Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Letní kuchyně pod přístřeškem

Gardeon zahradní domek s přístřeškem pod velkým stromem
Publikované 23.05.2024 10:00

Co by to bylo za léto bez pořádného grilování? Pokud rádi a často grilujete, pak by na vaší zahradě rozhodně neměl chybět prostor, kde je pro grilování vše dokonale připraveno. Kde a jak ho vytvořit? Nejlépe pod stabilním zahradním přístřeškem, který je ideálním místem pro šikovnou letní kuchyň s grilem.

Jak zřídit letní kuchyni

Tyto tři věci by měly být součástí každé správné letní kuchyně s grilem:

1. Gril

Je ústředním bodem každé zahradní party, takže by ve správně vybavené letní kuchyni samozřejmě neměl chybět. Existuje několik možností. Základním rozhodnutím by mělo být, zda chcete gril stacionární (např. zděný nebo betonový prefabrikát), nebo mobilní. Moderním řešením jsou mobilní grily, u kterých si můžete vybrat mezi grily na dřevěné uhlí nebo brikety, plynovými grily a elektrickými grily. Který z nich je nejlepší? To záleží na vašich požadavcích.

2. Prostor pro přípravu pokrmů

Dobroty, které se chystáte grilovat, je třeba předem připravit a po jejich přípravě servírovat – je dobré nakrájet chléb na klobásky, umýt zeleninu na hamburgery a nakrájet salát… A chodit kvůli tomu všemu pořád do domu může být pěkná otrava. Nejlepší je mít v letní kuchyni alespoň malou pracovní plochu, dřez s tekoucí vodou a úložný prostor na nádobí a potřebné vybavení pro grilování a stolování.

3. Místo pro stolování

Celé grilování je zaměřeno na to, aby se všichni dobře najedli, takže místo na stolování je stejně důležité jako samotný gril. Záleží jen na vás, zda si pro venkovní jídelnu vyberete zahradní stůl a židle, nebo se místo toho rozhodnete pro neformální multifunkční lavice a mobilní stoly. Jediným důležitým kritériem je, aby se všichni mohli pohodlně stýkat a stolovat – i kdyby to mělo být na etapy 😉.

Pokud chcete svou letní kuchyni dovést k dokonalosti, myslete také na osvětlení (třeba i na solární pohon) – příjemná zábava tak může na zahradě pokračovat klidně až do noci.

Jaké je ideální místo pro letní kuchyni

Místo, kde budete pravidelně grilovat, by mělo být dále od domu – abyste neměli všechny pachy přímo v obývacím pokoji a hluk nerušil například děti, které potřebují odpoledne spát. Podobný ohled byste měli brát i na své sousedy. Kromě dostatečné vzdálenosti je však dobré myslet také na převládající směr větru.

Pokud najdete optimální místo na zahradě, můžete letní kuchyni zřídit například v zahradním domku. Nebo zcela jednoduše – pod zahradním přístřeškem. Zde se může vařit, grilovat i bavit na čerstvém vzduchu. Stabilní přístřešek vám poskytne vše, co by letní kuchyně na zahradě měla mít:

1. Střechu

Ta je v létě důležitá nad jídelním koutem, grilem a přípravnou plochou – nikdo přece nechce trávit příliš mnoho času na žhavém slunci. Pevná střecha však slouží nejen jako stínění, ale také jako ochrana před případným průvanem.

2. Plochá podlaha

potřebuje gril, stůl, židle a grilovačku. Jen tak bude vše stát tak, jak má – rovně, pevně a stabilně. Zajistíte tak bezpečnost, která je při grilování důležitá, a také se vyhnete nepříjemnostem při stolování.

3. Závětří

Vítr nenecháte foukat, takže občas dělá to, co nemá – rozhazuje papírové ubrousky nebo vhání kouř přímo do domu. Praktickou ochranu před převládajícím směrem větru, ale také před nežádoucími pohledy, vám v přístřešcích GARDEON poskytnou elegantní stěnové panely, které lze umístit na libovolnou stranu (nebo strany) přístřešku. Nejde však jen o vítr nebo kouř. Všimli jste si například, že lidé raději sedí pod přístřeškem a mají tak „chráněná záda“ a pěkný výhled? Takže nějaké to polstrování stěny přístřešku nebo ochranná stěna v podobě vyšší zeleně kolem něj se určitě bude hodit.


Chtěli byste v nové letní kuchyni grilovat už letos v létě? Neváhejte a vyberte si z naší nabídky! Montovaný přístřešek GARDEON postavíme na vaší zahradě přesně podle vašich představ během několika hodin.

Nejste si jisti, jak by mohla vaše letní kuchyně vypadat? Inspirujte se letní kuchyní pod přístřeškem, která je jednou z mnoha realizací GARDEON.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON