Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Zahradní vychytávky

GARDEON montovaná garáž, domeček s přístřeškem
Publikované 03.10.2023 10:00

Přestože se práce na zahradě točí především kolem půdy, rozhodně byste neměli zůstat jen u ní. Jak můžete maximálně využít její třetí rozměr? Toto jsou originální nápady pro zahradu, které ji mohou nejen doslova pozvednout, ale také v přeneseném slova smyslu – prakticky i esteticky.

7 věcí, které pozvednou vaši zahradu

1 Květinová stěna

Odměnou za práci na zahradě je především její krása. Přirozený půvab květin a zeleně lze umocnit vhodnými doplňky. Květináče nebo truhlíky, které jsou tradiční zahradní dekorací, lze využít i méně tradičním způsobem – k „vyzdvižení“ rostlin. Pomocí několika závěsných květináčů můžete například nevzhlednou zeď nebo bok zahradního domku proměnit v krásnou květinovou stěnu. Ideální jsou pro tento účel sady květináčů nebo závěsné systémy (např. v podobě mřížek), na které lze snadno umístit několik květináčů.

2 Solární světelný řetěz

Nejen zahradní dekorace mohou dodat styl prostoru kolem vašeho domu. Působivou atmosféru dokáže vytvořit i správné osvětlení. Za letních večerů mohou světelné řetězy s lucernami nebo žárovkami navlečené na stromech a keřích proměnit vaši zahradu v pohádkovou zemi, kterou si budete moci užívat dlouho do noci. Mezi chytré zahradní vychytávky patří zejména solární řetězy, které nepotřebují přívod elektřiny ani zásuvku. Stačí přes den vystavit solární panel, který je jejich součástí, slunečnímu záření a večer máte stylové osvětlení zdarma.

3 Domek na stromě

Pobyt v koruně stromu je pro každé dítě výjimečným zážitkem. I jednoduchý domek na stromě může dětem poskytnout nádherný prostor pro hru plný fantazie a tajemství. Základem takové stavby několik metrů nad zemí je vhodný strom a stabilní podlahová konstrukce, kterou prochází kmen nebo jedna z větví. Bezpečnost je prvořadá, proto je povinné zábradlí, ale stěny a střechu lze pouze naznačit nebo ponechat na dětské fantazii. Přístup do domečku může být po žebříku nebo po strmých dřevěných schodech, ale k sestupu se skvěle hodí i skluzavka nebo lano. Pokud nemáte na zahradě dostatečně velký strom, můžete domek na hraní postavit na dřevěných kůlech pod menším stromem. Snadněji tak umístíte základnu do výšky, která je bezpečná pro menší děti.

4 Houpací síť

Houpací sítě a hamaky nejsou jen dobrým nápadem pro zahradu, jsou to skvělé a přitom levné nápady – jsou cenově dostupným a přitom krásným doplňkem zahrady, působí esteticky a zároveň vytvářejí dokonalý prostor pro relaxaci. V takovém kusu látky zavěšeném nad zemí můžete dokonce pohodlně spát a nechat se probouzet vycházejícím sluncem.
A jaký je rozdíl mezi houpací sítí a hamakoz? V obou případech se jedná o pruh pevné látky nebo sítě, který se jednoduše upevní mezi dvě pevné podpěry, například mezi větve dvou stromů, pomocí lan. Pro houpací sítě je typická soustava tenkých lan, která obvykle začínají u vodorovných rozpěrných tyčí na koncích sítě (ty udržují částečně roztaženou plochu na ležení). Na koncích houpací sítě je centrální tunel, kterým je vedeno jediné silné a pevné lano. To zajišťuje, že vás tkanina „obejme“, když do ní „vlezete“, a nesrazí se, když z ní vylezete.

Ať už dáváte přednost houpací síti nebo hamaku, pokud je chcete používat venku na zahradě, je důležité vybrat látku, která je prodyšná a rychle schne. Že nemáte na zahradě dva vhodné dostatečně velké stromy? Nevadí. Vyberte si síť nebo hamaku se samostatně stojící konstrukcí, kterou můžete umístit kamkoli.

5 Závěsné houpací křeslo

Houpání v závěsném křesle je dalším skvělým způsobem, jak relaxovat na zahradě kousek nad zemí. Ať už si vyberete moderní „vajíčko“ nebo závěsné křeslo z brazilské látky ve stylu boho, závěsné křeslo vždy vnese do vaší zahrady nebo terasy originální nádech.
Závěsné křeslo pro venkovní použití by mělo být především vyrobeno z odolného materiálu – nejodolnější je kov, ale na terasu, kde bude křeslo částečně chráněno před povětrnostními vlivy, se hodí i ratan nebo dřevo. Další možností jsou látková křesla, jejichž sedák je zavěšen na dřevěné příčce. V tomto případě je stejně jako u houpacích sítí důležitá prodyšnost materiálu a rychlost schnutí.

Dalším kritériem výběru by měla být velikost. Větší a hlubší křesla jsou pohodlnější, ale zejména na terase zabírají více místa. Pokud potřebujete ušetřit místo, bude chytřejší volbou látkové závěsné křeslo.

A do třetice je důležitý také způsob zavěšení. Základní možností je připevnění ke stropu nebo k trámu na terase. Pokud je křeslo dodáváno se stojanem (nebo pokud si stojan můžete dokoupit), můžete ho umístit kamkoli – pod pergolu, na zahradu pod strom nebo přímo k bazénu. Součástí stojanu pro venkovní závěsné křeslo může být i nepromokavý potah nebo slunečník.

6 Nástěnné systémy pro zahradní nářadí

Nepotřebujete na zahradu něco pěkného? Zajímají vás spíše praktické pomůcky? Šikovným tipem jsou například závěsné držáky na zahradní nářadí. Můžete je připevnit na stěny zahradního domku nebo garáže a využít třetí rozměr prostoru – výšku. K tomu, abyste měli veškeré nářadí, které na zahradě potřebujete, přehledně a úhledně po ruce. Velmi praktický je systém skládající se z hliníkové tyče a univerzálních držáků, které díky své promyšlené konstrukci dokážou uchytit téměř jakýkoli předmět. Takový závěsný systém vám pomůže uspořádat zahradní nářadí a zároveň ušetřit místo. A když bude mít každý předmět své místo, bude v zahradním domku během okamžiku pořádek.

7 Závěsný systém na kola

Přemýšlíte, kde na zahradě najít ideální místo pro vaše kolo? Přeci v zahradním domku! Nebude překážet a bude v bezpečí před zloději i chráněno před povětrnostními vlivy. Díky závěsnému systému můžete kolo umístit mimo zem, aby nezabíralo zbytečně místo na podlaze – jednoduše ho zavěsíte na zeď. Při výběru závěsného systému hledejte takový, který je dostatečně pevný a zároveň univerzální, aby se na něj vešla většina typů kol. Důležité jsou také konstrukční detaily, které by měly být provedeny tak, aby se kolo nepoškrábalo nebo nepoškodilo.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON