Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Vyberte si z 8 typů podlah do vašeho zahradního domku

Vnitřek atypické garáže
Publikované 16.05.2023 10:00

Vybudovali jste pevné základy z betonu pro váš montovaný zahradní domek. Už konečně stojí a přemýšlíte, co s podlahou? V první řadě je důležité, k jakým účelům jej budete využívat. Skladovací či rekreační? Inspirujte se námi. A pokud už máte jasno, pojďme se podívat, jaká podlaha se vám bude nejvíc hodit právě pro váš zahradní domek.

Všestranná epoxidová podlaha

Pokud chcete v montovaném domku skladovat např. nářadí, krabice, zavařeniny apod., případně si v něm chcete udělat dílnu, nepotřebujete dekorativní podlahu. Zcela vám postačí odolný epoxid. Co je to? Speciální nátěr, který se snadno nanáší, snadno myje a pohodlně obnovuje. Odolává skvrnám i vlhkosti. Navnadili jsme vás? Přečtěte si o epoxidové podlaze více v našem návodu, jak ji položit. Využít ji můžete také jako podklad pod ostatní typy podlah, které uvádíme níže.

Vinylové skládačky na větší plochy

Malý sklad je jasný. Ale co větší sklady a haly? Doporučujeme vám vinylovou skládačku. Tyto půlmetrové kusy skládačky vytvoří dostatečně velkou protismykovou plochu, která zvládne i vysokou mechanickou zátěž. Podlaha má ocelový vzhled. Vytváří tepelnou izolaci, odolává chemikáliím a nečistotám. A v neposlední řadě má velmi nízkou hořlavost, takže je ideální pro větší haly.

Standardní laminát či dřevo

Chcete-li v zahradním domku vytvořit např. domácí hernu, kino, čtenářskou svatyni, resp. domácí pracovnu, tak vám postačí i klasická laminátová, případně dražší dřevěná podlaha. Vypadají podobně, avšak mají jiné vlastnosti.

Dřevo ztělesňuje čistou přírodu, kterou mnoho lidí rádo cítí pod nohama. Ale za vyšší přirozenost se, logicky, platí víc. Dřevo je sice krásnější, ale za to méně odolné vůči poškození. Každý spadlý předmět může způsobit viditelnou vrásku na vaší krásné dřevěné podlaze. Lakovaná dřevěná podlaha odolává odřeninám poněkud lépe než voskovaná/olejovaná.

Laminátová podlaha je sice jen imitace, ale někdy velmi hodnověrná. Kromě toho více odolává škrábancům, a také je ve srovnání se dřevem levnější. Její kvalita často závisí na tloušťce podlahy.

Pokud vsadíte na tuto klasiku, nezapomínejte, že dřevěné a laminátové podlahy nejsou odolné vůči vlhkosti. Naštěstí máme zde i jiné alternativy.

Vodovzdorná vinylová a PVC podlaha

Dalšími hodnověrnými imitátory dřeva, keramiky či kamene jsou PVC a vinylové podlahy. V podstatě se obě vyrábějí z polyvinylchloridu, tzn. z umělého PVC materiálu, a také jsou obě vodovzdorné. V obchodě je poznáte tak, že PVC podlaha je měkčí a stočená v rolích. Vinylová podlaha je zase tvrdší, proto ji naleznete jako lamely, resp. dílce (podobně jako laminát). Rozhodněte se mezi nimi na základě pocitu, který chcete mít při chůzi.

Tyto podlahy se vám hodí do letní kuchyně, domácí sauny, tělocvičny, popřípadě externí prádelny. Všude tam, kde se může na podlahu vylít voda či jiná tekutina, která by standardní laminát nebo dřevo poškodila.

 

Ekologická korková podlaha

Jste spíše ekologický typ člověka? Korková podlaha má všestranné využití a jednu úžasnou vlastnost. Jakou? Kromě toho, že je korková podlaha odolná vůči vodě, plísním i chemikáliím, pohlcuje vibrace a zvuk. Proto se hodí např. do zahradní kuchyně nebo posilovny – tam, kde těžké činky či velké hrnce někdy padají na zem. Odolává škrábancům díky vrchní vrstvě laku. Můžete po ní chodit i bosí, jelikož reaguje na vaši chůzi a vytváří příjemný pocit tepla. Dokonce šetří vaši páteř a klouby při každém kroku díky její pružnosti.

Luxusní kamínkový koberec

Tradiční keramická nebo kamenná podlaha je možná příliš studená pro pohodlné využívání domku. Avšak existuje k nim jedna zajímavá alternativa. Kamínkový koberec. Dnes si takovou podlahu sestavíte z různých druhů, velikostí a barev kamínků. Má příjemnou texturu, luxusní vzhled a také je odolná vůči vodě. Pomůže vám dotvořit „wau“ efekt v sauně či v kanceláři.

Když si vybíráte podlahu, myslete racionálně i emocionálně. Důležité jsou vlastnosti materiálu, ale také váš pocit při chůzi. Rozhodněte se správně. :)

Zdroj (Source):

Fotobanka GARDEON

DREVO | https://continentalflooring.ca/product/natural-designer-stantos-mahogany/

PVC | http://palembang.tribunnews.com/2015/03/17/cara-merawat-lantai-vinly

KOROK | https://www.theflooringlady.com/installing_cork_flooring/

KAMEN | https://www.atrafloor.com/floors/stepping-stones/, http://elite-xpressions.com/perfection-floor-natural-stone-tile-20-x-20-x-5mm-6-per-cs-chevron-blackstone/