Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

9+ inspirací pro výrobu krmítek a domečků pro ptáčky s dětmi

Jedlá ozdoba pre vtáčiky
Publikované 05.11.2023 10:00

Máte dětskou dílnu, hernu či kuchyňku v montovaném zahradním domku? Využijte ji k výrobě krmítek nebo domečků pro ptáčky. Ukážeme vám perfektní nápady, jak v zimě originálně nakrmit hladové ptactvo a zabavit děti, které už nemohou tolik času trávit venku. Možná je dokonce odlákáte od obrazovek a technických hraček. Některé inspirace budou k výrobě jednoduché a ty další dokonce extrémně jednoduché.

Jednoduché krmítko z bábovkové formy

Začneme něčím opravdu jednoduchým. Máte i vy staré kuchyňské náčiní, které nepoužíváte? Např. formu od bábovky? Prostě ji zavěste provázkem na strom a nasypte krmivo. Chcete něco kreativnějšího, co děti opravdu zabaví? Čtěte dál.

Užitečná krmítka z plastových lahví

Zůstaly vám staré plastové láhve od vody či kečupu? Do láhve můžete vyvrtat dírky, do kterých vložíte např. vařečky, aby si ptactvo v klidu vychutnalo zimní hostinu. Otočíte-li láhev hlavou dolů, přidejte něco, na co bude moci jídlo vypadávat. Např. vložte kousek plastu mezi láhev a víko, aby se tam postupně sypal ptačí zob.

Druhý život pro tetrapakové obaly

Co takhle zkusit tetrapak, resp. nápojový karton? Jak nakládáte s prázdnými nádobami od mléka nebo džusů? Kromě separování do plastového kontejneru, je můžete využít i originálněji. Prázdný tetrapakový obal dítě vymaluje podle své kreativity. Následně mu pomozte vystřihnout strategické díry přibližně ve dvou třetinách obalu. Pod ně zakomponujte například. párátka, která slouží jako bidélka pro ptáčky. No a do spodní třetiny obalu nasypete potravu. Tak jednoduché, a přitom nápadité.

Krmítka z přírodních materiálů

Zapomeňte na plasty! Vyrobte zcela ekologická krmítka, která krásně splynou s prostředím. Naložte ptačí zob do slupky z pomeranče, do vydlabané dýně či rozkrojeného jablíčka, případně je nalepte na koblihu nebo zapracujte do dřevěného polínka. Takovýmto způsobem přirozeně naučíte děti ekologii.

Ptačí muffiny, koláčky a bábovky

K čemu vůbec potřebujeme obal? Vždyť můžeme namíchat speciální těsto pro ptactvo. Ze semínek či ořechů, mouky a želé. Na tvarování můžete využít jakékoliv formičky či dokonce vánoční vykrajovátka. Těsto umíchejte, vytvarujte, nechte ztvrdnout 24 hodin a podávejte. Pokud do vašich výtvorů zapracujte větvičky nebo párátka, usnadníte ptáčkům přístup ke krmivu. U větších koláčů, například. bábovkách to však ani nebude zapotřebí. Jedině, že by se vaše děti chtěly kreativně realizovat!

Sofistikovaná umělecká díla

Chcete opravdovou ptačí budku? Tyto domečky pro ptáčky jsou hotová umělecká díla. Kupte nebo vyrobte, podle vaší šikovnosti, obyčejnou dřevěnou budku. Vyzdobte ji s dětmi ptačím krmivem, semínky, oříšky, sušeným ovocem. Nezapomeňte na jedlé lepidlo! Žádné uměliny. Připevněte domeček pro ptáčky v okolí vaší garáže, zahradního domečku či přístřešku.

Nápady od výmyslu světa

Máte prasklý nebo nadbytečný hrnek? Nechte v něm zatvrdnout ptačí krmivo se zapíchnutou větvičkou a následně ho zavěste skobou na strom.

Zůstaly vám osamocené sklenice? Podívejte se, jakou elegantní hostinu můžete pomocí skla vytvořit.

Nebo vyrobte ptáčatům vánoční stromeček. A co použijete jako výzdobu?

Pozor! Čím ptáčky nekrmit?

Všechny nápady jsou krásné, dokud někdo nepoužije jídlo, které by mohlo ptactvu ublížit. Nekrmte ptáky zejména zbytky naší stravy plné soli, pepře a cukru. Pokud jim dáváte semínka a ořechy, dávejte pozor, aby byla dobře skladovaná, nezplesnivělá apod. Sušené ovoce je bezpečné pouze tehdy, nebylo-li konzervováno oxidem siřičitým. Naučte také děti, jak se starat o přírodu a život kolem nás.

Zdroj (Source):
http://www.diyncrafty.com/
https://www.yorkshiretrading.com/
https://sk.pinterest.com/
https://www.wikihow.com/
https://blog.builders.co.za/
https://www.lifegate.com/
https://www.mrbird.com/
https://www.gardeners.com/
https://www.marthastewart.com/
https://www.audubon.org/
https://fountainavenuekitchen.com/
https://www.duncraft.com/
https://www.etsy.com/
https://www.ediblebirdhouses.com/
https://www.etsy.com/
https://pin20.beylikduzuilan.com/