Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak předělat garáž na bydlení?

GARDEON dvojgaráž, zahradní domek a přístřešek antracit 8
Publikované 09.11.2023 10:00

Bojujete ve vašem domě s nedostatkem místa? Uvažujete o přestavbě garáže tak, abyste ji mohli využívat na bydlení? Zní to jako zajímavý nápad – stěny i střecha už přeci stojí, což svádí k myšlence, že přestavět garáž na byt nebo malý domek nebude problém. Obvykle to však není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud se chcete do takové přestavby pustit, měli byste si předem promyslet odpovědi na těchto sedm otázek.

1 Jaký prostor vlastně potřebujete?

Pokud byste chtěli garáž předělat na byt, například pro rodiče nebo nejstaršího syna, tedy na trvalo obytný prostor, její přestavba by byla zřejmě komplikovanější , než nová stavba nebo přístavba domu. Na stavby určené k bydlení se vztahuje řada přísných požadavků týkajících se denního osvětlení, spotřeby energie atd., které by bylo při přestavbě garáže opravdu obtížné splnit.

Zámková dlažba ako podklad pod garáž

Jiná situace však nastává, pokud potřebujete prostor, který bude plnit doplňkovou funkci k hlavní budově rodinného domu – například letní kuchyň, kde byste měli dostatek prostoru pro zpracování a uskladnění úrody, útulnou dílnu pro své hobby nebo místo, kde si můžete zahrát s přáteli kulečník či pustit hlasitou hudbu, ze které zbytek rodiny není zrovna nadšený. Existuje spousta volnočasových aktivit, ke kterým můžete přestavěnou garáž využít. Reálnější než přestavba garáže na dům je také její adaptace na letní penzion, například na jakousi rekreační chatu.

2 Co s garážovou branou?

Tato otázka je jednou ze základních. Do garáže přestavěné na obydlí, a to ani za účelem rekreace nebo trávení volného času, se garážovými vraty nedostanete. Existují v zásadě dvě možnosti – buď otvor zazdíte, nebo osadíte prosklenou stěnu. Rozhodnutí závisí především na tom, kde se garáž v rámci nemovitosti nachází. V prvním případě je vhodné využít novou stěnu k osazení okna nebo dokonce dveří, zejména pokud garáž stojí samostatně a nemá žádné dveře, které by ji spojovaly s domem.

Garáž GARDEON s prístreškom

V druhém případě by mělo být otevření prosklené stěny samozřejmostí. V ideálním případě lze před ní vybudovat také krytou terasu – tím se z bývalé garáže stane místnost spojená s exteriérem (například letní jídelna), skvělá pro trávení příjemných teplých dnů.

3 Jak zajistíte denní světlo a vstup?

Pokud chcete garáž využívat k jinému účelu, než k jakému byla původně určena, budete pravděpodobně muset přidat vstupní dveře a alespoň jedno okno. Optimální je využít stěnu, kde byla původně umístěna garážová vrata, aby bylo zajištěno denní světlo a přístup do prostoru, ale možná budete potřebovat například další okno – nutné úpravy v tomto ohledu závisí na zamýšleném využití a případném původním propojení garáže s domem.

Záhradné náčinie v domčeku

4 A co se stěnami a stropem

Ty bude pravděpodobně nutné zateplit a na neizolované straně bude potřeba provést novou povrchovou úpravu. Optimální je zateplit stěny běžné garáže zvenčí, ale v případě plechové garáže s dokončenou odolnou vnější omítkou zvažte zateplení vnitřní strany garáže a zároveň její vnitřní povrchovou úpravu, např. sádrokartonem (což může mít i tu výhodu, že skryje nové elektrické rozvody).

Útulný priestor so skrinkou na oblečenie a vysokou postelou

Pokud nechcete provádět radikální změny na střeše garáže, zvolte její izolaci zevnitř. K izolaci stěn se používají především desky z polystyrenu nebo minerální vlny, zatímco k izolaci stropu zevnitř lze použít minerální izolační desky nebo foukanou izolaci, kterou lze aplikovat přes přidaný podhled.

5 Jaká bude povrchová úprava podlahy?

V domě pro hosty, letní kuchyni nebo „pánské klubovně“ bude pravděpodobně potřeba položit novou podlahu, a pokud chcete prostor využívat i mimo letní sezónu, bude i zde potřeba dodatečná izolace. A zde se dostáváme k jednomu z možných úskalí – zateplením stropu a podlahy zevnitř se sníží světlá výška prostoru a je otázkou, zda bude i po této úpravě dostatečná.

Prerobené vnútro montovaného záhradného domčeka GARDEON

To samozřejmě závisí na původní světlé výšce garáže a tloušťce izolace. Světlá výška obytné místnosti by měla být minimálně 2,4 m, u dalších místností to může být 2,1 m. Vhodná výška tedy závisí na způsobu využití prostoru, ale také na vaší výšce, abyste se v nové místnosti necítili stísněně.

6 Jaké rozvody budou potřeba?

Určitě se neobejdete bez elektřiny, a pokud má být v novém prostoru kuchyň nebo toaleta, budete potřebovat také přívod vody a odpadní potrubí. Elektřina není velký problém, protože je přivedena do většiny garáží. Stačí tedy navléknout „dráty“ k novým vypínačům, zásuvkám a svítidlům, které budete potřebovat. Přívod vody a nový odpad však mohou představovat obtížnější úkol. Nezapomeňte však, že obojí je práce pro profesionály.

Zriadená elektrina v garáži

7 Jak zabezpečíte vytápění?

Pokud chcete svůj nový prostor využívat i v chladnějších měsících, musíte se také rozhodnout, jak jej budete vytápět. Pokud je garáž součástí rodinného domu, může být vhodné ji napojit na stávající topný systém. Pokud stojí samostatně, nejjednodušší je elektrické sálavé vytápění – můžete například použít elektrické rohože, které budou součástí nové podlahy, nebo sálavé panely.

Prerobené vnútro montovaného záhradného domčeka GARDEON

Samozřejmě musíte počítat s vyššími platbami za elektřinu, zejména pokud nemovitost není dostatečně izolovaná. Další vhodnou variantou jsou krbová kamna nebo krbové vložky. Při zvažování nejvhodnějšího místa pro ně však budete omezeni zejména možnostmi umístění komína, což může být také největší komplikací při realizaci.

Zvažte různé možnosti

Pokud uvažujete o bydlení v garáži, měli byste zvážit všechna pro a proti takové přestavby. Zatímco jeden typ prostoru získáte, jiný ztratíte, takže byste měli přemýšlet o tom, kde budete parkovat auto a kam budete ukládat věci z garáže. Jak je vidět z předchozích řádků, přestavba garáže na dům není jednoduchá záležitost a je důležité si uvědomit, že hrubá stavba, tj. základy, stěny a střecha, představují přibližně 10 % celkové ceny domu.

Montovaná garáž s hnedou garážovou bránou

Přestavba garáže se proto vyplatí, zejména pokud nemáte jinou možnost, jak na pozemku stavět. Pokud však máte na zahradě prostor a potřebujete například letní kuchyni, domek pro hosty nebo hobby prostor, může být rozumnější využít k tomuto účelu nový zahradní domek. Montovaný zahradní domek je hotový opravdu rychle, můžete ho mít za rozumnou cenu a okna nebo dveře si můžete naplánovat tak, aby vyhovovaly jeho budoucímu využití. Dokončení přesně podle vašich představ tak bude mnohem snazší.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON