Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak odstranit „neodstranitelné“ olejové skvrny z příjezdové cesty

Olejová skvrna
Publikované 29.09.2022 10:00

Těšíte se ze své garáže či přístřešku, vše krásně vyčištěno a uklizeno, a pak ji spatříte… Skvrna. Od oleje, benzínu či jiné kapaliny. Nemusíte zoufat ani ji začít obcházet.

Ta nepěkná mastná skvrna na vaší příjezdové cestě se dá vyřešit.

Může se jednat o fleky způsobené při úniku kapaliny z auta nebo rozlitý benzín či olej, které jsou viditelné a nejednou s sebou nesou i nepříjemný zápach. Jejich složení se liší stejně jako způsob jejich odstranění.

Máme pro vás několik triků, jak se zbavit starých i čerstvých skvrn z dlážděné příjezdové cesty, ale i z nekryté betonové podlahy.

Jak odstranit skvrny z motorového oleje

Olej může na cestě nebo v garáži zanechat výrazné tmavé skvrny, které se jeví jako opravdu tvrdý oříšek. Ani u nich však není nic ztraceno. Doporučujeme následující postup:

  1. Je flek mokrý, nebo suchý? Pokud jde o čerstvou skvrnu, začněte s tím, že ji posypete například podestýlkou pro kočky, kukuřičným škrobem, práškem na pečení nebo kukuřičnou moukou. Ty pomohou absorbovat nadbytečnou vlhkost.
  2. Když už je místo suché, skvrnu navlhčete vodou a odstraňte pomocí tuhého kartáče a pasty vytvořené z prášku na pečení a vody.
  3. Opláchněte místo hadicí a nechte uschnout.

Vyzkoušejte také: K odstranění suché olejové skvrny z betonu použijte mazivo ve spreji a opláchněte vodou.

Další možností je odmašťovač motorů, kterým pokryjete skvrnu, následně ji seškrábete drátěným kartáčem a pak vše jednoduše zametete.

Skvrna na zemi

Malá skvrna na podlaze

Jak odstranit skvrny z převodového oleje

Tato kapalina zanechává viditelné červené skvrny, což nepotěší zejména v případě, že jste majitelem světlé příjezdové cesty. Co s tím?

  1. Posypte skvrnu čističem na troubu a nechte působit 10 minut.
  2. Seškrábejte skvrnu tuhým kartáčem a opláchněte hadicí pod nejvyšším tlakem.
  3. Pokud skvrna napoprvé nesešla úplně, postup zopakujte.

Skvrna na podlaze

Jak odstranit benzínové skvrny

Benzín kromě skvrn zanechává i nepříjemný zápach. Jak se obou nežádoucích elementů rychle zbavit?

  1. Nasaďte si ochranné rukavice a brýle.
  2. Nasypte do čerstvé skvrny podestýlku pro kočky, prášek na pečení nebo jiný absorbent.
  3. Podestýlku či jiný použitý materiál od oleje po použití řádně uzavřete v nádobě s víkem. Poraďte se s odborníky o tom, jak jej řádně zlikvidovat.
  4. Skvrnu dále očistěte směsí čisticího prostředku do myčky nádobí a vody. Nechte ji nasáknout, počkejte pár minut a opláchněte hadicí.
  5. Další možností je zakoupit trisodium fosfát, smíchat ho s teplou vodou a seškrábat skvrnu spolu s roztokem, dokud nevybledne.

Skvrny na podlaze

Zdroj:
Fotobanka GARDEON