Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak vysadit bylinkový záhon?

Pes sedí s vyplazeným jazykom pri kvetoch v záhrade
Publikované 22.10.2021 10:00

Bylinky jsou užitečné, voňavé a krásné, přitom není obtížné je pěstovat. Domácí bylinkovou zahrádku si navíc můžete vytvořit téměř kdekoli. Stačí dodržet několik pravidel a váš bylinkový záhon bude jistě jedním z nejkrásnějších koutů vaší zahrady.

Kdy a jak začít

Nejjednodušší je vysazovat rostliny s kořenovým balem, které mohou jít do půdy v podstatě kdykoli. Ideální je však pozdní jaro, kdy je půda již prohřátá, nebo začátek podzimu – trvalky se tak do zimy ujmou a vy můžete ještě využít letničky.

Kvety v záhrade

Začít však musíte o něco dříve – nejprve potřebujete návrh bylinkového záhonu a čas zabere i plánování a případná příprava materiálů. Zima nebo časné jaro jsou ideální pro plánování změn a úprav zahrady.

Kam na zahradě umístit bylinky

Nejlepší je mít bylinky někde po ruce, abyste pro ně při vaření nemuseli chodit příliš daleko. Ideální místo je například poblíž dveří do kuchyně nebo u terasy s grilem, kde si také užijete jejich příjemnou vůni. Některé voňavé rostliny, například levandule, rozmarýn nebo máta, dokonce odpuzují obtížný hmyz, což může být bonus navíc.

Žlté a oranžové kvety v záhrade

Současně byste měli zohlednit stanovištní nároky jednotlivých rostlin. Většina bylinek, jako je oregano nebo tymián, pochází ze Středomoří, takže jim vyhovuje dostatek slunce a dobře propustná půda. Ačkoli hojně porostou i v polostínu, své typické výrazné vůně dosáhnou pouze na přímém slunci. Na slunném záhonu se bude dařit také šalvěji, bazalce a mateřídoušce.

Existují však i bylinky, které dávají přednost mírnému stínu a vlhčí půdě, jako je máta, meduňka, libeček, pažitka a kopr. Řešením je buď vysadit bylinky s různými nároky na různá místa v zahradě, nebo jim vytvořit různé podmínky na společném záhonu (jehož část může být například ve stínu stromu).

Jak by měl záhon vypadat

Existuje mnoho možností a vy byste si měli především vybrat to, co se vám líbí a co odpovídá stylu vaší zahrady. Bylinkový záhon může být klasický nebo vyvýšený a velmi oblíbené jsou také bylinkové spirály.

Upravená záhrada

Na klasickém záhonu není nic špatného, a pokud máte na zahradě správné podmínky, bude se v něm bylinkám dařit. Skvěle vypadá například „divoký“ bylinkový záhon bez vymezených okrajů. Bylinky však můžete přidat i do zeleninových nebo květinových záhonů (pěkná je například kombinace s růžemi nebo levandulí) – vyšší vybírejte přímo do záhonů, nižší můžete použít jako lemování cestiček.

Výhodou vyvýšeného bylinkového záhonu je, že do něj můžete vložit substrát, který je pro tyto rostliny ideální, což se hodí zejména v případě, že na zahradě nemáte vhodnou půdu. Zejména rostliny, které pocházejí z horkých a suchých oblastí, špatně snášejí přemokření, takže jim vyvýšený záhon, který rychleji vysychá, bude dokonale vyhovovat. Navíc se nebudete muset ohýbat při sekání nebo pletí.

Vyvýšený záhon pri záhradnom domčeku

Spirálovitý bylinkový záhon, který se postupně zvětšuje směrem ke středu jako šnečí ulita, je velmi efektní, ale má také praktickou výhodu, že různá místa na záhonu vyhovují různým rostlinám. Nahoře uprostřed je nejsušší a nejslunnější, dole směrem ke dnu, kam při zalévání odtéká voda, můžete vysadit bylinky, které potřebují více vláhy, například pažitku nebo petrželku.

Pokud máte málo místa, můžete bylinky pěstovat také v nádobách. Pamatujte však, že čím větší nádoba, tím lépe se jim bude dařit. I zde je třeba použít speciální substrát pro bylinky.

Co a jak kombinovat

Nejprve si rozmyslete, které bylinky chcete pěstovat – zejména ty, které jste zvyklí používat při vaření. Poté zjistěte, jaké podmínky vyhovují konkrétním rostlinám (na stejném záhonu by měly být rostliny s podobnými podmínkami pro růst), a také jaký tvar a výšku bude mít rostlina. Pokud například zasadíte nízký tymián za vysokou medonosnou kobylku, nebudete se k němu moci dobře dostat.

Vysoké rostliny patří do pozadí nebo doprostřed záhonu, který je přístupný ze všech stran. Mezi vyšší rostliny patří meduňka, máta, konvalinka nebo šalvěj, mezi nízké a nízko položené rostliny patří například tymián nebo mateřídouška.

Pes sedí s vyplazeným jazykom pri kvetoch v záhrade

Měli byste také zvážit, zda se jedná o jednoletou nebo víceletou rostlinu. Ty, které budete muset sázet každé jaro, jako je bazalka, koriandr, anýz nebo kopr, by měly být na nejlepších dostupných místech. Pravidelné přesazování je třeba zvážit také u pažitky, která časem zdřevnatí, takže je dobré ji častěji nahrazovat novými rostlinami.

Tmavé ružové kvety v záhrade pri skleníku

Domácí bylinková zahrádka by však měla být nejen užitečná, ale také hezká, proto si promyslete, jak rostliny vedle sebe uspořádáte, například podle barev – tymián je hezké střídat se zelenou, různými pestrými odrůdami šalvěje nebo fialově kvetoucí levandulí, která spolu s dalšími bylinkami vytvoří dokonalou středomořskou atmosféru.

Jak pečovat o bylinky

Tyto rostliny nejsou příliš náročné na kvalitu půdy – vyhovuje jim téměř jakákoli půda kromě podmáčené. Pro ty, které mají raději méně slunce a více vláhy, je ideální hlinitá půda, zatímco pro ty, které milují slunce, je ideální sušší a propustnější půda, tedy písčitá nebo kamenitá. Pokud mezi ně vložíte kameny, budou své okolí přehřívat, což tyto rostliny milují.

Po zasazení bylinky důkladně zalijte, aby co nejrychleji zakořenily. Později to s vodou nepřehánějte, protože většina z nich nesnáší přemokření, ale neměli byste je nechat úplně vyschnout. V létě by se měly zalévat přibližně jednou za dva dny.

Strom v záhrade

Pro podporu růstu můžete bylinky čas od času přihnojit.  Neměli byste však ani přehnojovat a měli byste používat pouze speciální hnojivo na bylinky. Jeho složení je takové, že rostliny lze konzumovat již po 24 hodinách.

Bylinky je třeba pravidelně stříhat, aby vytvářely mladé voňavé výhonky. Na podzim je výrazně seřízněte (větvičky můžete usušit nebo zmrazit), hlubší jarní seříznutí pomůže jejich novému růstu. Nezapomeňte také, že ne všechny jsou trvalky – letničky je třeba každý rok přesazovat.

Několik praktických tipů

  • Obdélníkový záhon je šikovné rozdělit na pomyslné čtverce nebo obdélníky připomínající šachovnici a střídat rostliny různého vzrůstu a vzhledu – je to snadný systém, jak dosáhnout pořádku i rozmanitosti.
  • Bylinky, které mají tendenci se příliš rozrůstat, jako je máta nebo šalvěj, lze udržet na uzdě jednoduchým trikem – zasaďte je do země terakotovým květináčem, který je savý a přírodní, takže nebudou na záhonu působit rušivě.
  • Zvláštním případem jsou exotičtější druhy, ale také známý rozmarýn – tento nízký keř z horkého Středomoří špatně snáší naše zimy, takže je bezpečnější, když ho zazimujete v interiéru. Zejména v chladných polohách se nejlépe pěstuje v dostatečně velké nádobě, ale na jižním Slovensku přežije i na chráněném místě v zahradě, například u jižní zdi.
  • Jedna rada na závěr: jakmile bylinky zasadíte, označte je cedulkami. Ušetříte tím čas a usnadníte si hledání té správné, kterou tak snadno najde každý, koho pro bylinky pošlete.

 

Pokud byste si chtěli sednout a kochat se výhledem na svůj bylinkový záhon, níže si můžete vyrobit vysněnou pergolu, která vaši zahradu jistě rozzáří.