Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jaké nářadí byste měli mít v domácnosti?

Kufřík s nářadím
Publikované 12.12.2023 16:13

Zařizujete si domácí dílnu? Toto nářadí v ní rozhodně nesmí chybět.

V každé domácnosti je dobře vybavená skříňka s nářadím klíčová pro zvládnutí různých domácích prací a drobných oprav. Ať už jste zkušený kutil nebo úplný nováček, správné nástroje vám mohou ušetřit čas, peníze, a hlavně spoustu frustrace. V tomto článku prozkoumáme nezbytné nářadí pro domácí kutily a podíváme se na jeho základní využití.

Sada šroubováků

Spolehlivá sada šroubováků je nezbytná pro celou řadu úkolů, od montáže nábytku až po utahování uvolněných šroubů kolem domu. Rozhodněte se pro sadu, která obsahuje jak ploché, tak křížové šroubováky, které pokrývají všechny vaše potřeby. Magnetické hroty mohou být obzvláště užitečné pro předcházení frustraci při práci s malými šrouby.

Investujte do vícebitového šroubováku, abyste ušetřili místo a měli různé hlavy šroubováků v jednom nástroji. Zvažte také elektrický šroubovák, který oceníte zejména u nepoddajných šroubů či při bolestivých kloubech.

Nastavitelný hasák

Nastavitelný klíč, známý také pod názvem hasák, je všestranný nástroj pro utahování nebo povolování matic a šroubů. Jeho nastavitelná čelist mu umožňuje přizpůsobit se různým velikostem, díky čemuž je nezbytným doplňkem vaší skříňky na nářadí. Tento nástroj je obzvláště užitečný při instalatérských opravách a montáži nábytku.

Zvažte pořízení klíčů v různých velikostech, aby přesněji pasovaly na různé matice a šrouby. Větší hasák oceníte zejména při instalatérských pracích a dotahování různých trubek a závitů.

Kladivo

Kvalitní kladivo nemůže chybět v žádné domácnosti. Využijete jej na mnoho prací, včetně věšení obrazů, montáže nábytku, drobných oprav, ale například i k louskání ořechů. Vyberte si kladivo s pohodlným úchopem a vyváženou hmotností pro optimální manipulaci.

Při jemných úkolech zvažte použití pryžového kladiva, abyste předešli poškození povrchů.

Svinovací metr

Přesná měření jsou rozhodující pro jakýkoli „udělej si sám“ projekt. Svinovací metr je nezbytný pro činnosti, jako je věšení záclon, měření rozměrů nábytku nebo zajištění přesných řezů.

Nůž

Užitkový nůž je všestranný řezací nástroj, který lze použít k otevírání balíků, ořezávání tapet nebo řezání jiných materiálů. Ujistěte se, že čepel je dost ostrá a z důvodu bezpečnosti hledejte nůž, který nabízí možnost zasouvání.

Sada kleští

Existují různé typy kleští, včetně kluzných, jehlových a uzamykacích kleští, z nichž každé slouží k jiným účelům. Jsou neocenitelné při uchopování, ohýbání a stříhání drátů. Sada kleští poskytuje všestrannost pro různé druhy prací.

Pokud pracujete s elektrickými komponenty, je důležité mít izolované kleště, které zaručí vaši bezpečnost.

Elektrická vrtačka

Elektrická vrtačka je pro kutily nepostradatelným pomocníkem a výrazně usnadňuje úkoly, jako je vrtání otvorů či šroubování. Vyberte si akumulátorovou vrtačku pro pohodlí či klasickou kabelově napájenou pro větší výkon a hledejte typ s nastavitelnými rychlostmi.

Abyste byli dobře připraveni na každou situaci, investujte do sady vrtáků a nástavců na šroubováky. Myslete na to, že různé materiály vyžadují specifické vrtáky, a tak se před každým projektem dobře přesvědčte, zda máte ty správné vrtáky k dispozici.

Vodováha

Dosažení rovných povrchů je v mnoha projektech pro kutily rozhodující. Vodováha, známá také jako libela, pomáhá zajistit, aby byly police rovnoměrně namontovány, aby obrazy nebyly nakřivo a aby byl nábytek stabilní. Rozhodněte se pro odolnou, snadno čitelnou vodováhu pro co nejpřesnější výsledky.

Malá torpédo vodováha je užitečná pro rychlé kontroly a vyrovnávání menších předmětů či kusů nábytku.

Pila na železo

K řezání kovových nebo plastových trubek, tyčí nebo jiných materiálů je nezbytná pila na železo. Hledejte pilu na železo s pohodlnou rukojetí a nastavitelným napnutím čepele pro efektivní řezání.

Doporučujeme vám pořídit si náhradní čepele, protože čepele pil se mohou při delším používání opotřebovat.

Bezpečnostní vybavení

Bezpečnost by měla být vždy prioritou při zapojování se do domácích projektů. Zakomponujte do své skříňky s nářadím základní bezpečnostní vybavení, jako jsou ochranné brýle, rukavice a chrániče sluchu, abyste se chránili před potenciálními riziky.

Při činnostech zahrnujících řezání nebo broušení můžete použít masku proti prachu, abyste se chránili před malými úlomky a částicemi přenášenými vzduchem.

Schodový žebřík

Pro úkoly, které vyžadují dosažení vyvýšených oblastí, je žebřík nezbytností. Ať už vyměňujete žárovky, saháte na vysoké police nebo malujete stěny, stabilní žebřík zvyšuje bezpečnost a dostupnost ve vaší domácnosti.

Vyberte si žebřík s madlem pro větší stabilitu a ujistěte se, že udrží vaši váhu a nástroje, které budete potřebovat.

Gola sada

Mnohé matice jsme schopni uvolnit či dotáhnout pomocí kleští nebo jiných nástrojů, avšak velmi dobře uděláte, investujete-li do kompletní gola sady. Kromě různých kusů nábytku oceníte toto nářadí také při opravě auta či kola.

Šestihranné klíče

Šestihranné klíče, běžně známé jako imbusové klíče, jsou klíčové při montáži nábytku, utahování šroubů na těžko dostupných místech a seřizování různých předmětů v domácnosti.

Pro pohodlné skladování zvažte skládací nebo víceúčelovou soupravu imbusáků.

Lepicí páska

Lepicí páska je superhrdina sady nástrojů, která je schopna dočasně opravit či přidržet širokou škálu předmětů. Od rychlých oprav až po upevnění volných předmětů, role lepicí pásky může být vaší záchranou a nejlepším přítelem. Nebojte se plácnout se po kapse a vyberte si kvalitní pásku pro lepší přilnavost.

Nezapomeňte, že i když je lepicí páska všestranná, není trvalým řešením; používejte ji jen jako rychlé a dočasné řešení, dokud nebude možné provést řádnou opravu.

Ostatní pásky

Kromě lepicí pásky může být užitečné mít různé další pásky. Maskovací páska je ideální pro jemné povrchy během lakování, elektrická páska pro izolaci vodičů a oboustranná páska pro dočasnou montáž.

Pásky vždy skladujte na chladném a suchém místě, aby neztratily své lepící vlastnosti.

Lepidla

Pro lepení různých materiálů jsou nezbytná různá lepidla. Příklady zahrnují lepidlo na dřevo, super lepidlo a epoxid. Vyberte si vhodné lepidlo na základě materiálů, se kterými pracujete, a požadované síly. Rovněž byste měli mít ve vaší výbavě alespoň dvě vteřinová lepidla (jedno otevřené a jedno nové, pokud by otevřené po delší dobu nepoužívání zaschlo).

Při používání jakéhokoli lepidla vždy postupujte podle pokynů, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

Pracovní nůžky

Pár odolných pracovních nůžek je neocenitelný ke stříhání různých materiálů, od papíru a kartonu až po plasty a látky. Vyberte si kvalitní nůžky, které budou součástí vašeho vybavení dílny, a nepoužívejte je pro běžné stříhání. Zaručíte tak jejich delší životnost a to, že budou ostré tehdy, když to opravdu budete potřebovat.

Zvažte také nůžky se zoubkovanými hranami pro lepší řezný výkon na tvrdších materiálech.

Baterka

Spolehlivá baterka je nezbytná pro práci ve špatně osvětlených prostorách nebo při výpadcích proudu. Rozhodněte se pro odolnou, energeticky úspornou LED baterku s nastavitelným jasem.

Náhradní baterie uchovávejte ve skříňce s nářadím a pravidelně kontrolujte baterku, abyste se ujistili, že je v provozním stavu.

V nejhorším případě si můžete vždy pomoci a k svícení využít moderního smartphonu, který je vybaven baterkou pro svícení. Nespoléhejte se však jen na telefon, který se vám během výpadku proudu může vybít, a mějte ve své výbavě alespoň jednu funkční baterku.

Kufřík na nářadí

Investujte do robustní a dobře organizované skříňky nebo kufříku na nářadí, abyste měli všechny své nástroje na jednom místě. Díky přihrádkám a označeným sekcím je snadné rychle najít to, co potřebujete, čímž se snižuje frustrace během projektů.

Pravidelně čistěte a organizujte svůj kufřík s nářadím, abyste v něm udrželi pořádek a zachovali si dlouhou životnost vašich nástrojů.

Šrouby, hřebíky a hmoždinky

Kromě výše zmíněných nástrojů, je důležité mít i zásobu šroubů, hřebíků, matic a hmoždinek různých druhů a velikostí. V dobré skříňce na nářadí budete mít pro každý typ vyhrazené místo, které vám doporučujeme pro snazší orientaci označit.

Dobře vybavená sada nářadí, obsahující všechno, nebo alespoň většinu zmiňovaného nářadí, vám umožní řešit širokou škálu projektů kolem domu. Od základních oprav přes opravu kola, auta či složitější činnosti, správné nástroje nejen usnadní práci, ale zaručí i lepší výsledky. Investujte do kvalitních nástrojů, správně je udržujte a zjistíte, že vaše „kutilské“ snažení bude příjemnější a odměna v podobě dokončeného projektu bude stát za to.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON