Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

7 tipů pro vytvoření relaxační zóny v zahradě

GARDEON montovaná garáž, domeček s přístřeškem
Publikované 28.09.2023 10:00

Chtěli byste si vytvořit relaxační zónu v zahradě u domu? Recept na ni obsahuje tři základní ingredience: soukromí, pohodlí a příjemné prostředí. A jak je správně namíchat? Máme pro vás sedm tipů, jak ze zahrady vytvořit dokonalé místo pro relaxaci!

1. Maximalizujte výšku svého plotu

Soukromí na zahradě je doslova klíčem ke správné relaxaci. Asi nikdo si nepředstavuje odpočinek pod bedlivým dohledem drbajícího souseda nebo před zvědavými pohledy z ulice. Jak tedy vytvořit na zahradě to správné zákoutí pro relaxaci? Klasickým řešením, které zajistí potřebné soukromí, je dostatečně vysoký plný plot. Plot však nemusí být jen betonový nebo cihlový, může být i zelený – pokud je správně vysoký a dostatečně hustý, případně doplněný pletivem, ochrání vaše soukromí opravdu dobře. Protože rostliny netvoří přísnou hranici zelené plochy, je plot z keřů nebo stromů vhodný zejména pro menší zahrady. Je však také třeba mít na paměti, že vysoké neprůhledné ploty vrhají stín – stinný kout je ideální pro odpočinek v horkém letním dni, ale měli byste si naplánovat bazén nebo místo na opalování tak, aby je plot nezastínil.

2. Využijte popínavé rostliny

Aby plný plot nepůsobil příliš monotónně a stísněně, myslete také na jeho design. Můžete jej například doplnit předsazeným živým plotem nebo jinou vhodnou výsadbou v jeho blízkosti. Zejména v malých zahradách jsou skvělou volbou popínavé rostliny. S takovou zelenou stěnou získá vaše zahrada nový rozměr – nejen z hlediska vizuálního zvětšení, ale také z hlediska dalších textur, odstínů listů a barev květin, které vytvoří krásnou živou kulisu ideální pro relaxační zónu. A protože pohled na zeleň je příjemný a uklidňující, neváhejte použít popínavé rostliny i na dalších stavbách v zahradě, jako je altán nebo pergola.

3. Vytvořte stín pomocí pergoly

K dokonalé relaxaci na zahradě je zapotřebí také stín. Ideálním řešením je pergola, pod kterou si můžete užít příjemný odpočinek i v létě v poledne. Nezapomeňte na boční zastínění – bočnístěny pergoly vás v létě ochrání před zapadajícím sluncem, které by vás jinak mohlo nepříjemně pálit do očí. Mohou také poskytnout závěs nebo optickou clonu potřebnou k vytvoření soukromí.

4. Zvažte další možnosti zastínění zahrady

Stín je v létě osvěžující a můžete si ho užívat nejen na terase pod pergolou. Velmi účinný a zároveň efektivní způsob zastínění zahrady nabízejí také stromy a keře. Protože jejich listy tvoří několik vrstev, mezi nimiž může proudit vzduch a odpařovat se z nich vlhkost, která ochlazuje okolí, je pobyt pod takovým „zeleným slunečníkem“ velmi příjemný. Pokud máte na zahradě pěkný listnatý strom, stačí pod něj umístit lavičku nebo závěsné lehátko a máte ideální místo k odpočinku. Výhodou listnatých stromů je, že jejich listy na podzim opadávají. V zimě pak nebrání slunci, aby ohřívalo interiér vašeho domu například přes prosklenou stěnu.

5. Pořiďte si pohodlné posezení

Co by to bylo za relaxaci bez pohodlného sezení? Nejprve se však zamyslete nad charakterem vašeho zahradního zákoutí pro odpočinek. Měl by to být spíše „zelený obývací pokoj“, jídelna pod širým nebem nebo letní ložnice pro odpočinek ve stínu stromů? Podle tohoto záměru pak vybírejte zahradní nábytek – pohodlná zahradní křesla a odkládací stolek, lavici nebo zahradní židle a dostatečně velký stůl či zahradní lehátko. Na trhu jsou dokonce i venkovní koberce nebo venkovní postele s pohodlnými, ale odolnými matracemi a vlastní stříškou. Samozřejmě byste neměli zapomenout na osvětlení a doplňky, které vytvoří tu správnou atmosféru. Zajímavou nabídku zahradních doplňků najdete také na gardeon.cz/shop.

6. Postavte si zahradní domek

Dokonalý relaxační koutek na zahradě by měl mít také své zázemí – a to nejen pro drobnosti, které jsou důležité pro každou ženu, jako jsou polštáře a měkké deky pro večerní soirée, ručníky k bazénu nebo lednička a skleničky na osvěžující letní drink. Pokud jste si pro relaxační zónu na zahradě vyčlenili místo dále od domu, ideální zázemí vám poskytne zahradní přístřešek, který se hodí například i pro činky a další cvičební náčiní nebo pro uskladnění zahradního nábytku na zimu. Nemusí však sloužit jen jako praktický skladovací prostor. Můžete si v něm zřídit i letní kuchyň, kde budete mít vše potřebné pro grilování s rodinou a přáteli.

7. Nainstalujte vodní prvek

V relaxační zóně vaší zahrady by rozhodně neměla chybět voda. Dokáže jednak osvěžit vzduch, jednak blahodárně působí na všechny naše smysly. Vodní prvek může mít mnoho podob a mnohostranné využití – od malé vodní nádrže pro ptáky, kteří se mohou napít, přes vodopád nebo fontánu, která ochladí okolí a potěší uši svým zurčivým zvukem, až po jezírko s vodními rostlinami a rybami. K vysněné letní relaxaci však nejčastěji patří bazén, kde se můžete osvěžit nebo si zaplavat.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON