Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak připravit betonový základ pod montovanou stavbu?

Úprava betónu
Publikované 26.10.2023 10:00

Potřebujete bezpečně zaparkovat svůj vůz a rozhodli jste se pro montovanou garáž? Nebo by se vám hodil praktický montovaný zahradní domek? Před zahájením montáže je třeba připravit základ, ke kterému bude montovaná stavba ukotvena. Jednou z možností je betonová základová deska, kterou si podle našeho postupu můžete postavit i svépomocí.

Vhodným základem pro plechovou garáž i montovaný zahradní domek je betonová základová deska (nazývaná také základová deska nebo tzv. „deka“). Je vyrobena z betonu a ocelové výztuže (kari sítě) a pod samotnou betonovou desku je třeba položit vrstvu štěrku, která slouží jako drenáž. Vzhledem k tomu, že provedení betonové desky, která slouží jako základ pro výše uvedené montované ocelové stavby, se liší pouze rozměry, ukážeme si na příkladu, jak vyrobit základ pro garáž.

Kde začít

Ať už potřebujete garáž nebo zahradní domek, měli byste nejprve najít vhodné místo na svém pozemku pro vybranou montovanou stavbu. Užitečné rady, jak vybrat vhodné místo pro garáž, najdete na stránce Jak vybrat vhodné místo pro garáž. Dalším krokem je výběr optimální velikosti a konkrétních rozměrů plechové garáže nebo montovaného domku. Teprve poté můžete začít s přípravou základu. Samozřejmě ideálně v ročním období, kdy nemrzne, a to ani v noci, protože mráz nebo zmrzlé podloží by mohly způsobit problémy při tvrdnutí a vytvrzování betonu.

Příprava a vyměření vhodné plochy

Na zvoleném místě vyznačte obrys budoucí betonové desky. Rozměry závisí na zvolené konstrukci (např. garáže) a základ by měl být na každé straně alespoň o 5 cm větší. Půdorys můžete vytyčit zatlučením kolíků do rohů a pomocí provázku vytvořit obrys, ale můžete také použít např. vápno nebo dřevěné lišty. Protože jsme začínali na zámkové dlažbě, jednoduše jsme si nakreslili velikost betonové desky na dlažební desku.

Výkop základové jámy

Ve vyznačené oblasti vykopejte jámu o hloubce nejméně 30 cm. Na štěrkové lože je potřeba alespoň 15 cm (standardní tloušťka štěrkového lože pod základy domu je 20 cm) a 10-20 cm na samotný železobeton. Na vyznačené ploše jsme vybrali betonové bloky a část štěrkového lože do hloubky 12 cm.

Bednění

Zemina z okrajů výkopu se nesmí dostat do betonu, proto musí být výkop ohrazen. Bednicí desky umístěte tak, abyste je později mohli použít k vyrovnání povrchu betonové desky. Jejich polohu přesně zkontrolujte vodováhou – u montované garáže je důležitý rovný povrch podkladu. Místo bednění jsme použili rovnou hranu okolní dlažby.

Štěrkové lože

Lože ze štěrku nebo směsi štěrku a písku vytváří pod základovou deskou drenážní vrstvu. Štěrk nebo štěrkopísek rovnoměrně rozprostřete po celé ploše a vrstvu zhutněte, např. vibračním strojem (tzv. žábou). My jsme použili již připravené lože pod dlažbu.

Pokud chcete základovou desku izolovat, můžete na zhutněné štěrkové lože položit také hydroizolační pásy, obvodové desky (polystyrenové desky určené pro tepelnou izolaci konstrukcí v přímém kontaktu s vlhkostí) a další vrstvu hydroizolace.

Tvarovky a potrubí

Po celé ploše budoucí základové desky umístěte kari sítě, které vyztuží a zpevní beton. V případě potřeby proveďte přípravu pro přívod elektřiny a případně i vody. Kromě ocelové výztuže jsme položili také pružné plastové hadice, tzv. husí krky, které jsme nechali vyčnívat nad budoucí betonovou plochu. Zatím jsou prázdné, elektrické rozvody, které jsou potřeba pro pohon garážových vrat nebo osvětlení, budou realizovány později.

Betonování

Nyní můžete na výztuž nalít vrstvu betonu. Beton rovnoměrně rozprostřete po celé ploše do požadované výšky, zhutněte jej a zhutněte (např. pomocí dřevěného hranolu). Nakonec plochu vyrovnejte – stáhněte ji latí tak, aby byla rovná a hladká. Rovinnost zkontrolujte pomocí vodováhy. Při tomto vyrovnání oceníte přesné vodorovné hrany bednění.

Jaký beton použít?

Pro základovou desku se běžně používá univerzální beton třídy C 16/20 (B20), u menších staveb stačí beton třídy C 12/15 (B15). Menší množství betonu můžete namíchat běžným způsobem – lopatou v trakaři, ze suché směsi (prodává se v pytlích), do které přidáte potřebné množství vody. Pro přípravu většího množství betonu je lepší použít míchačku, případně si jej můžete nechat dodat z betonárny.

Tvrdnutí betonu

O čertví beton je potřeba se starat. Zejména pokud je teplo, měli byste ho polévat, protože při rychlém odpařování vody by mohl popraskat. Příliš mnoho vody však betonu také škodí, proto to s kropením nepřehánějte. Po třech až pěti dnech je beton ztvrdlý asi ze 70 %. Pak můžete bednění odstranit. Beton však potřebuje až 28 dní k úplnému vytvrzení – tehdy dosáhne konečné pevnosti a je připraven pokračovat ve stavebních pracích.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON