Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Úžasná víkendová chatka, která vznikla z montovaného zahradního domku – část 3.

Přeměna zahradního domku na víkendovou chatku
Publikované 30.11.2023 10:00

Dnes bychom vám rádi představili jedno nádherné místo pro odpočinek a relaxaci, které se podařilo vytvořit našim zákazníkům. Na samém počátku svého projektu se rozhodli postavit si vysněnou víkendovou chatu a jako základ použít montovaný zahradní domek z GARDEON-u. Nebyla to tedy jen jedna z našich realizací „hotovo do večera“. Nebyl to jen obyčejný projekt.

Příběh našich zákazníků

Na jaře loňského roku se naši zákazníci rozhodli pro montovaný zahradní domek GARDEON – s plochou 25 m2 a pergolou, která jej lemuje ze dvou stran. Vybrali si stavbu se zateplenou střechou, kterou si objednali bez oken a dveří – ty si plánovali postavit sami. Především však chtěli vytvořit příjemné místo, kde by mohli trávit víkendy uprostřed přírody, a to způsobem hodným 21. století.

Montáž zahradního domku našimi montážníky

V polovině června 2022 manželé netrpělivě očekávali příjezd montérů se zahradním domkem, který plánovali proměnit ve svou vysněnou víkendovou chatu. A samozřejmě s připraveným betonovým základem.

Prudce svažitý pozemek ani horké letní dny nebyly pro naše chlapy problémem a postup prací předčil i očekávání našich informovaných zákazníků: „Mysleli jsme, že stavba bude hotová do večera. K našemu překvapení však již krátce po 13. hodině stál kompletně smontovaný dům na připravených základech,“ vzpomínají. „Všichni montážníci přesně věděli, co mají dělat, a bylo neuvěřitelné sledovat tuhle partu lidí při práci. Bylo to, jako bychom se dívali na film, který nám někdo pustil zrychleně.“ popsali majitelé tehdejší „mraveniště“ na svém pozemku. „Všechno bylo stoprocentně připravené, nic nechybělo, všechno sedělo. Nebylo slyšet jediné slovo ‚nemáme‘ nebo ‚nemůžeme‘. Nechtělo se nám věřit, že by tady na Slovensku mohlo něco tak krásně fungovat.“


Montovaný zahradní domek o ploše 25 m2 s pergolou jsme postavili přibližně za 5 hodin. Ale na cestě k vysněnému víkendovému domku čekala majitele ještě spousta práce.


Stavební práce v interiéru a zateplování stěn

Montovaný zahradní domek GARDEON byl sice na svém místě, ale majitelé měli na cestě ke své vysněné víkendové chatě ještě spoustu práce. Když stavba (s novými okny a dveřmi) úspěšně přežila první zimu, pustili se do budování interiéru a zateplování stěn svépomocí.

„Pomocí tepelné izolace jsme chtěli jednak skrýt instalace, jednak vytvořit ochranu proti letnímu přehřívání. Strop jsme si objednali již zateplený a na vnější stěny jsme zevnitř přidali 3 cm silné pásy tvrzeného polystyrenu,“ vysvětlují majitelé. Poté oddělili prostor koupelny příčkami z pórobetonu a na obvodové stěny zevnitř nalepili další 3 cm silnou vrstvu tepelné izolace, tentokrát z celých polystyrenových desek.

Na příčky a vnitřní povrch zateplených stěn pak „natáhli“ základní vrstvu stavebního lepidla spolu se síťovinou a těšili se, že do jara udělají vnitřní omítky, vymalují a bude hotovo. Jenže to se nestalo. Když venku přituhlo, dům se začal „mlžit“. Na stěnách a v rozích se srážela vlhkost. Majitelé se proto rozhodli přidat na vnější stěny zevnitř dalších 5 cm izolace, ačkoli je opakované „zasíťování“ vůbec netěšilo. Pak ale konečně přišly na řadu závěrečné úpravy – vnitřní omítky a výmalba prostoru.

Finalizace a dolaďování detailů

Po zimě se ukázalo, že 11 cm silná izolace obvodových stěn je dostatečná. Majitele tak už čekala „jen“ závěrečná fáze – dokončení terénních úprav a vybavení interiéru. Dnes je jejich projekt dokončen. V jejich moderní víkendové chatě je vše, co potřebují pro příjemné trávení volného času uprostřed přírody. A to způsobem, který je hodný dnešní doby.

Hlavní vnitřní prostor, který slouží jako obývací pokoj a jídelna a jehož součástí je kuchyňský kout, je propojen s dokonalou terasou – venkovním prostorem chráněným pergolou a vybavený pohodlným zahradním nábytkem. Velké prosklené dveře na terasu zajišťují propojení interiéru s exteriérem (vizuální i fyzické) a také dostatek denního světla v domku.

Druhá část pergoly, která ze dvou stran lemuje budovu, vytváří praktický přesah vstupu do chaty. Útulná ložnice je od denní části oddělena širokými skládacími dveřmi (nebo spíše skládací stěnou) – tak zde lze v případě potřeby vytvořit uzavřený klidový kout, nebo může celý prostor zůstat otevřený a vzdušný. A chata má samozřejmě také plně vybavenou moderní koupelnu se sprchovým koutem. To vše na pouhých 25 m2. Na malé ploše, ale prakticky uspořádané. Zařízená jednoduše, ale velmi vkusně.


Je až neuvěřitelné, že tato krásná, moderní a zároveň útulná víkendová chata vznikla z jednoduchého montovaného zahradního domku.


 

Už jen relaxovat a užívat si klidu v přírodě

„Po více než roce je konečně hotovo. Vy jste to začali, my jsme to dokončili. A podle nás se společné dílo povedlo,“ napsali nám spokojení zákazníci. Posuďte sami – k aktuálním fotografiím jejich úchvatné víkendové chaty už asi není co dodat. Nás v GARDEONU to opravdu vzalo za srdce.


Na závěr tohoto příběhu s dokonalým koncem máme jen jedno upřímné přání: Užívejte si spokojeně svou krásně zařízenou moderní chatu. Prožijte v ní mnoho příjemných chvil, dnů a víkendů v náručí hor a krásné přírody.


Pokud vás zajímá celý příběh od A do Z, přečtěte si první dvě jeho části:

  1. https://gardeon.cz/blog/vikendova-chatka-mozna-se-vam-zalibi-prave-tato/
  2. https://gardeon.cz/blog/premena-zahradniho-domku-na-vikendovou-chatku-kto-nezkusi-nevi/
Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON.