Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Pýcha mistra: Takto má vypadat pořádný dílenský ponk

Kutilské náčinie v záhradnom domčeku
Publikované 09.12.2021 10:00

Dílenský stůl byl kdysi pýchou každého mistra. Jelikož se nedal koupit, mistr si ho musel vyrobit. Jelikož neexistoval internet, museli do něj vložit všechny své zkušenosti, aby byl opravdu praktický. V dnešním pohodlném světě si můžete vybrat. Buď si kvalitní pracovní stůl koupíte, nebo si ho vyrobíte. Tak či onak, dnes si ukážeme, co by měl mít dokonalý dílenský ponk.

Pevnost a odolnost pracovní desky

Pracovní deska a korpus (tělo) dílenského ponku by měli zvládnout plošnou nosnost min. 1 000 kg. Povrch pracovního stolu bývá nejčastěji dřevěný nebo kovový. Pro svářeče a zámečníky se určitě více hodí kovový. Pro domácí kutily, mistry a truhláře určitě doporučujeme dřevěný povrch.

Z jakého dřeva by měl být zhotoven ponk? Z tvrdého. Např. z dubu či buku. Pro lepší odolnost vůči vibracím a otřesům vám navrhujeme připevnit stůl pevně ke stěně nebo k podlaze vaší dílny.

Vnútro garáže so stolom na náčinie

Někteří mistři se však rozhodnou pro překližku, ačkoli ponk nebude v konečném důsledku až tak pevný. Stejně, jako když ho postavíte na kolečka. Pokud však potřebujete mobilní stůl, který si flexibilně přemisťujete, je tento nápad to pravé pro vás.

Pokud máte v dílně či v garáži malý prostor, mobilita stolu není jediné řešení. Druhou možností je sklápěcí pracovní deska. S tím se však znovu snižuje odolnost i pevnost pracovního ponku.

Úložné prostory

Stěna za stolem

Nebylo by úžasné, když máte při práci vždy všechno po ruce? Vyrobte si závěsný systém na celou stěnu za stolem. Využijte kovové háky a kolejnice přímo na stěně nebo za stůl připevněte perforovanou dřevovláknitou desku. Dobře se na ni budou přichytávat držáky i bez toho, abyste museli neustále vrtat.

Kutilské náčinie v záhradnom domčeku

Šuplíky

Zásuvky vám pomáhají udržovat ve věcech pořádek, přičemž na ně nepadá prach. V rámci dílny se při práci s dřevem sbírá množství prachu. Proto nešetřete na uzavíratelných úložných prostorech v montované garáži či zahradním domečku, kde máte dílnu.

Inteligentní vychytávky

LED lampa zavěšená přímo nad stolem je zázrak, který oceníte, když se potřebujete soustředit na detaily. Důležitý je i dostatek elektrických zásuvek. Pokud se vám podaří prodlužovačku zavěsit výše na zeď, kabely vám při práci s nářadím nebudou překážet.

Vnútro záhradného domčeka GARDEON

Viděli jste na internetu úžasný stůl? Měl všechno, co jste vždy chtěli? Dokonce i „zabudovaný“ svěrák? Nemusíte souhlasit, avšak takový nadstandard není nutnost. Takové stoly jsou zbytečně předražené. Na jakýkoliv ponk můžete připevnit svěrák samostatně. Vyjde vás to levněji.

A co dodat na závěr? Čistota – půl života. Pokud si se špínou a mastnotou na vašem pracovním stole v dílně neporadí ocet, soda nebo jar a jiné chemikálie, přebruste ho a napenetrujte. 

Zariadená garáž s podlahou

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON
Za poskytnuté fotografie děkujeme našim zákazníkům :)