Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Koupelna v zahradním domku

Sprchový kout s umyvadlem v domečku
Publikované 11.04.2024 10:00

Montovaný zahradní domek GARDEON nemusí sloužit pouze jako sklad zahradního nářadí. Možnosti jeho využití jsou mnohem širší. Můžete si v něm například zařídit perfektní letní koupelnu!

Letní koupelna v zahradním domku je velmi praktickým řešením, pokud máte na zahradě bazén, od kterého je do koupelny v domě příliš daleko. Sprchu před vstupem do bazénu nebo po vylezení z vody budete mít hned po ruce – přesně tam, kde ji potřebujete, takže nemusíte například nechávat děti v bazénu příliš dlouho bez dozoru. A když už jsme u těch dětí, letní koupelnu na zahradě ocení ještě více.

Využít ji však můžete i v případě, že bazén nemáte a rádi se opalujete na zahradě. Nemusíte tak neustále běhat do domu, abyste se osvěžili – stačí si odskočit do sprchy, která může být v zahradním domku docela blízko. Místo, kde se můžete umýt nebo osvěžit, je však na zahradě užitečné i při jiných činnostech, při kterých se ušpiníte nebo zpotíte – od práce kolem zeleně až po cvičení na čerstvém vzduchu. Koupelna v zahradním domku je také skvělým doplňkem zahradní sauny – kromě sprchy na mytí nebo ochlazení zde můžete vytvořit i místo pro odpočinek mezi saunovacími cykly. Stačí si jen vybrat správnou velikost zahradní stavby.

Jak navrhnout koupelnu v zahradním domku

Nejprve si promyslete, co potřebujete ve své zahradní koupelně. Základem by mělo být umyvadlo, sprcha a alespoň minimální úložný prostor (například na čisticí prostředky a několik ručníků). Určitě se však může hodit i toaleta. V koupelně, která by měla doplňovat zahradní saunu, byste měli mít také místo pro odpočinek s křesly nebo lehátkem.

Podle těchto požadavků byste měli jednak zvolit rozměry zahradního domku (můžete je snadno navrhnout v našem konfigurátoru) a jednak při přípravě terénu připravit potřebné vodovodní a odpadní potrubí.

A jak vybrat optimální rozměry zahradního domku, který bude sloužit jako letní koupelna? U umyvadla byste se měli zaměřit na minimální šířku cca 60 cm a hloubku 45 cm, u sprchového koutu alespoň 80 × 80 cm (je však lepší zvolit větší sprchový kout, např. 90 × 90 cm, který je pohodlnější). Do jednoduché letní koupelny s umyvadlem a sprchovým koutem se tedy v případě potřeby pohodlně vejde toaleta v zahradním domku GARDEON s minimálními rozměry (2 × 2,1 m) (pro toaletu byste měli počítat s rozměry alespoň 80 × 110 cm). Pokud chcete mít vedle koupelny saunový salonek, zvolte větší zahradní domek – například 2,5 × 2,1 m.

Můžete v něm mít například lehátko nebo dvě křesla a stolek oddělené od prostoru koupelny zástěnou. Nejlépe uděláte, když si umístění jednotlivých kusů nábytku nakreslíte na čtverečkovaný papír – díky tomu budete mít dobrou představu o tom, jak se do zahradního domku s konkrétními rozměry vejdou.

Na co ještě pamatovat při plánování zahradní koupelny

Kromě vodovodního a odpadního potrubí k umyvadlu, sprše a toaletě bychom neměli zapomínat ani na přívod elektřiny. Tu budete potřebovat nejen pro osvětlení, ale také pro případné temperování nebo vytápění. Veškeré rozvody je třeba připravit společně s podkladem, který je pod montovanou stavbou potřeba. V tomto případě je ideální betonová deska, na kterou pak můžete položit tepelnou izolaci (např. Fermacell) a dlažbu nebo jinou podlahovou krytinu vhodnou pro koupelnu.

Dalším důležitým prvkem v letní koupelně jsou okna. Není nic horšího než koupelna, kterou nelze vyvětrat – plíseň v ní na sebe nenechá dlouho čekat. Při zařizování zahradního domku myslete také na vhodné umístění okna – aby nebylo například ve sprchovém koutě nebo přímo nad umyvadlem, kde byste pravděpodobně více ocenili zrcadlo nebo zrcadlovou skříňku. (Opět vám pomůže, když si na čtverečkovaný papír nakreslíte půdorys zahradní koupelny).

A když už jsme u samotné konstrukce zahradní stavby – při konfiguraci zahradního domku, který plánujete využívat jako letní koupelnu, se rozhodně vyplatí zvolit nejen zateplenou střechu, ale také zateplené stěny. Tím ochráníte interiér před přehříváním a ve vaší zahradní koupelně bude příjemně i v letních vedrech. Navíc zahradní domek nemusí být jen čistě letní koupelnou. Montovaný GARDEON s izolovanými stěnami a střechou, které účinně brání úniku tepla, lze využívat i v chladnějších ročních obdobích – například jako místo pro odpočinek při již zmíněném saunování. V tomto případě však nezapomeňte na vytápění, abyste si při relaxaci mezi vstupy do sauny vytvořili příjemnou tepelnou pohodu.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON.