Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Proč a jak izolovat garáž

Auto zaparkované v garáži 2
Publikované 27.10.2022 10:00

Používáte garáž jako dílnu nebo pracovnu? Během horkých letních dnů se však mění na nevydržitelnou saunu a v zimě zase na chladničku? Řešením je izolace.

Izolovat garáž se vyplatí zejména, pokud v ní chcete celoročně trávit delší dobu, jelikož neizolovaná garáž není „chráněna“ před přehříváním v létě, ani mrazivými teplotami v zimě. Z energetického hlediska je vhodné neizolovat jen stěny a strop, ale také garážová vrata a zvolit vhodný typ podlahy tak, aby se co nejvíce zabránilo únikům tepla.

Nezapomínejte ani na účinné větrání garáže, které je nezbytné nejen kvůli odvedení škodlivých spalin z výfuku, ale také odvětrání vlhkosti. Smyslem izolace přece není úplné uzavření vzduchu, ale zamezit výkyvům teplot.

Na co si dát pozor při izolování garáže?

  • Na elektrické skříňky, rozvody, stropní osvětlení, mechanismus otevírání brány či stropní mřížky na odvětrání – nechte si k nim přístup a v izolaci vyřízněte otvory.
  • Ujistěte se, že máte funkční větrací systém.
  • Při výběru garážových vrat s tepelnou izolací nezapomeňte na způsob utěsnění vrat i po obvodu.
  • Při zateplování s cílem vytvořit tvz. „teplou garáž“, nezapomeňte na paropropustnou fólii. Instalace fólie zabrání problémům s kondenzací vodní páry, bez které by mohlo dojít k tvorbě nebezpečné a zdraví ohrožující plísně nebo korozi.
  • Při izolaci garážových stěn zevnitř nezapomeňte na mezery mezi podlahou a izolací na stěnách. Vyplňte je expandující tepelněizolační pěnou nebo akrylátovým tmelem.

Izolácia strechy montovanej garáže

Izolací společných stěn ušetříte na poplatcích za energie

Pokud je vaše garáž spojena s domem, její izolace je nejlepší způsob, jak ušetřit peníze za zbytečné poplatky za topení nebo chlazení obydlené části domu. Izolovaná garáž totiž zvýší energetickou úspornost domácnosti, neboť přes její stěny nebude unikat teplo. Na poplatcích za energie v domácnosti ušetříte ještě více, zateplíte-li společnou stěnu mezi domem a garáží.

Izolácia stropu v garáži svojpomocne

Jelikož se teplo šíří přes tepelné mosty (prázdná místa bez izolace) a proniká přes obvodové stěny z domu do garáže, izolace garáže vám v zimních teplotách umožní temperovat garáž na příjemnou teplotu bez nutnosti výrazného dodatečného vytápění. Úniky tepla v garáži má na svědomí zejména garážová brána, která tvoří přibližně čtvrtinu plochy jedné z obvodových stěn. Garážovou bránou tak uniká až 20 % tepla, nejen kvůli její velikosti, ale i kvůli tomu, že jí často větráme. Výběrem správného typu garážových vrat tak můžete výrazně ušetřit.

V případě, že nestavíte novou garáž, ale zateplujete stávající konstrukci, máte možnost stěny zateplit zevnitř nebo zvenčí. Zateplování z vnější strany se doporučuje u samostatně stojících oddělených garáží. Výhoda vnější izolace spočívá v tom, že izolačním materiálem neubíráte z prostoru uvnitř garáže. Častější způsob zateplování představuje izolování vnitřních stěn garáže.

Při zateplování rovné střechy máte stejné možnosti jako při zateplování vertikálních stěn, tedy izolovat střechu zevnitř nebo zvenčí. Při tzv. teplých střechách je izolace instalována nad a mezi střešními nosníky. Tzv. chladné střechy mají naopak izolaci kladenou mezi a pod střešní nosníky. U chladných střech musí být střecha větraná tak, že se ponechá 50 mm vysoký prostor nad izolací, aby se vytvořila vzduchová mezera pro odvětrání směrem ven. Díky vzduchové mezeře se předejde tvorbě kondenzace v konstrukci střechy.

Izolácia stropu v garáži pomocou sklenej vaty a polystyrénu

 

Při zateplování podlahy garáže čelíte dvojité výzvě. Výběru správného materiálu a potenciálně náročnější realizaci. Tloušťka a materiál izolace závisí na typu podlahy, který máte v garáži. Pro betonové podlahy, dřevěné trámové podlahy i plovoucí podlahy existuje jiný vhodný typ izolace. U všech typů podlahy platí, že lze zateplovat, pokud se na podlaze nenacházejí větší nerovnosti než 5 mm na souvislé délce 3 metrů. Je také třeba počítat s tím, že před izolací budete muset podlahu ošetřit speciální vrstvou proti vlhkosti.

Výhľad na cestu z garáže

Bez ohledu na typ izolace je při zateplování důležité zajistit, aby byla zateplená podlaha ve stejné výšce jako podlaha domu. Přidání izolačního materiálu do garážové podlahy vám v opačném případě může vytvořit schod mezi domem a garáží.

Zateplená garáž nejenže ušetří poplatky za provoz vaší domácnosti, ale celkově zpříjemní váš čas strávený v garáži a vytvoří vhodný prostor pro uskladnění věcí, kterým by mohly mrazy a vedra v jinak nezateplené garáži uškodit.

 

Zdroj (source)
fotobanka GARDEON