Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Velké srovnání: dřevěná, zděná a montovaná garáž. Kterou si vyberete vy?

Vchodové dveře
Publikované 05.09.2023 10:00

Vybíráte si zahradní stavbu? Vrtá vám v hlavě – montovaná či zděná garáž? Dřevěný, zděný nebo ocelový zahradní domek? Dnes se podíváme na to, jak dané druhy zahradních staveb vedou v jednotlivých disciplínách – vzhled, použité materiály a technologie, rychlost a náročnost výstavby, ekologický pohled, topný potenciál a samozřejmě cenový rozdíl.

1. VZHLED

Tvařme se, že první, co vás zajímá je vzhled. Ani do vaší polovičky jste se nezahleděli jen kvůli její krásné duši, jestli? Jak chcete, aby vypadala vaše garáž/zahradní domek?

  1. Útulné a přirozené. Dřevěná stavba má svoji charakteristickou vizáž. Nehodí se všude, zato má svá příznačná místa (např. domeček na stromě).
  2. Tradiční bez předsudků. Zděná stavba je klasika. Její flexibilita spočívá v tom, že se hodí k zateplenému modernímu i staršímu zděnému domu.
  3. Moderní a nadčasové. Moderní design montovaných staveb si můžete přizpůsobit barvou omítky a typem střechy. Ke starším domům ale až tak úplně neladí.

2. MATERIÁLY A TECHNOLOGIE

Dřevo, zdivo nebo ocelový plech? Co vyhraje boj o nejtrvalejší materiál, který nevyžaduje údržbu? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých druhů staveb?

DŘEVO

Nádherný, i když hořlavý materiál, u kterého péče nikdy nekončí. Dřevo si žije svým vlastním životem a někdy v něm žije další život. Konkrétní škůdci. Výdrž dřeva závisí na typu dřeviny, na tom, čím je impregnované, a také, jak často se o něj staráte. Tvrdší dřevo je pro výrobu stavebních prvků jistě lepší z pohledu stability. No ne už tak moc z hlediska ceny. Zároveň je dřevo náchylné na výkyvy počasí – přes léto sauna a v zimě mrazák. Navzdory všem jeho nedostatkům je dřevo nezaměnitelný přírodní materiál, jehož krása spočívá v jednoduchosti.

ZDI

Vyznačují se svojí pevností. Ta ale vždy závisí na materiálu, ze kterého je zděná stavba postavena. Co se skrývá pod omítkou? Zpravidla platí, čím levnější materiál, tím nižší kvalita. Nejlepší stavební materiál pro zděnou garáž/zahradní domek je pálená cihla klasicky spojená maltou, případně speciální pěnou. K výstavbě se však využívá také levnější pórobeton (některým známý také jako Ytong či Profix). Vyrábí se buď z křemičitého písku, nebo elektrárenského popílku. Pórobeton je levnější, ale zároveň není tak pevný. U nesprávně postavených zděných staveb vzniká riziko špatného proudění vzduchu, s čímž se pak pojí vlhkost a vznik plísní. Co se však pevnosti týče, tak staré dobré cihlové stavby nic nepřekoná. Jsou „věčné“.

PLECH

Už to není to, co bývalo. Pamatujete si na staré plechové boudy? Díky moderním technologiím se z nich vyklubalo v podstatě bezúdržbové moderní řešení. Stěny jsou tenčí, a tak vzniká více úložného prostoru na stejné výměře, než kdybyste na daném místě vybudovali zděnou stavbu. Ocelové montované garáže a domečky vyrábíme z certifikovaných materiálů nejmodernějšími technologiemi. Plechové profily jsou dostatečně stabilní, nedeformují se, odolají škůdcům, plísni, počasí a dokonce i ohni. Ovšem pokud montovanou stavbu nezateplíte, v létě ji napadne vedro, v zimě zase mráz.

TOPNÝ POTENCIÁL

S materiálem se pojí i potenciál pro vytápění. Chcete-li garáž na parkování staršího auta nebo zahradní domek pouze jako sklad zahradního nářadí, pravděpodobně je nebudete chtít zateplit. V tomto směru vám postačí dřevěné stavby.

Pokud chcete, aby stěny udržely teplo déle, doporučujeme vám zděnou či montovanou (ale určitě) zateplenou garáž. To, jak rychle se vytopí, následně závisí na zdroji tepla.

RYCHLOST A NÁROČNOST VÝSTAVBY

Kdo bude nejrychlejší? Ten, kdo na vaši zahradu přinese nejjednodušší skládačku.

Inu, chlapi s cihlami a míchačkou to asi nebudou. Několik týdnů až měsíců budou pravidelně chodit kolem vašeho domu a zdít garáž či domeček. Pravděpodobně přitom nadělají dostatečný nepořádek, abyste ještě týdny měli co uklízet.

Dřevěné a plechové montované garáže a domečky jsou postaveny mnohem rychleji. Ocelová garáž, která přitom vypadá jako zděná, může na vaší zahradě stát již za několik hodin. Bez zbytečného odpadu. A tady už přichází…

EKOLOGICKÝ ASPEKT

Pokud je pro vás ekologické kritérium to nejdůležitější, ujistěte se, odkud pochází materiál, ale také čím je spojován a lepen dohromady.

Dřevo je sice obnovitelný zdroj, ale nezapomínejme na příliš rychlé kácení lesů. Zároveň jsou přípravky pro impregnaci a spojovací lepidla velmi často chemického původu. Na druhé straně můžete dřevěné stavby po jejich dožití znovu použít, minimálně k vytápění.

Rovněž jsou recyklovatelné i jednotlivé součásti montovaných staveb. Při výrobě oceli však vzniká odpad. Naštěstí, na stavbu se využívá přesné množství komponentů, a tak alespoň při její výstavbě nezůstává téměř žádný odpad.

Z hlediska ekologie je nejhorším rozhodnutím stavba zdí. Jejich trvanlivost je v tomto směru proti nim. Zděná stavba vyžaduje množství materiálu i chemie a nelze později produktivně použít k jiným účelům. Většinou chátrá a nakonec ji někdo musí zbourat. A co teprve s tím?

CENOVÝ ROZDÍL

Na základě našeho přehledu o cenách vás garáž pro jedno auto vyjde následovně. Ceny dřevěných garáží se pohybují od 600-700 € s DPH/m2. Ceny montovaných ocelových garáží s hotovou omítkou se hýbou v rozmezí 250-300, €/m2. No a nakonec ceny zděných staveb vás asi nepřekvapí. Zaplatíte od 600-800, € m2 za jednoduchou garáž pro jedno auto.

Navzdory všem těm vyčerpávajícím informacím, které jsme vám poskytli, rozhodujícím kritériem by měla být kvalita dodavatele – firmy, která vám zahradní stavbu postaví. Jděte na to přes reference od skutečných zákazníků!

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON