Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak vybrat vhodné místo na garáž a jak ho vyměřit?

Obhliadkár stojí pred budovou GARDEON
Publikované 23.11.2020 10:00

Vybrali jste si ideální garáž ale nevíte, kam ji na pozemku umístit, nebo zda se do zvoleného prostoru vejde? S tímto praktickým návodem všechno určitě vyřešíte.

Jak garáž na pozemku co nejlépe umístit? Samozřejmě, možností je několik. Je třeba přitom vycházet z konkrétní situace – z velikostí a tvaru parcely, a také z umístění rodinného domu na ní. Při výběru vhodného místa si všímejte i svahovitosti pozemku. Pokud totiž není plocha pod budoucí garáží v rovině, bude nutné vyrovnat ji při přípravě podkladu pod garáž. Obecně přitom lze říci, že pokud chcete v garáži parkovat auto, měla by být co nejblíže k ulici či cestě, aby přístupová komunikace ke garáži nebyla zbytečně dlouhá.

Dodávka GARDEON

Nejčastěji bývá garáž umístěna vedle domu tak, že její přední stěna lícuje s domem, případně je o něco blíže k ulici. Výhodné přitom je, jestliže garáží nahradíte část plotu. Další šikovnou možností je postavit garáž před domem. Když nemáte před domem dost místa a vedle domu je prostor tak akorát na projetí autem, může být garáž i za domem, zvláště pokud máte velkou zahradu. Více inspirací na umístění garáže najdete zde https://gardeon.cz/garaze/vyber/umisteni/.

Zvažte různé možnosti

Chcete si promyslet několik možností na umístění garáže? Pokud máte plánek pozemku, překreslete si ho na čtverečkovaný papír – 2 čtverečky jsou obvykle 1 cm, přičemž v měřítku 1: 100 bude 1 cm (tedy 2 čtverečky) znamenat 1 m. Parcela široká například 15 m bude mít tedy na vašem schématu šířku 15 cm, což je 30 čtverečků. (Pokud máte velký pozemek, můžete zvolit i měřítko 1: 200, při níž jeden čtvereček znamená 1 m.)

Do schématu si ve stejném měřítku nakreslete obvod pozemku, ulici a umístění domu, případně i další objekty, které nechcete stavbou garáže ovlivnit, například zahradní domek, jezírko či starý strom. Klidně použijte barevné fixy nebo pastelky a popište si jednotlivé útvary tak, abyste se v náčrtu dobře vyznali.

Pôdorys montovanej garáže

Poté si z dalšího papíru vystřihněte ve stejném měřítku obdélník, který bude představovat garáž – rozměry našich garáží najdete na naší stránce v sekci Ceník. Například garáž na jedno auto, která má rozměry 2,7 x 5 m, bude mít v měřítku 1: 100 rozměry 2,7 x 5 cm.

Tento obdélník si pak můžete posouvat po vašem schématu, dokud mu nenajdete na pozemku ideální místo. Nezapomeňte přitom na správné natočení, případně si na obdélníku vyznačte polohu garážových vrat (u garáže pro jedno auto to bude na užší straně obdélníku).

Máte na garáž dost místa? Takto ho přeměříte

Chtěli byste garáž postavit například vedle domu, ale nevíte, zda je mezi domem a plotem dost místa? Nebo-li zjistit, jak široká garáž se vedle domu vejde? Takto si přeměříte místo mezi domem a plotem:

K měření je ideální pásmo nebo svinovací metr. Svinovací metry se běžně prodávají v délkách od 2 do 10 m (dostanete je například v hobbymarketech) – vyberte si co nejdelší. Pásma jsou velmi podobná, od svinovacích metrů se však liší délkou, která může být od 10 do 50 m.

Kromě toho budete potřebovat jednoho pomocníka.

Obhliadkár stojí pred autom s nápisom GARDEON

Začněte měřit u zdi domu, kde vám začátek metru přidrží pomocník. Svinovací metr natáhněte směrem k plotu a změřte maximální vzdálenost. Dejte přitom pozor, aby byl metr pořádně napnutý a abyste měřili kolmo na dům. Nejlepší je měřit přímo na zemi, tak se vyhnete chybě, kterou by mohlo způsobit to, že budete držet konec metru v jiné výšce než jeho začátek.

Pokud je svinovací metr kratší než měřená vzdálenost, označte si na zemi jeho konec (např. 2 m). Na tomto místě vám pomocník opět přidrží začátek metru a vy stejně změříte další úsek vzdálenosti mezi domem a plotem. Takto pokračujte až k plotu, kde všechny naměřené úseky spočítejte (např. 2 m + 2 m + 75 cm = 4 ma 75 cm. Jelikož 75 cm je 0,75m, spolu je to 4,75 m) – nyní přesně víte, jaká může být největší šířka garáže, která bude stát vedle domu.

Podobně můžete změřit i vzdálenost od přední stěny domu k plotu při ulici a pod.

Chcete vědět, kolik místa garáž zabere?

Budete potřebovat svinovací metr nebo pásmo, jednoho pomocníka, čtyři dřevěné kolíky a motouz. Namísto kolíků můžete použít i jiné předměty, které se běžně vyskytují v domácnosti a kolem domu, například židle, květináče či větší kameny.

Nejdříve si vyznačte roh garáže, který můžete určit nejjednodušeji nebo nejpřesněji, například přední roh garáže u zdi domu nebo u plotu před domem – změřte přesné místo a zatlučte do něj kolík, postavte květináč nebo židli (postavte ji tak, aby stála „uvnitř“ myšlené garáže , takže roh stavby bude naznačovat jedna noha židle).

Pokud bude stát garáž u domu, změřte její délku (hloubku) rovnoběžně se stěnou domu a na tomto místě zatlučte druhý kolík (nebo postavte druhý květináč či židli) – máte zadní roh garáže. V místě obou kolíků odměřte kolmo na dům šířku garáže a zatlučte další dva kolíky. Všechny čtyři kolíky spojte motouzem a máte poměrně jasnou představu o tom, jaké místo garáž zabere.

Vizualizácia garáže pre jedno auto v Sučanoch

Při měření dodržujte pravé úhly – můžete si je ověřit pomocí většího pravoúhlého předmětu, například velké krabice. Přesnější kontrolu uděláte tak, že změříte obě úhlopříčky – pokud jsou stejné, naměřili jste pravoúhlý obdélník. Pokud chcete vyznačit prostor na zpevněném povrchu, například na dlažbě, můžete jej namísto motouzu namalovat křídou.

Pokud bude garáž sahat do výšky?

Plánujete postavit garáž těsně vedle domu a potřebujete zjistit pokud bude sahat a zda například nezastíní okno do koupelny, které je v boční stěně? Takto si to změříte:

Opět budete potřebovat svinovací metr a jednoho pomocníka, případně i motouz a malířskou pásku, kterou si výšku garáže naznačíte na stěně domu, aniž by jste ji znečistily či poškodily. Při měření se vám budou hodit i pracovní schůdky nebo židle na kterou se budete moci postavit, neboť výška garáže je více než 2 metry.

Hĺbka záhradného domčeka

Nejdříve si na našich stránkách zjistěte výšku konkrétního typu garáže, který jste si vybrali. Ta se například u garážích s plochou střechou udává jako spád, jehož základní rozměr je 2310/2180 mm – to znamená, že na vyšší straně má garáž celkovou výšku 2310 mm, tedy 2,31 m, na nižší 2,18 m (rozdíl mezi nižší a vyšší stěnou garáže je 13 cm). Kromě toho si musíte ujasnit i směr spádu vaší garáže, to znamená, zda se bude její střecha svahovat směrem k domu, od domu, dozadu nebo dopředu ke garážové bráně.

Další důležitá věc, kterou je třeba si při měření uvědomit, je výška podkladu pod garáž – bude jeho povrch například v úrovni chodníku, který vede kolem domu? Nebo ho plánujete udělat o několik cm vyšší či nižší než okolní terén? Pokud bude plánovaný podklad pod garáž na úrovni zpevněné plochy vedle domu, naměříte výšku garáže od tohoto povrchu podle rozměrů na naší stránce. Pokud bude podklad výše, musíte k výšce garáže příslušnou hodnotu připočítat, pokud níže, je třeba je zase odečíst.

Obvodový múrik z betónu

V případě, že bude garáž obrácená k domu svojí vyšší nebo nižší stranou (spád střechy bude do boku), změřte příslušnou výšku (např. 2,31 m nebo 2,18 m) od úrovně budoucího podkladu a označte ji na stěně domu malířskou páskou – takto jednoduše zjistíte, do jaké výšky bude garáž sahat. Pokud budete měřit v místě okna, hned uvidíte, zda do něj garáž zasáhne.

Pokud má mít střecha garáže spád směrem dopředu nebo dozadu, bude měření o maličko složitější. Nejdříve si vyměřte polohu předního a zadního rohu garáže, které budou u zdi domu, a označte je na stěně svislým kouskem malířské pásky. Potom v těchto dvou místech naměřte svinovacím metrem příslušné výšky a označte je na domě malířskou páskou – ideální je udělat páskou křížky, ve kterých uprostřed bude nejvyšší a nejnižší bod střechy garáže. Když mezi těmito dvěma body napnete motouz, označí vám, kde bude horní hrana střechy garáže. Pokud motouz protne okno, bude ho garáž překrývat.

Montážny tím pred atypickou garážou bielej farby

Garáž, která stojí těsně u domu, by neměla překrývat okna, nesmí do ní zasahovat ani parapety. Pokud taková situace nastane, je třeba garáž umístit jinam, případně ji jinak natočit nebo „posunout“ na vhodnější místo.

Ještě stále si s místem na garáž nebo s měřením nevíte rady? Zavolejte nám a my k vám pošleme našeho technika, který vám s obhlídkou místa pomůže.

Obhliadkár pri budove GARDEON