Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Unikátní epoxidová podlaha. Jak na ni?

Vlado Voštinár v dvojgaráži od GARDEON
Publikované 17.03.2022 10:00

Trápí vás ošklivá podlaha v garáži? Je nerovná nebo dokonce zničená? Zkuste zázrak s názvem epoxid. Jeho nanášení je snadné a údržba nevyžaduje moc času. Epoxid je odolný vůči skvrnám a snadno se myje. No a přidáním nového vrchního nátěru starší podlaze snadno navrátíte pěkný vzhled. Pojďte se podívat na jednoduchý návod, jak vytvořit epoxidovou podlahu ve vaší zděné či montované garáži.

Krok č.1 – čistý podklad

K tomu, aby epoxidový nátěr držel a byl pěkně hladký, potřebujete podklad řádně vyčistit. Vymeťte špínu. Vysávejte či omyjte podlahu. Čím důkladněji si podlahu připravíte, tím lépe se vám bude epoxidová barva nanášet. A o to lepší bude konečný výsledek.

Krok č.2 – rovný povrch

Chcete, aby nová podlaha byla dokonalá? Nerovnosti povrchu, na který položíte nátěr, by vám mohly plány pokazit. K vyplnění drobných děr v podlaze vám postačí špachtle a trochu tmelu. Zatřete všechny jamky či drobné spáry.

Krok č.3 – příprava prostoru

Podlahu jste vyčistili a vyrovnali? Nastal čas na přípravu zbývajícího prostoru v garáži. Na ochranu stěn použijte malířskou pásku. Připevněte jí ochrannou fólii, díky které stěny garáže zůstanou čisté.

Krok č.4 – míchání epoxidu

Dvousložkový epoxidový nátěr vymíchejte z barevné báze ředitelné vodou (složka A) a tvrdidla (složka B). Obě části spolu důkladně smíchejte. Nechte alespoň 20 minut odstát a můžete natírat.

Krok č.5 – nanášení nátěru

Nejprve naneste směs na místa, ve kterých se potkává podlaha se stěnou, pomocí malého štětce. Následně aplikujte epoxidovou barvu na celý povrch podlahy. Doporučujeme vám použít malířský váleček s dlouhou rukojetí. Plánujete nanést dvě vrstvy? Nechte první zaschnout alespoň 12, ale nejlépe 24 hodin. Potom naneste druhou vrstvu.

S vymíchaným epoxidem lze pracovat maximálně 1,5 až 2 hodiny. Vymíchejte si proto vždy jen přiměřené množství barvy, o kterém s určitostí víte, že jej použijete. Při nanášení se snažte pracovat rychle, ale zároveň opatrně.

Chcete, aby byla podlaha protiskluzová? Využijte tzv. dekorační akrylové lupinky/chipsy. Pokryjte jimi ještě vlhkou barvu. Po aplikaci lupínků je vhodné použít ještě svrchní ochranný nátěr. Ten také obsahuje komponenty A a B, které jednoduše smícháte.

Po nanesení všech nátěrů nechte výsledek schnout alespoň 1 celý den. Za takovou dobu podlaha důkladně proschne. Plnou zátěž, například zaparkované auto, je však schopna snést nejdříve 72 hodin od zaschnutí. Proto buďte trpěliví a pár dní vydržte. Nová podlaha se vám za to odvděčí skvělým vzhledem a vlastnostmi.

 

Zdroj:
Fotobanka GARDEON
http://learncoatings.com/
http://guigaoliveira.me/