Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Vše o japonských zahradách

Zelená japonská zahrada s jezírkem.
Publikované 12.01.2024 10:00

Pokud si chcete na vaší zahradě vytvořit oázu klidu a harmonie, kde žádný kámen či rostlina není náhodná, pak se nechte inspirovat japonskou zahradou. O japonské zahrady je dlouhodobě velký zájem a zahradní architekti je začali přizpůsobovat také pro západní prostředí. Jak si ji můžete doma vytvořit sami?

Typy japonských zahrad

Japonské zahrady můžeme rozdělit do dvou základních typů, které si můžete přizpůsobit vašemu pozemku a vašim preferencím:

Kamenná zen zahrada (Karesansui)

Je nejčastější formou v našich klimatických podmínkách. Jedná se o formát „suché“ zahrady, která obsahuje kameny a neobsahuje vodní prvek. Má zobrazovat scenérii hor a řek, které zde symbolizují tvarované „chodníčky“ z kamínků, podél kterých se ukládají větší okrasné kameny symbolizující hory. Jejím hlavním účelem je vytvořit prostor pro meditace.

Čajová zahrada (Ča Niva)

Oproti kamenné zahradě je zelenější. Může obsahovat menší keře a dřeviny. Kvetoucí rostliny by mohly být rozptýlením, proto se do čajových zahrad umisťují méně. Společným prvkem je prostor k odpočinku a čajové obřady ve formě menšího altánu nebo většího posezení pro skupiny.

Mechová zahrada

Mech prosperuje v přirozeně vlhkém a deštivém japonském klimatu. Pokud se ale postaráte o optimální závlahu, můžete si mechovou japonskou zahradu vybudovat i v našem prostředí.

Cukijama

Větší zahrady, které simulují přírodní scenérii a obsahují všechny charakteristické prvky japonských zahrad, včetně klenutých mostů a jezer s koi kapry. Rostliny a stromy jsou v nich umístěny tak, aby každé roční období přinášelo svoji jedinečnou krásu. Na jaře vzkvétají sakury a na podzim okouzlují japonské javory nebo ginkgo se žlutými listy. Mezi květinami se vyjímají kosatce a chryzantémy svými jasnými květy.

Nejdůležitější prvky japonské zahrady

  • Dbejte na zásady feng-šuej.
  • Držte se jednoduchosti, střídmosti a uspořádanosti. Méně je v japonských zahradách více. Držte se jen několika druhů rostlin. Japonské zahrady jsou často řídce osázeny, takže dostatečný prostor kolem rostlin je stejně důležitý jako samotné rostliny.
  • Respektujte význam čísel a zohledňujte symboliku při jejich použití na zahradě. Dávejte přednost lichým skupinám prvků, například při umísťování větších kamenů nebo keřů, které by měly tvořit lichý počet.
  • I když je japonská zahrada určena primárně k procházkám a aktivnímu odpočinku, důležité místo patří i místům k odpočinku. Ze štěrku můžete vytvořit prostor pro meditace nebo sofistikovaně umístit altány a lavičky, ze kterých pěkně uvidíte na celou zahradu nebo vodní plochu.
  • Použijte jemné osvětlení, jako lampy nebo lampiony. Chcete-li, aby rostliny vynikly i večer, osvětlete ty nejkrásnější exempláře LED reflektory v zákoutí zahrady.
  • Zdůrazněte asymetrii (Fukinsei) a přímé linie požívejte minimálně, protože příroda je plná nesouměrných organických prvků.
  • Pozemek, na kterém se rozprostírá zahrada, by neměl být rovný. Využijte stávající nedokonalosti terénu nebo zkuste vytvořit prostřednictvím půdy, písku nebo štěrku terén plný kopečků a dolinek a rovněž opticky pomocí stromů a dřevin a jejich výšek a střihů.
  • Nábytek, zahradní příslušenství nebo dekorace by měly být z přírodních materiálů. Nepoužívejte ocel, plasty ani jiné umělé látky.
  • Většina prvků zahrady by měla být jednoduchá, zelená a méně výrazná, aby navozovala klid. Budete-li však vybírat barevný kontrastní prvek ve formě dekorací či rostlin, doporučujeme typickou červenou, která představuje sílu.
  • Pokud je to možné, zahrada by neměla být ideálně ohraničena plotem. Typické japonské zahrady přecházejí volně do přírody nebo k terase a obytným prostorám.
  • Jednotlivé stromy a prvky v zahradě zdůrazněte dostatečným odstupem.
  • Soustřeďte se na 3 základní elementy přírody – vodu, kámen a zeleň.
    • Vodní prvek můžete umístit ve formě jezírka, umyvadla nebo fontány. Pokud máte větší pozemek, ideální jsou potůčky nebo rybníky. Pokud váš pozemek na to není přizpůsoben, tak je můžete nahradit suchou variantou – tvarovanou světlým štěrkem, který by symbolizoval jezero nebo proud potoka.
    • Kameny v japonské zahradě symbolizují věčnost a neměnnost. Velké kameny můžete použít jako solitéry a s menšími vytvořit typické japonské chodníčky, po kterých se procházíte a kocháte výzdobou. Kameny by měly být přírodní, neopracované člověkem, můžete je nechat i obrůst mechem.
    • Zelený prvek podpoříte výběrem původních japonských stromů a rostlin.

Které rostliny jsou vhodné do japonské zahrady?

Okrasná japonská zahrada by měla být krásná a harmonická v průběhu celého roku. Důležité je proto vhodně zvolit stromy, rostliny a dřeviny, které ji budou vyplňovat.

Japonský javor

Je charakteristický svými jasně zelenými listy s odstíny růžové barvy. Nejvýraznější je na podzim, kdy se zbarví do žluto-oranžových tónů. Roste pomalu, a jelikož dosahuje maximální výšky 6 metrů, je vhodný zejména pro zahrady s menší rozlohou.

Rákosovka velká

Roste v bohatě zakřivených trsech, které mají na konci výrazně žlutozelené listy. Na podzim mění barvu trochu směrem k červenému odstínu. Dosahuje výšky přibližně 40 centimetrů a v japonské zahradě působí nejefektivněji podél oplocení nebo chodníků. Nejlépe prosperuje na slunečných místech nebo v mírném stínu.

Lilie

Lilie má svůj původní domov v asijských lesích. Vyhovuje jim dobře odvodněná půda bohatá na kompost. Při výsadbě použijte hrubý písek, který zlepšuje odvodnění, a umístěte je na polostinná místa.

Kapradina Sieboldova

Tato kapradina se bude ve vaší zahradě vyjímat v blízkosti větších skal nebo pod korunami stromů, protože má v oblibě stín. Pro úspěšné pěstování je potřebná výživná organická půda a důležité je postupně ji během zimy přidávat. Ideální je udržovat půdu v okolí kapradiny stále vlhkou.

Mech

Pokryjte jím zdi nebo obkličte kameny v zahradní skalce. Okouzlující jsou také mechové koberečky, které plní stejnou roli jako náš trávník. Oproti travnatým plochám je však růst mechu mírně pomalejší a vyžaduje celkově více péče při pěstování.

Bonsaj

Bonsaj je produktem japonského umění miniaturizace stromů, který je formován pomocí speciálních technik, aby vytvořil iluzi starého stromu. Bonsaje se vyznačují dokonale upravenými čistými liniemi a luxusním vzhledem. Na zahradě jim poskytněte dostatek prostoru, aby mohli vyniknout, například vsazené v terase nebo u jezírka.

Azalka

Japonští zahradníci se věnují pěstování azalek již po staletí a obdivují je pro jejich jarní květy, které mají charakteristický tvar trubky v široké škále barev, včetně růžové, žluté, lososové, červené, fialové a bílé. Chcete-li svůj keř azalky umístit na vhodné místo, vyberte částečný stín a doplňte půdu organickými látkami.

Japonská třešeň (Sakura)

Tato ozdobná třešeň s bohatými květy, které se objevují v dubnu, vytváří působivé scenérie během kvetení. Strom je pokryt tisíci růžových nebo bílých květů, přičemž jeho opadavé listy mění barvu během podzimu na oranžovou.

Bambus

Bambusy jsou odolné a rychle rostoucí rostliny s exotickým vzhledem. Mohou sloužit k elegantnímu ohraničení zahradního prostoru, vyplnění problémových rohů nebo vytvoření netradičního živého plotu. Bambusy se dobře hodí k moderním domům, mohou být solitéry na trávníku, u vodních ploch nebo v úzkých záhonech u zdí. Nižší druhy bambusů lze využít jako podrost pod stromy a keře.

Jaké doplňky zvolit do japonské zahrady?

Japonská zahrada by neměla být přeplácaná doplňky a mnoha dekoracemi, ale naopak by měla působit volně a vzdušně. Její styl by měl být čistý, střídmý a citlivě upravený. To platí i v případě dekorací.

Všechny dekorace v japonském zahradním aranžmá by měly vytvářet příjemnou meditační atmosféru. Mezi nejčastější dekorace v japonských zahradách patří:

  • nádoby na vodu,
  • vázy,
  • sluneční hodiny,
  • kamenné lampy,
  • můstky,
  • dřevěné nebo kamenné „šlapáky“,
  • napajedla pro zvířata,
  • zvony,
  • zvonkohry,
  • sochy Buddhy nebo jiných náboženských postav.

Jak postupovat při tvorbě japonské zahrady?

Krok 1: Výběr pozemku a místa

Prvním krokem při vytváření japonské zahrady je najít vhodné místo. Bez ohledu na to, zda se jedná o malou zahrádku s několika čtverečními metry nebo větší pozemek, důležité je mít prostor, který poskytuje atmosféru relaxu a klidu.

Pro dosažení soukromí se doporučuje umístit zahradu za dům, obklopenou například bambusy. Ideální je, když z místa zahrady můžete vidět na přírodu, která může působit jako součást scenérie, i když není přímo součástí vašeho pozemku.

Krok 2: Plánování rozmístění prvků zahrady

Promyslete si trasování chodníků s přirozeným klikatým tvarem a najděte body s nejkrásnějším výhledem na zahradu (například okno z kuchyně, výhled z terasy nebo z můstku nad jezírkem).

Tato místa poslouží při rozmisťování jednotlivých prvků zahrady. Je důležité, aby nic nezasahovalo do výhledu z vytipovaných míst, například stromy, které by bránily volnému pohledu.

Krok 3: Jak umístit vodní a kamenné prvky?

Vodní prvek, ať už jezírko, potůček, fontánu nebo jejich suchou variantu, umístěte v závislosti na bodech s výhledem identifikovaných v předchozím kroku. Je ideální, není-li celý vodní prvek okamžitě při vstupu do zahrady viditelný – například pokud potok protéká pod mostem nebo se ztratí z dohledu.

Kamenné prvky zapouštíme do země a strategicky umísťujeme kolem vody a kombinujeme je s rostlinami, které mají rády vlhkost. Zbývající kameny využijeme k vybudování tras chodníků, buď ve formě štěrku, nebo jako kamenné šlapáky.

Krok 4: Vysazování stromů a rostlin

Při výsadbě stromů a keřů dbáme na to, aby nenarušovaly výhled z určených pozorovacích bodů. Dominanty japonské zahrady, jako bonsaje, javory nebo sakury je vhodné umístit po okrajích zahrady a kombinovat s kameny. V blízkosti chodníků můžeme vytvořit bujnou vegetaci s azalkami, hortenziemi, okrasnými trávami a u vodních prvků mechem.

Krok 5: Jaké dekorace a doplňky vám v nové zahradě navodí relaxaci?

Na závěr můžeme přistoupit k rozmístění dekorací, jako jsou napajedla, studny, lampy, vodní mlýny a další prvky. Tyto doplňky však nejsou nevyhnutelné a zahrada může být minimalistická a působivá i bez nich. Hlavním záměrem japonské zahrady je vytvořit místo pro relaxaci, takže není zapotřebí vkládat do ní ozdobné prvky.

Nemusíte mermomocí napodobovat japonský styl, zkuste však procítit, co japonská zahrada reprezentuje. Vložte si sem proto prvky, ve kterých okolí se budete cítit nejpříjemněji. Využít můžete také lokální rostliny a materiály, čímž do zahrady přenesete kouzlo našeho okolí.

Péče

Japonská zahrada by neměla být ve své podstatě příliš náročná na udržování. Pokud si ji chcete udržet čistou a nádhernou po celý rok, nezapomeňte pravidelně odstraňovat povadlé listy a odumřelé výhonky či květiny, aby se zachovala charakteristická zeleň. Na jaře a na podzim je vhodné upravit živé ploty, dřeviny a okrasné stromy nůžkami a také sledovat růst mechů, aby zcela nepřerostly kameny.

Štěrkové lůžko, které je v japonské zahradě výrazným prvkem, udržujte vždy čisté a estetické. Jeho pravidelné přehrabování do tvaru vln může být relaxační aktivitou. Použití různých druhů hrábí vám umožní vytvořit pestré vzory, což přidává do zahrady jedinečnou strukturu.

Nejkrásnější japonské zahrady v okolí

Pro inspiraci do vaší nové zahrady nemusíte jít daleko:

Mu-Shin ve Zlíně

Ve zlínské ZOO můžete obdivovat jednu z nejrozsáhlejších japonských zahrad v Česku o rozloze téměř 1000 m². Hlavními prvky jsou tři stoleté borovice importované z Japonska. Výstavba zahrady v Zoo Lešná probíhala bez přesných plánů, což odráží i název Mu-Shin, znamenající „bez myšlenky“.

Kromě borovic se zde nacházejí obrovské kameny různých tvarů a velikostí, spolu s kamennými lampami kasuga. Zahradu doplňuje dřevěný klenutý most přes Lukovský potok, pagody a buddhistické věžové stavby. Na její tvorbě se podílel i slovenský bonsajista Petr Hron.

Japonská zahrada v Praze v Troji

Japonská zahrada v botanické zahradě v Praze byla otevřena pro veřejnost v roce 1997. Základními prvky zahrady jsou voda, kámen a rostliny, přičemž výsadby se zaměřují na eleganci stále zelených dřevin a proměnlivost scenérie během roku.

Při výstavbě byly využity tradiční prvky, jako jsou kameny na chodníčku „tobiiši“, které vyčnívají nad terénem. Dřevěný čajový altán nabízí místo k odpočinku, meditaci a výhled do zahrady a na jezírko.

Aizen v Říčanech

V obci Říčany se nachází nádherná japonská zahrada s názvem Aizen. Toto místo představuje ideální únik pro ty, kdo hledají klid a odpočinek z městského shonu.

Zahrada je volně přístupná pro veřejnost od dubna do října a patří mezi největší japonské zahrady v Evropě. Při procházce zde můžete obdivovat vzácné okrasné dřeviny kolem rybníčku s koi kapry a suchý potok dlouhý 100 metrů.

Za poskytnutí fotek děkujeme Zahradnictví Kozový.