Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Kobercový trávník – výhody a nevýhody, pokládka a péče

Muž v pracovních rukavicích pokládá čerstvě nařezaný kobercový trávník.
Publikované 16.05.2024 10:00

Chcete vylepšit svou zahradu? Tohle všechno byste měli vědět, pokud zvažujete použít kobercový trávník.

Chcete ve své zahradě krásný a hustý trávník a nemůžete se rozhodnout mezi klasickým setým trávníkem a kobercovým trávníkem? Pak jste na správné adrese. V našem článku se podíváme na výhody a nevýhody kobercového trávníku a povíme si více i o tom, jak si vybrat správný typ pro vaši zahradu, či jak se pokládá.

Co je kobercový trávník

Kobercový trávník, někdy známý také jako rolovaný trávník nebo trávník v rolích, je předpěstovaný trávník, který se pěstuje na speciálních farmách. Po vypěstování se vyřízne a dodává v rolích, které se snadno rozvinou na připravenou půdu. Tento trávník je oblíbený díky své okamžité vizuální přitažlivosti a rychlé instalaci. Zajišťuje okamžitý zelený koberec, který je připraven k použití téměř ihned po položení.

Typy kobercových trávníků

Existuje několik druhů kobercových trávníků, které se liší podle druhu trávy a jejich vhodnosti pro různé klimatické a půdní podmínky:

1. Tepelná tráva (Festuca arundinacea) – Tato tráva je vhodná pro teplejší oblasti, je velmi odolná vůči suchu a má hluboký kořenový systém, což jí umožňuje přežít i v horkých letních měsících.

2. Kostrava červená (Festuca rubra) – Tato tráva je ideální pro chladnější oblasti a má schopnost růst i ve stinných podmínkách. Je vhodná pro trávníky, které jsou částečně nebo úplně ve stínu.

3. Lipnice luční (Poa pratensis) – Univerzální tráva, která je vhodná pro různé podmínky. Tvoří hustý a pevný trávník, který je odolný vůči intenzivnímu používání.

4. Bermudská tráva (Cynodon dactylon) – Tato tráva je ideální pro teplé oblasti a je velmi odolná vůči zátěži. Je známá svou rychlou regenerací a odolností vůči suchu.

Jak vybrat kobercový trávník

Při výběru kobercového trávníku zvažujte několik faktorů:

1. Klimatické podmínky: Zvolte trávu, která je vhodná pro váš region. Některé trávy jsou lépe přizpůsobeny teplejšímu podnebí, zatímco jiné jsou vhodné pro chladnější a stinné podmínky.

2. Účel použití: Pokud bude trávník intenzivně používán, například jako hřiště pro děti nebo místo ke sportování, zvolte odolnější druh trávy, který se rychle regeneruje a je odolný vůči zátěži.

3. Údržba: Některé druhy trávníku vyžadují méně péče než jiné. Pokud nemáte čas nebo chuť na intenzivní údržbu, zvolte druh trávy, který je méně náročný na sečení a hnojení.

Výhody a nevýhody kobercového trávníku oproti setému trávníku

Nyní se podíváme na základní výhody a nevýhody kobercového trávníku oproti setému trávníku. Na konci článku naleznete také podrobnou tabulku kategorií, ve kterých zjistíte, jaký typ trávníku je lepší v dané kategorii.

Výhody kobercového trávníku:

1. Rychlá instalace: Kobercový trávník poskytuje okamžitý zelený a hustý trávník, což znamená, že není třeba čekat několik týdnů nebo měsíců, než tráva doroste.

2. Menší potřeba péče: Díky své hustotě a již vypěstovanému charakteru má kobercový trávník méně problémů s plevelem a chorobami.

3. Estetika: Trávník je okamžitě krásný a rovnoměrně zelený, bez holých míst nebo nerovnoměrných růstových vzorů.

4. Odolnost: Předpěstovaný trávník je často odolnější vůči chorobám a škůdcům, protože je vypěstován v kontrolovaných podmínkách. Trávník kupujte u ověřeného pěstitele, vyhnete se tak pozdějším možným problémům.

Nevýhody kobercového trávníku:

1. Vyšší cena: Cena za metr čtvereční kobercového trávníku a jeho pokládky je vyšší ve srovnání s náklady na setí trávníku.

2. Potřebná odborná instalace: Pokládka kobercového trávníku vyžaduje přesnou přípravu půdy a odbornou instalaci, aby se zajistil správný růst a zakořenění trávníku.

Kritéria Kobercový trávník Setý trávník
Efektivnost nákladů Horší Lepší
Čas na vytvoření trávníku Lepší Horší
Možnost založení trávníku během ročních období Lepší Horší
Jednoduchost instalace Horší Lepší
Výběr různých druhů trávy Horší Lepší
Zakořenění trávy Horší Lepší
Odolnost vůči houbovým chorobám Horší Lepší
Odolnost vůči škůdcům Horší Lepší
Použití na svazích Lepší Horší
Odolnost vůči ptákům, kteří žerou semena Lepší Horší
Odolnost vůči bouřkám Lepší Horší
Jednoduchost budoucích oprav Horší Lepší
Ekologické faktory Horší Lepší
Dlouhodobá perspektiva Horší Lepší

Jak pokládat kobercový trávník

Pokládka kobercového trávníku vyžaduje důkladnou přípravu a preciznost. Abyste měli ještě před vaším rozhodnutím představu, co všechno pokládka obnáší, připravili jsme si pro vás podrobný postup, včetně nářadí, které budete potřebovat.

Co budete potřebovat

  • trávníkový substrát
  • plastové klíny
  • travní drny
  • síť proti krtkům

Nářadí

  • pryžové kladivo
  • zoubkovaný nůž
  • ořezávač
  • dřevěnou lať
  • rukavice
  • hrábě
  • válec

Postup pokládky

1. Příprava půdy: Před položením trávníku je důležité důkladně připravit půdu. Odstraňte všechny plevele, kameny a zbytky rostlin. Půdu zkultivujte a zarovnejte pomocí dřevěné latě, v obou směrech (shora dolů a ze strany na stranu), aby byla hladká a rovná.

2. Vyrovnání a válcování: Půdu vyrovnejte a zválcujte, aby byla pevná a rovná. Tato fáze je klíčová pro zajištění dobrého kontaktu trávníku s půdou a pro prevenci vzniku nerovností. Půdu byste měli mít připravenou, vyrovnanou a vyválcovanou již v předstihu, abyste mohli kobercový trávník rozložit co nejrychleji. Na jaře a v létě okamžitě po dodání, na podzim a v zimě do 24 hodin od dodání.

3. Síť proti krtkům (volitelné):

Chcete-li se vyhnout problémům s krtky, položte na připravenou půdu síť proti krtkům. Síť proti krtkům připevněte do půdy plastovými hřebíky, které nejprve jen částečně zatlačte. Úplně je zatloukejte až po přiložení dalšího pásu. Pásy by se měly překrývat minimálně 5 až 10 cm.

4. Pokládka trávníku: Trávník pokládejte v pásech, začněte od nejvzdálenějšího místa a postupujte směrem na začátek. Pokud jste použili také pásy proti krtkům, doporučujeme, abyste trávník pokládali kolmo na ně. Role trávníku pokládejte těsně vedle sebe bez mezer a překrývání. Travní drny přitloukejte pomocí gumového kladiva k předchozí řadě a k sobě navzájem, aby nevznikly mezery. Pokud se půda během pokládky vysušuje, mírně ji polijte. Celou plochu čerstvě položeného trávníku nakonec poválcujte, abyste dokonale spojili kusy drnů a zahladili mezery.

5. Zavlažování: Ihned po pokládce trávník důkladně zalijte, aby se podpořilo zakořenění. V prvních týdnech po pokládce pravidelně zavlažujte, aby se trávník dobře zakořenil.

Kdy se můžete po novém trávníku poprvé projít

Vizuálně je váš kobercový trávník plnohodnotným trávníkem hned po položení, nicméně chůzi po něm byste měli dát ještě nějaký čas. Trávník potřebuje dobře zapustit kořeny, takže vám doporučujeme začít jej plně využívat až po cca 4 týdnech od pokládky.

Přestože se vám tato doba může zdát dlouhá, stále je to o něco dříve než u trávníku ze semen. Na tom by se nemělo chodit, s výjimkou během počáteční údržby, po dobu až 6-8 týdnů.

Péče o kobercový trávník

Sečení

Pravidelné sečení je klíčové pro udržení hustého a zdravého trávníku. Optimální výška sečení závisí na druhu trávy, ale obecně se doporučuje sekat na výšku 2,5 až 4 cm. Sekat byste měli přibližně jednou týdně během vegetačního období. Dbejte na to, abyste sekali pouze třetinu délky trávy najednou, abyste nepoškodili rostliny.

Hnojení

Pro zdravý růst trávníku je důležité pravidelné hnojení. Používejte speciální travní hnojiva, která obsahují dusík, fosfor a draslík ve správných poměrech. Hnojit byste měli minimálně třikrát ročně: na jaře, v létě a na podzim. Dusík podporuje růst a zelenou barvu trávy, fosfor podporuje vývoj kořenového systému a draslík zvyšuje odolnost trávníku vůči chorobám a stresu.

Užitečné tipy

Přípravu neberte na lehkou váhu

I ta nejmenší nerovnost v terénu se časem může zvětšit a vytvořit místa, kde bude zadržována přebytečná vlhkost. Takové podmínky jsou ideální pro šíření houbových chorob. Proto je velmi důležité důkladně vyrovnat povrch před pokládkou trávníku.

Zlepšete kvalitu půdy

Pokud vaše zahradní půda není dostatečně kvalitní, například je jílovitá nebo neúrodná, před pokládkou trávníku na celou plochu nasypte trávníkový substrát. Můžete si ho připravit i sami z vyzrálého kompostu, písku a zvětralé lesní hrabanky. V případě těžké jílovité půdy je vhodné plochu porýt a zapracovat do ní suchou slámu a lesní hrabanku s pískem. Tímto způsobem dostanete do půdy potřebný vzduch a živiny v podobě organické hmoty.

Zajistěte si dovoz trávníku

I když se to nezdá, k pokrytí i menší plochy trávníkem potřebujete velké množství materiálu. Pokud je trávník pěstován na hlinitém podloží a den předtím zaléván, jeden balík může vážit více než 20 kg. To znamená, že na každý metr čtvereční potřebujete alespoň 40 kg trávníku. Pokud plánujete založit trávník na ploše 100 čtverečních metrů, musíte zajistit dovoz alespoň 4 tun trávníku.

Přibližné ceny kobercového trávníku a pokládky

Cena kobercového trávníku se pohybuje od 150 do 400 CZK za metr čtvereční, v závislosti na typu trávy a kvalitě. Cena pokládky trávníku se může pohybovat od 50 do 150 CZK za metr čtvereční. Celkové náklady tedy závisí na velikosti plochy a konkrétních požadavků na instalaci. Například pokládka trávníku na ploše 100 metrů čtverečních může stát od 15 000 do 50 000 CZK včetně trávníku a práce.

Kobercový trávník je vynikajícím řešením pro ty, kteří chtějí okamžitý a krásný trávník bez čekání. I když je investice vyšší než při setí, jeho výhody často převyšují nevýhody. S náležitou péčí vám kobercový trávník bude sloužit mnoho let a dodá vašemu exteriéru estetickou hodnotu. Sečení, hnojení a pravidelné zavlažování jsou klíčové faktory pro udržení zdravého a krásného trávníku. Při správné péči bude váš kobercový trávník hustý, zelený a odolný vůči vnějším vlivům, což jej činí ideální volbou pro zahrady, parky i sportovní plochy.

Zdroj fotek (Photo source):
Gardeon