Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Víte, jak správně sekat trávník?

Sekačka připravená k sečení trávníku.
Publikované 25.03.2024 10:00

Chcete krásný trávník? Prozradíme vám tajemství správného sečení.

Sečení trávy je činnost, která se na první pohled může zdát jednoduchá, ale ve skutečnosti je uměním, které vyžaduje zručnost a znalost. Správné postupy mohou výrazně ovlivnit vzhled a zdraví trávníku.

Mnozí z nás podceňují význam technik sečení, čímž nevědomky škodí trávě a brzdí její růst. V tomto článku se dozvíte, jak přeměnit sečení trávy z rutinní údržby na pečlivou a promyšlenou činnost, která vytvoří zdravý a esteticky přitažlivý trávník. Kromě toho si povíme více i o různých druzích sekaček a poradíme vám, která je nejvhodnější pro vaši zahradu.

Kdy je nejvhodnější sekat trávník

Výběr správného času na sečení trávy je klíčový pro udržení zdravého a krásného trávníku. Je důležité sekat trávu, když je suchá, protože mokrá tráva může zapříčinit nerovnoměrné sečení a také může zaseknout vaši sekačku. Sečení během pozdního dopoledne nebo časného večera je ideální, protože tráva má čas oschnout po ranní rose nebo zavlažování. Navíc teplota je tehdy nižší, což snižuje stres pro trávu, ale také pro osobu, která ji seká. Rozhodně se vyhněte sečení v horkých odpoledních hodinách, kdy může slunce poškodit právě posečenou trávu.

Jak často je třeba sekat

Správná frekvence sečení trávy závisí na rychlosti jejího růstu, která je ovlivněna faktory, jako počasí, typ trávy a úroveň výživy půdy. Optimální frekvence pomáhá zachovat trávník hustý a zdravý, čímž se snižuje výskyt plevele a chorob. Důležité je sekat pravidelně a přizpůsobit frekvenci aktuálnímu růstu trávy, abyste nepoškodili trávník odstraňováním příliš velké části najednou.

  • Na jaře je proto třeba sekat častěji, protože tráva roste intenzivně díky zvýšenému množství srážek a vyšším teplotám.
  • Během letních měsíců, zejména v obdobích sucha nebo extrémního tepla, může být sečení méně frekventované, aby se předešlo poškození oslabené trávy.
  • Na podzim, kdy se růst trávy zpomaluje, i frekvence sečení se snižuje.
  • V zimních měsících, kdy tráva přestane téměř úplně růst, sečení není nutné, tedy pokud váš trávník není v teplejším klimatu, kde růst trávy pokračuje i během zimy.

Důležité je přizpůsobit sečení aktuálním podmínkám a zdraví trávníku, abyste podpořili jeho hustotu a odolnost.

Dobu sečení trávníku ovlivňuje i jeho věk. U nově vysazeného trávníku se doporučuje poprvé zasáhnout sekačkou, když tráva dosáhne výšky mezi 8 a 10 cm, obvykle po uplynutí přibližně dvou měsíců. Předčasné sečení může vést k vytrhávání mladých rostlin, zatímco při pozdním sečení může tráva splasknout. Při první úpravě trávníku by měla být sekačka nastavena na nejvyšší možnou výšku, což napomáhá zdravému rozrůstání trávníku. Během prvních čtyř sečí je důležité odstraňovat jen 2 až 3 cm trávy, abyste postupně dosáhli požadované výšky.

U vyzrálejších trávníků je, během období růstu, vhodné přistupovat k sečení alespoň jednou týdně nebo každých 5 dní. Nepravidelné, příliš zřídkavé sečení může vést k oslabení a prořídnutí trávníku a zároveň může umožnit šíření plevelů a mechu. Důsledné dodržování pravidelného sečení je klíčem k dosažení hustého a zdravého trávníku.

Ideální výška trávníku

Ideální výška trávníku závisí na typu trávy a jejím využití. Pokud máte v plánu na tom vašem hrát fotbal nebo jiné hry, budete potřebovat nižší výšku pro lepší hratelnost. Okrasné trávníky mohou mít delší stébla pro větší estetičnost. Běžná výška pro zdravý rezidenční trávník je přibližně 2,5 až 7,5 cm. Udržování trávy v této optimální výšce podporuje fotosyntézu a vede k silnějším kořenům, což trávníku pomáhá lépe odolávat suchu a chorobám.

Jak správně sekat trávník?

Jak jsme na začátku naznačili, mnozí z nás si neuvědomují, že nestačí jednou za čas vytáhnout sekačku a proběhnout se sem-tam po zahradě. K tomu, aby váš trávník opravdu prosperoval, budete muset přistupovat k sečení trochu zodpovědněji. Podívejme se na ty nejdůležitější kroky, které je třeba dodržet, aby byl váš trávník vaší pýchou.

1. Ujistěte se, že je správný čas a máte dobré podmínky pro sečení

Před začátkem sečení je důležité zvážit čas a počasí. Ideální je sekat tehdy, když není trávník mokrý a teplota není příliš vysoká.

2. Připravte zahradu

Před sečením je třeba odstranit z trávníku všechny překážky, jako jsou velké kameny, větve nebo roztroušené dětské hračky či hračky vašeho domácího mazlíčka. Tím se předejde poškození sekačky a zajistí hladký průběh sečení.

3. Zkontrolujte a nastavte sekačku

Před zahájením práce je důležité zkontrolovat stav sekačky, včetně jejích čepelí a výšky sečení. Nastavte výšku sečení tak, aby se neodstranila více než třetina aktuální délky trávy. Pokud odstraníte více než jednu třetinu, můžete tím způsobit vaší trávě šok, ze kterého se bude déle vzpamatovávat.

4. Ujistěte se, že máte sekačku pevně pod kontrolou

Zajistěte si pevnou kontrolu nad sekačkou a vždy buďte připraveni stroj včas vypnout, pokud by se vyskytly jakékoli neočekávané situace. Při údržbě se ujistěte, že sekačka není připojena k elektrické síti, abyste předešli nehodám.

5. Nesekejte bosí!

Sečení by mělo být bezpečné, proto je důležité nosit vhodné ochranné oblečení, včetně pevné obuvi. Tímto předejdete potenciálním zraněním z ostrých předmětů, kamenů nebo přímo ze sekačky.

6. Začněte sekat

Po dokončení všech příprav můžete začít se sečením. Je vhodné nejprve projít celý obvod trávníku a poté systematicky pokračovat tak, abyste pokryli celou plochu.

7. Snažte se vést sekačku přímo a rovnoměrnou rychlostí

Aby byl trávník rovnoměrně posečený a vytvářel estetický vzhled, je důležité vést sekačku přímo a udržovat konstantní rychlost. Svahy sekejte vždy kolmo k jejich sklonu. Snížíte tak riziko poranění sekačkou v případě uklouznutí.

8. Pravidelně vyprazdňujte koš na trávu

Abyste udrželi efektivnost sečení a předešli zanesení sekačky, je důležité pravidelně vyprazdňovat koš na posečenou trávu. Pokud jste se rozhodli přímo mulčovat stébly posečené trávy, koš nemusíte vyprazdňovat (více o mulčování se dočtete níže v článku).

9. Přidejte posečenou trávu do vašeho kompostu

Posečená tráva může být cenným přídavkem do vašeho kompostu, kde se rozloží na bohatý organický materiál vhodný pro vaši zahradu.

10. Upravte okraje vašeho trávníku

Po dokončení sečení použijte zahradní nůžky nebo strunovou sekačku pro upravení okrajů trávníku, aby byl celkový vzhled čistý a upravený.

11. Pravidelně měňte směr sečení

K tomu, aby váš trávník stále dobře vypadal a byl zdravý, se doporučuje pravidelně měnit směr sečení. Tím podpoříte rovnoměrný růst i zdraví trávníku.

Jak pečovat o trávník

Sečení však není jediným klíčem k dokonalému trávníku. Podívejme se na další kroky, které musíte dodržovat na vaší cestě k trávníku roku.

Závlaha

Závlaha je klíčová pro udržení zdraví a vitality trávníku. Platí to dvojnásob během suchých období. Pravidelné a správné zavlažování pomáhá trávníku udržet si zelenou barvu a podporuje hluboké kořenění, což zvyšuje odolnost trávníku vůči suchu a různým chorobám. Důležité je zavlažovat brzy ráno nebo večer, aby se minimalizovalo odpařování a voda mohla efektivně proniknout do půdy. Také se tím snižuje riziko spálení sluncem. Frekvence a množství závlahy by měly být přizpůsobeny aktuálním povětrnostním podmínkám a typu půdy.

Hnojení

Hnojení je nezbytné pro poskytnutí potřebných živin, které trávník potřebuje k růstu a regeneraci. Použití správného typu hnojiva ve správnou dobu může výrazně zlepšit zdraví a vzhled trávníku. Jarní hnojení podporuje růst, zatímco podzimní hnojení připravuje trávník na zimu. Důležité je dodržovat doporučené množství a časování aplikace hnojiv, aby se předešlo spálení trávníku nebo nadměrné stimulaci růstu.

Dosévání

Dosévání je proces doplnění trávníku o nová semínka trávy, čímž se zvyšuje jeho hustota a zlepšuje celkový vzhled. Je to efektivní způsob, jak napravit poškozená nebo řídká místa na trávníku. Dosévání je nejúčinnější na jaře nebo na podzim, kdy jsou podmínky pro klíčení a růst semínek ideální. Před doséváním je důležité trávník důkladně připravit, například odstraněním plevelů a překypřením povrchu půdy.

Hubení plevelů

Plevele jsou nežádoucí konkurenti trávníku, které mohou odčerpávat živiny a vodu potřebné pro trávu. Efektivní ničení plevelů zahrnuje kombinaci manuálních metod, jako je vytrhávání, a použití selektivních herbicidů, které cílově ničí plevele bez poškození trávníku. Důležité je řešit problém s plevely dříve, než se rozšíří, čímž se zajistí, že trávník zůstane zdravý a esteticky přitažlivý.

Vertikulace

Vertikulace je proces odstranění odumřelého materiálu, jako jsou mech a plstnatá vrstva, které se mohou hromadit na povrchu trávníku. Tato vrstva brání efektivní penetraci vody, vzduchu a živin do půdy, čímž oslabuje zdraví trávníku. Vertikulací, která se často provádí na jaře nebo na podzim, se do trávníku vytvoří malé štěrbiny, čímž se zlepší jeho dýchání a absorpce živin. Tento proces může být klíčový pro obnovení a udržení hustého a zdravého trávníku. Nelekněte se toho, jak váš trávník bude vypadat bezprostředně po vertikulaci, za pár dní bude v kondici lepší než kdykoli předtím.

Mulčování

Mulčování jsme již zmiňovali. Mulčování trávou je proces, při kterém se posečená tráva neodstraní z trávníku, ale jemně se naseká a nechá se na povrchu trávníku rozložit. Tato technika je možná díky speciálním sekačkám s mulčovací funkcí, které trávu nasekají na velmi jemné kousky. Tyto kousky trávy pak rychle kompostují a vracejí do půdy živiny, čímž zlepšují její kvalitu a zadržují vlhkost.

Celkově je mulčování trávou prospěšné pro zdraví a vzhled trávníku, jelikož podporuje přirozenou cyklickou regeneraci živin. Pokud se rozhodnete mulčovat, musíte sekat častěji a jen tehdy, když je sucho.

Pokud sečete tradičně a trávu sbíráte, budete mít čistší trávník, sekat budete muset méně často a posečenou trávu budete moci použít jako hnojivo pro květiny a zahradu. Ovšem váš trávník budete muset častěji hnojit a založit si zahradní kompost.

Jaké známe sekačky a jaká je vhodná pro vaši zahradu

Při výběru sekačky je důležité zohlednit několik faktorů, nejvíce důležitá je však velikost plochy trávníku.

Sekačky se dělí na 4 základní typy podle způsobu sečení:

Bubnová sekačka

Ideální pro vyšší trávu, pokud chcete sekat méně pravidelně a mít místo trávníku louku, hledáte právě tento typ.

Rotační sekačka

Patří k nejpoužívanějším typům. Zkracuje listy trávy pomocí rychle rotujících nožů. Pokud ji pravidelně neostříte, konce trávy mohou působit nevábným, roztřepeným dojmem.

Vřetenová sekačka

Trávu nekosí, ale stříhá ostrými spirálovými noži, rotujícími oproti statickému noži. Nabízí čistší a rovnější střih než rotační sekačka. Ideální volba pro dosažení anglického trávníku.

Křovinořez

Křovinořez je vhodný na místa, kam se tradiční sekačka nedostane. Je vhodný spíše jako doplňková sekačka, jelikož sekat s ním celou plochu je složité a nerovnoměrné.

Dále sekačky rozlišujeme:


Elektrické sekačky

Ideální pro malé až středně velké plochy, přibližně do 400 m2. Jsou omezeny délkou kabelu nebo kapacitou baterie.

Benzinové sekačky

Vhodné pro střední až velké plochy, nad 200 m2 až do 1400 m2. Jejich výkon a nezávislost na elektrické energii umožňují efektivní sečení rozsáhlejších trávníků.

Akumulátorové sekačky

Nejlepší pro menší až střední travnaté plochy, obvykle do 200 m2. Vhodné pro místa s omezeným přístupem k elektřině.

Ruční sekačky

Jsou nejvhodnější pro malé, dobře udržované travnaté plochy do 50 m2, kde není potřeba elektrické nebo palivové energie.

Robotické sekačky

Flexibilní řešení pro různé velikosti trávníků, od malých zahrad až po velké plochy kolem 2000 m², v závislosti na modelu a nastavení.

Zahradní traktory a ridery

Jsou vhodné pro velmi velké plochy, typicky od 600 m2 a více, přičemž největší modely mohou efektivně posekat plochy větší než 8000 m2.

Při výběru sekačky zvažte také další faktory, jako je terén, členitost plochy a typ trávníku, abyste našli nejvhodnější typ pro vaše potřeby. Zamyslete se nad tím, jaký chcete výsledný vzhled vašeho trávníku a podle toho volte to, co vám bude vyhovovat po všech stránkách.

Věříme, že jste se díky našemu článku dozvěděli nové zajímavosti, fakta a tipy, jak dosáhnout preferovaného vzhledu vašeho trávníku. Nezapomeňte, že prvořadá je vaše bezpečnost a teprve potom estetika. Přejeme vám příjemné sečení!

Zdroj fotek (Photo source):
Canva