Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

5 způsobů, jak se zbavit plevele v zámkové dlažbě

burina v dlažbe
Publikované 18.11.2021 10:00

I vám na vaši zámkovou dlažbu invazivně zaútočil plevel? Pokud ho necháte volně řádit, může narušit strukturu dlažby na příjezdové cestě, v zahradním přístřešku či pod pergolou. Ukážeme vám proto 5 jednoduchých a účinných způsobů, jak se ho zbavit. Tak, abyste nemuseli ručně šťourat v každé štěrbině a dlažba vypadala perfektně. Pojďme na to.

burina a tráva v dlažbe

Na začátek 2 upozornění: 

  1. Při použití některých z přírodních nebo syntetických prostředků buďte opatrní. Vítr či déšť by mohl odvát nebo odlít „likvidátora“ na okrasné květiny či do trávy. A ty by jim mohly snadno podlehnout. Nebojte se, prozradíme vám, které přípravky jsou agresivnější.
  2. Dávejte obzvlášť pozor při barevné dlažbě – po některých přípravcích by mohly zůstat fleky. Vyzkoušejte přípravek nejprve na menším kousku a uvidíte, zda je vše v pořádku.

Jedlá soda

Že na pečení? Na žaludeční potíže? To není zdaleka všechno. Kromě skvrn od červeného vína vás soda zbaví i plevele, který se ukotvil v mezerách vašich zahradních chodníčků. Jak to funguje?

jedlá sóda bikarbóna

Navlhčete dlažbu a nasypte do štěrbin jedlou sodu. Tento přírodní hydrogenuhličitan sodný přetíží plevel solí, která následně vyschne až po kořeny. Soda je ekologicky nezávadný a zároveň relativně mírný likvidátor. Hodí se zejména na ničení plevele v blízkosti okrasných rostlin, které nechcete poškodit. Protože to není až tak agresivní, proces budete muset opakovat cca každých 6 týdnů. Ale existují i účinnější způsoby.

Ocet

Další přírodní prostředek, který pomáhá nejen v domácnosti (např. Na vodní kámen), ale je také účinný v zahradě. Obzvlášť, co se týče plevele. Kyselina octová vysaje vlhkost z nechtěných rostlin, které následně odumřou do 24 hodin.

Pól flaše octu

Pokud si vyrobíte postřik z 1 litru octa, do kterého přimícháte půl hrnku soli (případně ještě i jar), zahubí ním plevel opravdu dlouhodobě. Proto byste měli být opatrní, abyste nepostříkali i rostlinstvo, které si v zahrádce chcete ponechat.

Sůl

A když už zmiňujeme tu sůl, i ona sama je velmi účinná na permanentní vyhubení plevele. Vaše ocelová pergola nebo montovaný přístřešek vám poděkují nádhernou podlahou. Slaný roztok také patří mezi agresivnější přípravky, takže buďte opatrní.

Soľ v nádobke a na lyžičke

Savo

Přecházíme do části syntetických přípravků. Obyčejné Savo neničí pouze plíseň a špínu uvnitř vaší domácnosti, dokáže to i venku. A velmi dobře funguje na plevel. Navíc prosvětlí dávno znečištěnou zámkovou dlažbu. Jen znovu – pozor na trávu kolem.

Savo proti plesniam

Chemické herbicidy

Selektivní vs. neselektivní. Co to znamená? Neselektivní herbicidy zaútočí na jakoukoliv rostlinu a důkladně ji zlikvidují. Proto jsou nebezpečnější pro okolí vaší zámkové dlažby. Selektivní herbicidy na druhé straně účinkují pouze na některé rostliny (podle popisu na obalu). Proto jsou vhodné např. i na trávník, ze kterého vám vyrůstá nežádoucí rostlinstvo.

STOP burina v trávniku

Ať už se rozhodnete pro přírodní nebo umělý prostředek, na závěr vystříkejte spáry hadicí nebo rovnou vapkou. Rozhodně to proveďte až po vyschnutí přípravků. No a co potom? Nečekejte, dokud plevel znovu zaúřaduje. Vyplňte mezery polymerním pískem. Je to jemný písek obohacený o přísady, které působí jako pojivo. Tím pádem nejen zkrášlí, ale také zpevní vaši dlažbu.

Piesok na kamennú dlažbu

Zdroj (Source):
fotobanka GARDEON
https://svetevity.sk/
https://www.lumigreen.sk/