Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak v létě bojovat s hmyzem? Návody na přírodní repelenty

Máma aplikuje repellent na kluka.
Publikované 24.05.2024 10:00

Všichni se shodneme, že hmyz, který nás otravuje během večeře na terase, na grilování s přáteli nebo na pikniku s dětmi, je velmi otravný. Nikdo si nepřeje svědící štípance ani mouchy na jahodovém koláči. Než se vrhneme na nehumánní pesticidy, zkusme se podívat na všechny alternativy, které nám nabízí příroda sama. Přečtěte si více o přírodních repelentech a tipy, jak chránit sebe i svoji domácnost.

Teplé měsíce jsou vrcholem sezóny pro hmyz, který neúnavně hledá potravu, přístřeší a místa k rozmnožování. Řeč je hlavně o mravencích, mouchách, komárech, klíšťatech, včelách a vosách. Především komárům se vyhneme obtížněji a jejich štípnutí může pořádně svědit a podráždit. Na druhé straně, hmyz má v ekosystému své místo. Komáři jsou potravou pro jiné živočichy, například žáby a ryby. Mouchy pomáhají rozkládat organické látky. Vosy regulují výskyt jiných škůdců ve vaší zahradě a důležitost opylování rostlin včelami není třeba ani připomínat. Naštěstí existují způsoby, jak si užít léto bez hmyzu a zároveň nenarušit koloběh v životním prostředí.

Jak fungují repelenty a co obsahují

Lidské tělo přirozeně produkuje oxid uhličitý (dýcháním a pocením), který je pro hmyz lákavý. Úkolem repelentu je překrýt pach našeho těla a odpudit hmyz jinou vůní. Repelenty mají bez ohledu na složení, koncentraci a formu aplikace, jeden stejný cíl – odpuzovat hmyz. Na rozdíl od insekticidů, se kterými se zaměňují, repelenty hmyz nezabíjejí, jen ho odhánějí.

Složení jednotlivých repelentů bychom primárně mohli rozdělit na dvě skupiny – chemické a přírodní. Stejně jako u jiných přípravků mají i oba druhy své výhody i nevýhody.

Složení chemických repelentů proti hmyzu se u jednotlivých přípravků liší, ale nejčastěji se v nich vyskytuje DEET a ikaridin.

DEET je chemická sloučenina, pesticid, který je velmi účinnou repelentní látkou proti hmyzu. Odpuzuje hlavně komáry, klíšťata a mouchy. Aplikuje se přímo na pokožku nebo oblečení ve formě spreje, krému nebo sádla. Jeho účinek se odhaduje na 5-10 hodin, v závislosti na podmínkách a koncentraci v přípravku.

Druhou používanou látkou je ikaridin, který poskytuje ochranu na 6-10 hodin a má poněkud nižší toxicitu pro lidi i zvířata. Je odolný vůči vodě a považuje se za vhodnější alternativu k DEET.

Nevýhodou bývají, tak jako u všech chemických látek, vedlejší účinky. Takový repelent vám může způsobit podráždění pokožky, alergické reakce nebo jiné zdravotní potíže, například při vdechování. Jejich použití se nedoporučuje na podrážděnou, poraněnou nebo citlivou pokožku ani na pokožku dětí a miminek. Obě látky jsou sice velmi účinné proti hmyzu, ale je třeba zvážit také rizika a jejich škodlivost pro životní prostředí.

Proč jsou přírodní alternativy lepší

Přírodní varianty repelentů jsou stále více vyhledávány hlavně pro jejich rostlinné složení, ale benefitů je podstatně více:

  • Neobsahují žádné chemikálie – jejich složení je bez syntetických látek, pesticidů a konzervantů.
  • Šetrnost k našemu zdraví – jakákoli chemie aplikovaná na pokožku přináší zdravotní rizika, kterým se použitím netoxických repelentů vyhnete. Chemické složení může ohrozit vaši imunitu nebo vyvolat alergické reakce. Rizikem je i případné vdechnutí nebo nebezpečí kontaktu s očima.
  • Šetrnost k životnímu prostředí – látky použité v těchto repelentech se v přírodě vyskytují přirozeně (v listech, stoncích a květinách). Mnoho rostlin je přirozeně repelentních a chrání se před škůdci. Jejich účinky můžeme využít ve svůj prospěch.
  • Šetrnost k oblečení – i v případě oblečení je bezpečnější použít přírodní složky, kde je riziko poškození textilie podstatně nižší.
  • Krásně voní – esenciální oleje mají kromě odpuzování hmyzu i další prospěšné účinky. Vůně nám přinášejí duševní pohodu a působí uklidňujícím dojmem.
  • Domácí výroba – přírodní repelent si můžete poměrně jednoduše vyrobit svépomocí. Výroba je rychlá a ekonomická, z domácích surovin, a budete přesně vědět, které látky se v přípravku nachází.

Jedinou zmiňovanou nevýhodou přírodních repelentů bývá kratší účinnost, kterou však můžete vyřešit častější aplikací.

Jak správně aplikovat repelent

Aplikace repelentu a intenzita opětovného použití závisí na několika faktorech. Důležitý je nejen tip repelentu (sprej, krém, gel), ale také místa aplikování a obezřetnost při použití nových přípravků. Na co všechno je třeba dát si pozor?

  • Forma repelentu: na trhu naleznete množství různých druhů – spreje, krémy, gely, oleje, náplasti i náramky. Správnost použití si zkontrolujte na etiketě a dodržujte doporučený postup, abyste si nezpůsobili komplikace nebo nesnížili účinnost repelentu. U esenciálních olejů je důležité správné ředění, které vám upřesníme v návodu níže.
  • Místo aplikace – krémy, gely a olejové repelenty se aplikují podobně jako běžné hydratační krémy, přímo na pokožku. Aplikaci přímo na oblečení si předem překontrolujte podle návodu, aby nedošlo k poškození.
  • Kritická místa – nejvíce ohrožená jsou zápěstí, předloktí a kotníky, tedy místa, která jsou v létě odhalena. Pro ochranu obličeje je nejvhodnější aplikace za ušima, případně na krku.
  • Opakovaná aplikace – délka působení repelentu závisí na více faktorech. U přírodních repelentů je účinek kratší, většinou se uvádí 2 až 4 hodiny. U chemických je doba účinku delší, přibližně 6 až 10 hodin. Při delším pobytu venku se můžete řídit také tím, kdy na vás začnou opět sedat komáři. Repelenty si berte na výlety s sebou a pravidelně reaplikujte. Zohledněte i případné koupání, většina repelentů není voděodolná a také nadměrné pocení, například při náročnějších túrách.
  • Čemu se vyhnout – bez ohledu na druh repelentu, vyhýbejte se kontaktu s očima a ústy. Po nanesení přípravku si vždy opláchněte ruce.
  • Věk – speciální pozornost vyžadují zejména malé děti a miminka. U malých miminek není vhodné používat repelenty, chránit je můžete například síťkou na kočárek. Starší děti by měly používat repelenty se složením, které je uzpůsobeno na citlivou dětskou pokožku. 
  • Zdravotní stav – přípravky neaplikujte na poraněnou pokožku. Vyhněte se ranám, škrábancům a místům se zvýšenou citlivostí. Při jiných zdravotních potížích, jako jsou alergie nebo ekzémy, je také vhodnější použít přírodní repelenty bez chemie.
  • Test snášenlivosti – dříve než použijete repelent na celé tělo, otestujte si reakci na menší části. Pokud se vyskytnou jakékoli nežádoucí účinky (svědění, štípání, zarudnutí pokožky), repelent přestaňte používat. Kontrolu je třeba provést i před použitím na oblečení, aby nedošlo k poškození textilie.
  • Kombinace s opalovacím krémem – nejprve naneste opalovací krém, nechte jej vsáknout do pokožky a následně naneste repelent proti hmyzu. Nezapomeňte ani na vhodný výběr opalovacího přípravku, sladké a květinové parfemace by mohly snižovat účinek repelentu.

Jak se účinně chránit před různorodým hmyzem

Letní období s sebou přináší větší výskyt hmyzu, ať už jde o komáry, včely a vosy, klíšťata nebo mravence. Ne všechny repelenty působí na každý druh hmyzu. Přečtěte si, jak se před nimi úspěšně chránit.

Komáři

Existuje několik skvělých a účinných rostlin, které vám v boji s komáry pomohou, a vyhnete se svědivým štípancům. Jednou z nejúčinnějších je citronela, aromatická rostlina používaná v aromaterapii, kosmetice, parfumerii, i při výrobě svíček. Asi nejznámějšími jsou právě citronelové svíčky, které naleznete běžně v hobby marketech, zahradnictvích a drogeriích. Využijete je při posezení na terase či balkoně, ale klidně i na piknicích a při kempování. Citronelu seženete i ve formě esenciálních olejů, které můžete použít při domácí výrobě repelentu a do difuzéru.

Do skupiny aromatických rostlin patří také meduňka, která má díky silné vůni účinné repelentní účinky. Běžně se používá nejen při vaření, ale také k výrobě domácích repelentů. Květináč s meduňkou si můžete položit na okno, nebo na zahradní stolek a komáři vás budou obcházet obloukem.

Komáři mají v oblibě hlavně stojaté vody, jako jsou louže a zahradní jezírka, kde se umí velmi rychle rozmnožovat. Pobývají hlavně ve stínu, takže na slunečných místech máte mnohem menší pravděpodobnost, že vám budou bzučet u ucha.

Pokud se vám přece jen nějaký ten štípanec objeví, neškrábejte se. Otevřené rozškrábané rány se mohou infikovat a svědění stejně nepřestane. Ideální je přiložit chladivý gel, kostku ledu, plátek citronu nebo kolečko cibule.

Vosy

Lákají je hlavně voňavá sladká jídla, ovoce a nápoje ve sklenicích. Mezi rostliny, které úspěšně odpuzují vosy, patří máta peprná a eukalyptus. Sílu těchto aromatických pomocníků můžete využít v květináčích, ve formě esencí do difuzérů a dobře poslouží také k výrobě domácího repelentu. Velice pěkně vypadají i ve váze, kterou umístíte do středu stolu. Překryjí vůni jídel a vaše posezení u večeře zůstane nerušené.

Pokud se chystáte na piknik nebo opékačku, nemusíte s sebou brát nic speciálního. Vosy můžete odlákat jednoduchým způsobem – vytvořte návnadu pro vosy v dostatečné vzdálenosti od vás. Stačí, když necháte na talíři v bezpečné vzdálenosti kousek ovoce nebo zbytek sladkého nápoje.

Poštípání vosou je nepříjemné a častokrát bolestivé. Pokud se vám stane, že vás štípne vosa, jako první je třeba zkontrolovat, zda v místě vpichu nezůstalo žihadlo. Následně postižené místo opláchněte a přiložte studený obklad. Máte-li k dispozici antihistaminikum, pomůže vám od bolesti a svědění. I na štípnutí vosou pomůže přiložení cibule, která má protizánětlivé a antiseptické vlastnosti. Doporučuje se také ocet nebo citrónová šťáva (kyselé potraviny), ale o jejich účincích nejsou žádné vědecké důkazy, jedná se spíše o rady našich babiček.

V případě, že se objeví jakákoli komplikace, jako otok obličeje nebo dušnost, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Štípnutí vosou může být velmi nebezpečné.

Klíště

Sezóna klíšťat začíná s příchodem jara a končí pozdním podzimem. Přenášejí nebezpečné nemoci, jako encefalitidu a boreliózu, proto je obzvláště důležité chránit se před nimi. Milují vysoké trávy a na piknicích či při stanování je třeba se mít na pozoru. Nezapomínejte ani na domácí zvířata, která vám mohou přinést klíšťata dovnitř.

Podle několika studií jsou klíšťata každým rokem více rezistentní a chránit se před nimi je poměrně náročné. Z rostlin je účinný například rozmarýn a česnek, které se využívají při výrobě domácích repelentů a pomáhají při odpuzování klíšťat i much.

Důležité je myslet také na prevenci. Máte-li zahradu, dbejte na pravidelné sečení. Po delším pobytu v lesích a na loukách s vysokou trávou se nezapomeňte pečlivě zkontrolovat. Zvýšenou pozornost věnujte dětem, obzvláště lezounům a milovníkům válení se v trávě a listí.

Vytahování klíštěte může na první pohled působit náročně, zvláště pokud si přečtete množství protichůdných postupů na internetu. Podle odborníků je správný postup následující:

  • Klíště nevytahujte rukama, použijte pinzetu nebo speciální pomůcky pro vytahování klíšťat (seženete je například v lékárně ve formě pera nebo karty, která se vám vejde do peněženky)
  • Klíště uchopte co nejblíže pokožce a jemně vykývejte ven. Není třeba žádné točení ve směru ani protisměru hodinek, klíště nemá závit, stačí opatrně kývat ze strany na stranu. Nepoužívejte žádné oleje, mastičky ani krémy.
  • Po vytažení ošetřete místo dezinfekčním přípravkem.
  • Klíště vložte do toaletního papíru a spláchněte, nebo vyhoďte mimo domácnost.

Mravenci

Zatímco mravenci v zahradě nezpůsobují příliš mnoho problémů, v domácnosti umí způsobit velké nepříjemnosti. Jednou z možností, jak se jich zbavit, je postříkání povrchů zředěným roztokem octa s vodou. Narušíte tím pachovou stopu, kterou se mravenci orientují.

Pomáhá také máta, skořice a česnek. Mravenci jejich vůni nesnáší a budou se jí vyhýbat obloukem. Můžete je přidat přímo do octového roztoku a zvýšit tak jeho účinnost.

Vyhnout se je třeba i nehumánní metodě, zašlápnutí mravenců. Předpokládá se, že rozmáčknutím je přinutíte uvolnit feromon, který signalizuje potřebu pomoci, a další mravenci napochodují rovnou k vám. Vhodnější je zametání do nádoby a vysypání venku.

Mouchy

Bzučení much běžně potká každého, bez ohledu na to, zda bydlí v bytě nebo domě.

I když nejsou extrémně nebezpečné, mohou přenášet infekce. Zachrání vás bazalka, jejíž vůni nemají rádi. Umístěte ji v květináčích na okna, nebo k terasovým či balkonovým dveřím. Pomůže také bobkový list uvázaný do kytičky. Mouchy se budou cítit méně vítány a zároveň máte bylinky na vaření stále po ruce.

A ještě jeden skvělý tip – muškáty. V květech mají silnou aromatickou vůni, která je pro mouchy nepříjemná a odradí je od návštěvy vaší domácnosti. Proto se muškáty často pěstují zejména na balkonových zábradlích a na oknech.

Jak udržet domácnost bez hmyzu

Tyto stinné stránky léta ve formě otravného hmyzu umí potrápit každou domácnost. Máme pro vás 6 tipů, jak si udržet domácnost bez komárů a jiného nebezpečného hmyzu.

  1. Nezapomínejte zavírat okna a dveře, a to hlavně ve večerních hodinách. Sítě proti hmyzu jsou velmi účinné, a pokud je doma máte, občas je zkontrolujte, zda nejsou poškozené a dobře přiléhají. Komárům stačí opravdu malý otvor a večerní světlo je velmi intenzivně láká do vašeho interiéru.
  2. Jednou za čas je vhodné provést kontrolu vnější části domu, zejména prasklin, štěrbin, těsnění dveří a větracích krytek. Hmyz preferuje tmavá, teplá a vlhká místa. Hlavně vosy si velmi snadno oblíbí zákoutí přístřešků nebo střech. Komárům postačí i zapomenuté kolečko s dešťovou vodou nebo konvice na zalévání. Pozornost potřebuje také garáž, která je skvělým místem k hnízdění. Pravidelně kontrolujte rohy a neskladujte věci na zemi.
  3. Velkým lákadlem jsou i odpadkové koše a kontejnery v okolí domu. Koše na terase pravidelně vysypávejte a nenechávejte v nich organický odpad. Kontejnerovou nádobu umístěte co nejdále od terasy, ideálně na opačnou stranu domu. To platí také pro připravené dřevo do krbu. Odkládejte jej co nejdál a v interiéru nechte jen nezbytné minimum.

4. Mnoho běžných zpěvných ptáků miluje jíst hmyz a velmi rádi vám s ním pomohou. Ptačí budka s chutnými lojovými kuličkami přiláká například vrabce, sýkorky a vlaštovky. S radostí se pustí i do larev much a komárů.

5. Posezení na terase si můžete ochránit květináči s bylinkami, sušenými květinami, nebo bylinkovými sáčky. Efektní jsou i difuzéry a vonné svíčky, které zároveň navodí tu správnou atmosféru.

6. Během stravování na terase používejte uzavíratelné nádoby, víčka na nápoje a síťové krytky nad tácky a podnosy. Podlahu pravidelně zametejte a nenechávejte drobky a zbytky jídel na terase přes noc. Ráno byste byli nemile překvapeni, kolik hmyzu se k vám stihlo přistěhovat.

Jak se chránit před hmyzem

Kromě aplikace repelentu, zvažte také vhodnější oblečení. Noste dlouhé rukávy a kalhoty, ideálně volnějšího střihu, přes který vás komáři nepoštípou. Zvolte bílé a světlé barvy, které jsou pro hmyz méně přitažlivé. Vyhněte se parfémům a sladce vonícím kosmetickým přípravkům.

Večer se pořádně osprchujte a důkladně si zkontrolujte celé tělo, jestli nemáte klíště. Velmi ráda se schovávají za koleny, v podpaží, za ušima a ve vlasech.

Nezapomeňte ani na kočky a psy. Na srsti zvířat se může dostat dovnitř i nepřisáté klíště. Před začátkem sezóny se zeptejte svého veterináře na prevenci před klíšťaty, abyste chránili své domácí mazlíčky, sebe i celou rodinu.

Bylinky odpuzující hmyz

Pokud jste se rozhodli jít přírodní cestou, rozhodli jste se správně. Vždy je lepší vyhnout se chemikáliím, zvláště pokud jde o kontakt s pokožkou, domácnost s dětmi, nebo máte-li jakékoli zdravotní problémy. Přírodní varianty jsou při správném používání stejně účinné jako ty chemické, a hlavně nejsou pro vás ani pro životní prostředí nebezpečné. Připravili jsme podrobný seznam bylinek, které účinně odpuzují hmyz. Seženete je běžně v zahradnictvích, některé i v potravinových řetězcích.

  • Eukalyptus – krásná zelená bylinka s příjemnou vůní, kterou můžete pěstovat jako pokojovou rostlinu v květináči, ale i zasazenou v zahradě. Odpuzuje komáry, mouchy a bodavý hmyz. 
  • Máta – velmi dobře známá a oblíbená v každé domácnosti. Kromě letních drinků a limonád ji můžete použít také jako odpuzovač hmyzu. Její výrazná mentolová vůně se nelíbí hlavně komárům a mouchám.
  • Tymián – čerstvý i sušený, své využití si díky všestrannosti jistě najde velmi snadno. Můžete jej pěstovat jak v květináči, tak v záhonu. Výborně si poradí s komáry, mouchami a klíšťaty. 
  • Citronová tráva – nejběžnější repelent proti hmyzu. Vyzařuje výraznou citrusovou vůni, která překáží klíšťatům, komárům a jiným létajícím škůdcům.
  • Bazalka – podobně jako tymián, využijete ji při vaření i přípravě čaje (výborná proti migréně a vyčerpání). Ve květináči na okně nebo na terase odláká komáry a mouchy.
  • Šanta kočičí – okrasná a zároveň léčivá bylinka, kterou si zamiluje i vaše kočka. Říká se, že má opojné účinky a její vůně je velmi lákavá. Naštěstí ne pro hmyz, na který působí přesně opačně. Odpuzuje včely, vosy i komáry.
  • Levandule – kromě uklidňujících a léčivých účinků funguje i jako přírodní repelent. Tato květinová vůně působí relaxačně a po vysušení si můžete vytvořit krásnou kytici nebo voňavé sáčky do skříně, které bojují proti molům.
  • Pačuli – méně známá, ale všestranně využitelná bylinka, kterou můžete pěstovat v květináčích i v záhonech. Běžně se používá v aromaterapii a má jedinečnou pyžmovou vůni, která se škodlivému hmyzu vůbec nelíbí. 
  • Čajovník – je silný repelent s unikátními vlastnostmi. Šíří osvěžující a léčivé aroma, které účinně odpuzuje hmyz (blechy, ovocné mušky, vši, komáry a klíšťata).
  • Šalvěj – také velký bojovník proti komárům i mouchám. Bonusem jsou krásné fialové barvy, které vás potěší v kuchyni i na terase či balkoně.
  • Oregano – aromatické oregano není vůbec náročné na pěstování a péči. Daří se mu v zahradě i v květináčích. Kromě repelentních účinků jej využijete také v kuchyni, například na domácí pizzu a těstoviny.
  • Rozmarýn – umístěte jej v květináči, na balkon nebo terasu, a máte klid od komárů i much. Oceníte jej při vaření i při přípravě chutných letních drinků.

Zmíněné bylinky můžete volně kombinovat, vytvořit si bylinkové království v kuchyni, nebo je zasadit kolem terasy, aby vám vytvořily ochranný štít proti hmyzu. Kromě odpudivých účinků budete mít jako bonus skvělé čerstvé bylinky po ruce, které můžete použít během vaření a pečení. A to nejhlavnější, vyhnete se jakékoli chemii a ušetříte přírodu od pesticidů.

Repelenty z bylinek si můžete vytvořit i ve formě pytlíčků. Postačí vám síťový nebo lněný pytlíček, do kterého vložíte vysušené bylinky. Můžete je například pověsit v kuchyni, nechat jako dekoraci na stole, nebo je vzít s sebou na stanování.

Esenciální oleje odpuzující hmyz

Pokud vás pěstování neláká nebo chcete k použitým bylinkám přidat další způsob ochrany před hmyzem, sáhněte po esenciálních olejích. Všech 12 bylinek, které jsou v seznamu výše, seženete i ve formě esencí. Kromě nich mají odpudivé účinky i tyto:

  • Vetiver – tropická tráva z Indie, která má hlubokou, sladkou a zemitou vůni. Z jejích kořenů se vyrábí vetiverový olej, který má prokazatelné repelentní vlastnosti. Vyrábí se z něj i vonné svíčky.
  • Bergamot – jde o citrusový plod, který účinkuje podobně jako citronela. Je to nepříjemná vůně pro komáry a zároveň svěží letní vůně pro vás.
  • Geranium – méně známá bylinka s dobrými účinky a dlouhou trvanlivostí. Často se přidává k jiným esenciálním olejům, například k eukalyptu či mátě.
  • Růžový muškát (pelargónie) – je aromatická rostlina s květinovou vůní, která má silné repelentní účinky hlavně proti komárům. Tuto vůni najdete také ve formě svíček a vonných tyčinek, které krásně provoní celý interiér.
  • Borovice lesní – kromě vytvoření vánoční nálady během svátků ji můžete použít i k odhánění hmyzu. Extrakty z borovice se běžně vyskytují v přírodních repelentech a na rozdíl od ostatních květinových esencí si tuto lesní vůni oblíbí i muži.
  • Hřebíček – vynechat nemůžeme ani hřebíčkový esenciální olej, ze kterého velmi jednoduše vyrobíte repelent. Stačí ho pár dní louhovat v alpě nebo vodce, scedit a přelít do rozprašovače.
  • Cedrové dřevo – sloučeniny v cedrovém dřevě mají insekticidní a repelentní účinky. Vůně esenciálního oleje z cedrového dřeva je obzvláště účinná při odpuzování komárů a mravenců.
  • Neemový (nimbový) olej – jeho název napovídá správně, má exotický původ, pochází z Indie. Obsahuje aktivní složku, která pomáhá odpuzovat hmyz. Je to cenná látka s vysokým ochranným účinkem a hmyz se k vám určitě ani nepřiblíží.
  • Kajeput – další exotická vůně, tentokrát z Austrálie. Olej z kajeputu má léčivé vlastnosti a často se používá v aromaterapii. Obsahuje složky, které odpuzují komáry a mravence. Seženete ho v prodejnách s esenciálními oleji nebo v lékárně. 
  • Ricinový olej – používá se jako složka repelentů již mnoho let a efektivně odpuzuje mouchy, komáry i vosy. Můžete jej využít i jako nosný olej v kombinaci s jinou esencí.
  • Skořice – skořicovník pochází z tropických zemí a u nás se nepěstuje téměř vůbec. Skořicový olej můžete použít v interiéru i exteriéru. Při výrobě repelentu se kombinuje s nosným olejem.

Studie dokazují, že esenciální oleje jsou velmi účinné při prevenci před otravným hmyzem. Podmínkou dobrých účinků je použití kvalitních a vysoce koncentrovaných olejů. Je velký rozdíl mezi oleji kupovanými v květinářství a speciálními oleji od předních výrobců, které koupíte v lékárně nebo u ověřených prodejců.

Výše uvedené bylinky, květiny a esenciální oleje můžete při výrobě repelentu použít jednotlivě, nebo je libovolně navzájem kombinovat. Všechny účinkují proti hmyzu a je jen na vás, jakou směs vůní si zvolíte.

Jak aplikovat esenciální olej

Dodržujte hlavně základní pravidlo – nikdy neaplikujte neředěné esenciální oleje přímo na pokožku. Mohly by způsobit podráždění a zarudnutí kůže. Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované a je třeba znát správnou aplikaci, způsoby ředění a dodržovat přiměřené množství.

Ve většině případů se používají zejména do difuzérů, které provoní domácnost, mají léčivé účinky, dokáží navodit skvělou atmosféru a při výběru těch správných vůní – odpuzují hmyz.

Co je to nosný olej?

V receptech na výrobu repelentů se často setkáte s pojmem nosný olej. Podle názvu se může zdát, že souvisí s nosem, ale není tomu tak. Nosný olej slouží jako nosič, který nese esenciální olej. Řeč je hlavně o rostlinných olejích, jako například mandlový, jojobový, olivový či kokosový olej. Je to základní olejová báze, do které se esenciální oleje přidávají. Nosičem může být i vazelína a lanolin, pokud si připravujete krémový repelent. Vhodným nosičem jsou také másla, například kakaové a bambucké máslo.

Rozpustí se esenciální olej ve vodě?

Vzhledem k tomu, že ve většině receptů a návodů na domácí repelenty naleznete frázi „esenciální olej rozpustíme ve vodě“, by se mohlo zdát, že ano. Není tomu tak. Vodu a olej nelze smíchat. Olej je hydrofobní a zůstává na povrchu, proto se při výrobě používají zejména rostlinné oleje, které zmiňujeme výše.

Je vhodná kombinace s vodou a alkoholem?

Ano i ne. Přestože olej se ve vodě nerozpustí, často se k výrobě repelentů používá jako alternativa k rostlinným olejům. Není to nejideálnější způsob, ale není nijak škodlivý, a když si před každým použitím přípravek důkladně protřepete, můžete jej aplikovat rozprašovačem.

V lihu, který má alespoň 80 %, se některé esenciální oleje dokážou rozpustit. Závisí to na jednotlivých druzích oleje a na jejich koncentraci. To platí i při použití vodky a alpy, které se v návodech často uvádějí. Nevýhodou alkoholu je jeho případné vysušování pokožky. Proto se doporučují zejména rostlinné oleje, které mají hydratační účinky.

Jak si vyrobit přírodní repelent

Než sáhnete po chemických alternativách, prohlédněte si naše jednoduché a rychlé návody na domácí repelenty. Všechny jsou na přírodní bázi, šetrné k pokožce i životnímu prostředí. Ve většině návodů naleznete výše zmíněné nosné oleje, destilovanou či obyčejnou vodu, líh nebo ocet. Kromě toho budete potřebovat rozprašovač nebo malou skleněnou láhev, do které si repelent připravíte. Tak pojďme na to, přečtěte si recepty a užijte si léto bez hmyzu.

Rozmarýnový repelent proti komárům

  • 40 kapek rozmarýnového esenciálního oleje
  • ¼ šálku jablečného octa
  • ¼ šálku vody

Všechny složky smíchejte v rozprašovači a důkladně protřepejte. Jednoduchý a velmi účinný repelent. Pokud vám rozmarýn nevoní, můžete jej vyměnit za levandulový olej.

Domácí eukalyptový repelent

  • 40 kapek eukalyptového oleje
  • ⅓ šálku vilínové vody (můžete nahradit rostlinným olejem)
  • ⅓ šálku vody

Všechny ingredience důkladně promícháme a přelijeme do rozprašovače. Samotný vilín nemá téměř žádnou vůni a seženete ho ve stejných obchodech jako esenciální oleje.

Citronovo-levandulový repelent

  • 15 kapek levandulového esenciálního oleje
  • 15 kapek citrónového esenciálního oleje
  • 100 ml destilované vody (můžete nahradit obyčejnou vodou)
  • 100 ml bílého octa

Všechny ingredience promíchejte a dejte do rozprašovače. Před každým použitím opět protřepejte.

Mátový přírodní repelent

  • 30 kapek mátového esenciálního oleje
  • 120 ml nosného oleje (mandlový nebo olivový olej)

Obě složky stačí promíchat v rozprašovači nebo skleněné lahvičce a uložit na tmavší místo.

Hřebíčkový repelent

  • 100 ml alpy
  • 15 hřebíčků
  • Nastrouhaná kůra z ½ citronu

Hřebíček a citron vložíme do alpy a necháme 2-3 dny louhovat. Vzniklou směs udržujte v chladničce.

Rozmarýnový repelent

  • 10 g rozmarýnu
  • 0,5l destilované vody (může být i obyčejná voda)
  • 0,5l octa

Rozmarýn povaříme ve vodě, přecedíme a přidáme spolu s octem do rozprašovače.

Zdroj fotek (Photo source):
Gardeon