolujte šířku dveří zahradního domku nebo branky, kterou budete s kolečkem procházet, abyste jimi pohodlně projeli a kolečko mohli mimo sezónu odložit.
  • Kolečka – se primárně dělí na plná, která jsou pevnější a odolnější, nebo nafukovací, která lépe tlumí nerovnosti na zemi. Většina výrobců nabízí také dokoupení náhradního kolečka, pokud by se vám po čase náhodou poškodilo.
  • Rukojeti kolečka – bývají opatřeny plastovými krytkami, které zajistí lepší držení a protiskluznost.
  • Konstrukce kolečka – u zahradních koleček není výjimkou ani dvoukolové provedení, které je poměrně stabilnější. Najdete také různé hloubky a šířky kolečka, výběr je opravdu pestrý a přizpůsobí se jakýmkoli požadavkům.

Pro menší zahrady jsou výbornou alternativou zahradní vozíky, které slouží k podobnému účelu jako kolečka. Zahradní vozíky můžete dle typu táhnout nebo tlačit před sebou. Existují vozíky na 4 kolech, které můžete jednoduše poskládat a odložit. Druhou možností jsou zahradní vozíky podobné nádobě na odpad, které mají dvě kolečka a zabírají méně místa. Vzhledem k plastové nebo textilní konstrukci mají sice menší nosnost, ale pro základní úkony v zahradě jsou dostatečné.

  • Kultivátor

Na první pohled může působit jako méně běžné nářadí, ale využijete jej k množství zahradních prací. Od malých ručních kultivátorů, přes větší kultivátory s násadami, až po elektrické a benzinové kultivátory do velkých zahrad. Při jakých zahradních pracích se vám bude hodit?

  • Příprava půdy před sázením – kultivátorem můžete rozdrobit velké kusy půdy a zlepšit její strukturu.
  • Odstranění plevele – kultivátor je účinným nástrojem na odstranění plevele, který vytahuje i s kořeny, čímž zabráníte rychlému opětovnému růstu.
  • Provzdušnění půdy – zlepšuje provzdušnění půdy a odvodnění. Podpoříte tím zdravý růst rostlin.
  • Příprava záhonů – kultivátorem můžete vytvářet záhony, vytvořit řádky a připravit půdu k setí nebo sázení.
  • Zahradní hadice

Správná zahradní hadice musí být dostatečně dlouhá, odolná a nezalamovat se. Hitem posledních let se stala pružná smršťovací hadice, která je lehká a můžete ji sbalit do velmi kompaktních rozměrů. Proudem vody se dokáže natáhnout až do trojnásobné délky, díky čemuž bez problémů zalijete široký okruh. Jejich výhodou je také poměrně příznivá cena a jednoduchá manipulace, kterou zvládnou i děti či senioři. Nevýhodou je menší odolnost, která se může projevit například při velmi silném průtoku vody nebo mechanickém poškození.

Pevné zahradní hadice mají delší životnost. Jejich odolnost oceníte při silném přetlaku vody i při povětrnostních vlivech, především pokud hadice zůstává venku celoročně. Nevýhodou je těžší manipulace, která vyžaduje větší sílu. Pomoci si můžete například navíjecím vozíkem na hadici nebo vodicími prvky, které zabrání tomu, abyste hadici táhli přes záhony.

Užitečným doplňkem jsou také průsakové hadice, které napojíte na vodovod a ony se postarají o průběžné zavlažování záhonů. Usnadní vám čas a zajistí pravidelné a rovnoměrné zalévání. Voda se dostává do půdy po celé ploše hadice, stačí ji umístit kolem vašich rostlin. Pro lepší vizuální efekt ji můžete zasypat mulčovací kůrou, která hadici výborně schová.

  • Malá pilka

Na větve keřů nebo stromů, které jsou příliš tlusté na zahradnické nůžky, vám poslouží malá ruční pilka. Hledejte modely s čepelí, která se pro vyšší bezpečnost skládá do rukojeti. Zahradnickou pilku na prořezávání seženete v různých provedeních, ve skládací formě podobné nožíku, jako elektrickou ruční pilku, i jako mini akumulátorovou pilu. Všechny varianty jsou skladné a snadno přenosné. Kromě práce na zahradě vám poslouží i na výletech a u táboráků při přípravě dřeva.

Profi nářadí

Ve druhé části článku se zaměříme na profesionální nářadí pro pokročilé. Pokud jste vášnivým zahrádkářem, nemělo by ve vaší výbavě chybět ani kvalitnější nářadí a lepší výbava, kterou budete s radostí používat každý den.

  • Nůžky na živý plot

Pokud jste se dosud při úpravě živého plotu trápili s pákovými nůžkami, čtěte dál a stříhání živých plotů se stane vaším relaxem. Profesionální zastřihovač vám poslouží na jakékoli keře, kterým potřebujete upravit tvar nebo oříznout konce. K dispozici máte tři varianty:

  • Elektrické nůžky na živý plot – jsou napojeny přívodním kabelem, který má výhodu neomezeného provozu, ale nevýhodu případného překážení při práci a potřebu dostupnosti elektřiny.
  • Akumulátorové nůžky na živý plot – tak, jako u jiného akumulátorového nářadí, nevýhodou je omezená provozní doba a nutnost nabíjení akumulátoru. Výhodou je nízká hmotnost a přenosnost na jakkoli vzdálená místa v zahradě.
  • Benzinové nůžky na živý plot – vás potěší výkonem, který zvládne i tvrdší dřevo. Nevýhodou je větší váha oproti předchozím typům.
  • Fukar a vysavač na listí

Patří k užitečným pomocníkům celoročně, nejen během podzimu. Budete ho s radostí používat nejen na listí, ale také posečené trávy a napadané piliny. Pouklízí i na těžko dostupných místech, na která byste se s koštětem nedostali. Namísto ručního hrabání a zametání stačí projít zahradu s vysavačem nebo použít fukar a veškerý nepořádek shrnout na jednu hromadu. Pokud máte terasu, veškerý nafoukaný nepořádek a písek uklidíte během chvilky.

  • Automatický hadicový naviják

Moderním a elegantním řešením jsou bubnové stojany, které se montují na stěny domu, garáže nebo zahradního domku. Využít můžete také pevné základy plotu nebo zakoupit stojan, který se osazuje do země. Po používání se hadice automaticky navine zpět do stojanu, kde zůstane bezpečně stočená, chráněná před povětrnostními vlivy a zalamováním, a vyhnete se zavazení pod nohama i uklízení před každým sečením.

  • Nůžky na trávu

Slouží pro tvarování a údržbu trávníku tam, kde se sekačkou nedostanete. Třeba v blízkosti kamenů, kolem terasy či vyvýšených záhonů. V nabídce naleznete akumulátorové i ruční/manuální nůžky. Akumulátorové nůžky mají v závislosti na kvalitě dobu provozu od 30 do 90 minut. Pro práci bez ohýbání si pořiďte teleskopické nůžky, které jsou fyzicky méně náročnější.

  • Krokovací nůžky

Krokovací nůžky pro zahrádkáře jsou speciální manuální nůžky navrženy pro stříhání silnějších větví a stonků. Jejich západkový mechanismus umožňuje střih v několika krocích namísto jednoho plynulého. Při každém stlačení rukojeti se čepele přiblíží a západka je v té pozici zablokuje. Rukojeť můžete uvolnit a druhým stisknutím opět zacvaknout. Takovým krokováním se vám silnější větve podaří odstřihnout snáze a s menší námahou.

  • Vertikutační hrábě

Vertikutační hrábě jsou speciálním nářadím pro úpravu trávníku. Mají mohutné kovové zuby zahnuté dovnitř, které provzdušňují půdu, lépe připraví zeminu k setí a podrtí zhutněnou půdu. Při práci s vertikutačními hráběmi stačí přejíždět po povrchu tam a zpět a tlačit je do půdy. Jedná se o fyzicky náročnější práci, ale odměnou vám bude krásný hustý trávník.

  • Hrobkovací motyka

Hrobkovací motyka je speciální druh motyky, která se využívá například při pěstování brambor. Čepel je tvarována do písmene “V”. Jak vyplývá z jejího názvu, pomáhá vytvořit hrobky, kopce, v okolí rostlin, které potřebují podporu a ochranu. Hrobky udržují vlhkost v půdě a pomáhají chránit kořeny před poškozením. Takové kopcování zlepšuje stabilitu rostlin, případně chrání plody před přímým kontaktem se zemí, například u rajčat.

Péče o zahradní nářadí

Dlouhou životnost a efektivní fungování vašeho nářadí poskytnou nejen kvalitní materiály, ale také správná a pravidelná péče. Pokud jste si s jarní sezónou pořídili nové nářadí, nezapomeňte na jeho údržbu a správné skladování.

Čištění po každém použití je ze všeho nejdůležitější. Nářadí důkladně zbavte zbytků zeminy a v případě potřeby otřete nebo opláchněte vodou. Nenechávejte jej volně pohozené v zahradě, déšť nebo silné slunce by mohlo některé materiály poškodit a znehodnotit. Dřevěné části alespoň 1x ročně ošetřete lněným olejem, abyste předešli vysychání a popraskání dřeva.

Správné skladování je také velmi důležité. Suché a čisté nářadí odložte dovnitř, ideálně do zahradního domku, nebo alespoň pod střechu, kde bude dostatečně chráněno před vlhkem. Každý kousek by měl mít své konkrétní místo, abyste jej snadno a rychle našli. Nezanedbejte organizaci a především na zimní sezónu si nářadí důkladně odložte.

Skladování zahradní hadice vyžaduje trochu více pozornosti než jiné pomůcky. Před zazimováním z ní vypusťte veškerou vodu, aby zůstala prázdná. Precizně ji omyjte od bláta a hlíny. Pokud je velmi znečištěná, můžete použít kartáč a běžný čisticí prostředek. Nechte ji důkladně vyschnout, aby se nevytvářely plísně a rez na kovových částech. Odstraňte hadicové spojky a koncovky, aby se nepoškodily. Hadici stočte tak, aby nebyla nikde zalomená ani příliš stažená. Můžete využít také navíjecí vozík nebo hadicový držák. Během zimy by měla být uložena v zahradním domku, garáži nebo ve sklepě, aby byla chráněna před mrazem, UV zářením a vlhkostí.

Broušení a ostření se týká hlavně čepelí na nůžkách, ale nezapomínejte ani na motyky a sekeru. Zlepší se jejich efektivnost při stříhání, sekání a kopání. Použijte brusku, brusný kámen nebo pilník na kov. Ostřejší nářadí skladujte na bezpečném místě, ideálně v suchých uzavřených boxech nebo zavěšené na stěně.

Pravidelná kontrola a oprava vám výrazně prodlouží životnost nářadí. Kontrolujte poškozené a opotřebované části, uvolněné rukojeti, které je třeba dotáhnout, i prasklé čepele a zlomené části. Některé zahradní pomůcky můžete zrenovovat dokoupením a výměnou poškozených dílů. Čepele můžete vyměnit za nové, kolečko kolečka dofoukat, rukojeť přišroubovat pevněji a nástavce vyměnit.

Údržba a péče o nářadí je pro prodloužení jeho životnosti klíčová. Dodržování těchto postupů vám zajistí, že nářadí bude vždy připraveno k použití a poslouží vám mnoho let.

Zdroj fotek (Photo source):
Gardeon