Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

5 inspirací, které rozzáří vaši zahradu i v noci

Detail na zavěšené žárovky na pergole
Publikované 07.07.2022 10:00

Léto je v plném proudu a vaše zahrada hraje barvami. Chcete v ní navodit příjemnou atmosféru i navečer, když se setmí? Zahradní lucerny jsou osvědčená klasika. Chtělo by to však něco kreativnějšího. Pojďte se s námi podívat, jak na to.

Využijte sílu slunce

Během dne vám zahradu prosvěcuje slunce. Jak jeho energii využít i večer? Co takhle lampičky na solární pohon? Najdete je většinou ve formě sloupků, ale pokud zalovíte v zahraničí, natrefíte i na řetězová světýlka.

Vánoce po celý rok?

Jak jsme již nastínili, velmi příjemným oživením pro vaši zahradu mohou být i vánoční řetězy (světýlka). V poslední době populární nejen během Vánoc. Máte dřevěný altán? Zavěste světelné řetězy na některou z jeho stěn či pod střechu. Světly můžete ozdobit i přístřešek pro auto. Našli jste v zahradě nevyužitý kovový oblouk (na růže/popínavé rostliny)? I ten může posloužit jako konstrukce pro světýlka.

DIY svítidla = hodně světla za málo peněz

Nejraději si všechno tvoříte sami? Krásné lucerny patří k těm, které si můžete vyrobit doma. K výrobě budete potřebovat skleněné nádoby. Držák vyrobíte tak, že vyvrtáte dvě díry do boků víka a přes otvor prostrčíte drát nebo řetízek. Vrtačku lze také využít k výrobě ozdobných otvorů. Otvory ve vašich svícnech zároveň tvoří přívod pro kyslík, aby oheň nezhasl. K výrobě takových svítidel můžete použít i staré vínové láhve či zavařeninové skleničky.

Množství inspirace naleznete na Pinterestu či přímo přes Google. Svícny můžete ozdobit provázkem, barvami na sklo nebo nálepkami. Patří mezi vaše záliby také šití či háčkování? Lucerna ozvláštní i taková dekorace.

Nakonec dovnitř vložte klasickou či LED žárovku a jedinečná svítilna je hotová.

Tajemné světlo světlušek

Máte na zahradě květiny ve velkých květináčích? Pokud květináč natřete fosforeskující barvou, v noci se z něj může stát příjemné ozvláštnění. Myslete však na to, že takové “lampy” nevydrží svítit nepřetržitě.

Oheň jako dobrý sluha

Máte rádi vůni dřeva? Lákají vás letní večery prosezené u žhavého ohně? Vybudujte si zahradní ohniště buď vlastnoručně, nebo si kupte krbové či přenosné ohniště ve specializovaném obchodě. Zde je pár věcí, které byste předtím měli vědět.

Ohniště není jediný způsob, jak vnést do své zahrady poněkud živého ohně. Pokud na zahradě nemáte dostatečný prostor, vyzkoušejte zahradní fakle. Většinou se vyrábí z bambusového dřeva. Výhodou je snadná údržba. Stačí kontrolovat dostatek oleje v nádržce a délku knotu.

Jak se říká, v jednoduchosti je krása a možná i vám nejvíc lahodí jednoduché světlo svíček. Našli jste na půdě či ve sklepě starý nepoužívaný svícen? Stačí ho trochu otřít od prachu, koupit svíčky a krásné osvětlení k pozdní večeři je na světě.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON
pinterest.com