Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Pergola na 5 způsobů

Příjemné večerní posezení pod pergolou
Publikované 25.01.2024 10:00

Pergola nebo přístřešek by neměly chybět v žádné zahradě. Takový přístřešek může poskytnout příjemný stín v horkých dnech, ale také ochránit před případnými letními přeháňkami. Jednoduše řečeno, prostor pod pergolou je ideální pro odpočinek a trávení volného času. Zahradní pergola je tedy ideálním místem pro vytvoření soukromé relaxační zóny – ať už si pod pojmem „dokonalý relax“ představujete cokoli.

Zimní měsíce jsou vhodným obdobím pro plánování úprav zahrady. Pokud tedy uvažujete o nové pergole, máme pro vás několik nápadů, nad kterými byste se měli zamyslet. Existuje spousta způsobů, jak pergolu využít – můžete se o tom přesvědčit na způsobech, jakými si naši zákazníci zařídili prostor pod svými pergolami GARDEON.

Tentokrát vám tedy přinášíme inspiraci z našich instalací pergol na 5 různých způsobů:

1 Pergola jako relaxační zóna u bazénu

Bazén přímo na vlastní zahradě je snem mnoha rodin. Už jste si ho splnili? Je to jistě skvělá zpráva nejen pro děti, ale i pro dospělé. Neměli byste však zapomínat na vhodné terénní úpravy v okolí bazénu – mělo by zde být místo nejen pro opalování, ale i pro odpočinek ve stínu. Abyste se mohli chránit před spálením od horkého slunce, které je nebezpečné zejména kolem poledne. K tomuto účelu skvěle poslouží pergola nebo přístřešek, které poskytnou stinné místo, ideální pro umístění pohodlných lehátek.

Aby byla vaše relaxační zóna u bazénu dokonalá, je dobré pergolu doplnit bočními panely, které ji ochrání před zvědavými pohledy z okolí a před nízko položeným večerním sluncem. A hodit se bude i zahradní domek, který může obsahovat například sprchu nebo kompletní zahradní koupelnu, ale také místo pro odložení dětských hraček, nafukovacích kol a dalšího „bazénového vybavení“. Zahradní domek je také ideálním místem pro uskladnění zahradního nábytku na zimu.

2 Pergola jako zahradní obývák

Dalším způsobem uspořádání pergoly je takříkajíc „venkovní obývací pokoj“. Ať už pergola stojí přímo u domu a terasa pod ní navazuje na interiér, nebo zahradní domek stojí samostatně, v žádném obývacím pokoji pod pergolou by neměla chybět pohodlná pohovka. Doplnit by ji měla křesla a konferenční stolek, případně několik odkládacích stolků, na které můžete postavit skleničky a džbánek osvěžující limonády, voňavou odpolední kávu a sušenku nebo sklenku vína po večeři a „něco malého“ k tomu. Aby vašemu obývacímu pokoji nechyběla útulnost, nezapomeňte na stylový světelný řetěz nebo jiné osvětlení, které vám umožní trávit čas pod pergolou i za vlahých letních večerů.

3 Pergola jako letní jídelna

Co může být lepšího než nedělní oběd na zahradě za pěkného počasí? Nebo rodinná večeře. Zvláště pokud pergola navazuje na kuchyň, tato možnost se přímo nabízí. Po celé léto pak můžete jíst venku, kdykoli je příjemně. Praktické je, pokud to z letní jídelny pod pergolou není do kuchyně daleko, dalším praktickým řešením je stůl a židle z odolného materiálu, který vydrží i několik kapek deště.

A když už jsme u praktických tipů – je také chytré pergolu doplnit bočními panely, které poskytnou ochranu před nežádoucími pohledy, větrem a nízko položeným sluncem, a navíc je můžete využít k zavěšení osvětlení, květináčů nebo dekorací.

4 Pergola jako místo pro zahradní párty

Pokud máte rádi společnost přátel nebo velká rodinná setkání, pak jsou zahradní party pravděpodobně pevnou součástí vašeho letního programu. Pergola nebo přístřešek je ideálním místem pro zahradní párty – stolování zde může být chráněno před horkem i případnými dešťovými přeháňkami a stůl nemusí být daleko od grilu, který bývá při takových setkáních přirozeným centrem dění.

V ideálním případě by k pergole měla patřit letní kuchyně v zahradním domku – abyste měli po ruce potřebné nádobí, tekoucí vodu a ledničku s nápoji.

5 Pergola jako kreativní hobby prostor

Pokud rádi tvoříte, pravděpodobně potřebujete také vhodné místo pro své koníčky – kde můžete například řezat, brousit, malovat nebo lepit. Malá domácí dílna v zahradním domku je jednou ze skvělých možností, ale další je pergola, která by u takového zahradního domku rozhodně neměla chybět. Vždyť v létě se nejlépe pracuje na čerstvém vzduchu, nemluvě o lepení nebo malování, které je často spojeno s výpary nebo vysycháním. A k tomu je chráněný venkovní prostor opravdu ideální.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON