Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Zvažujete zahradní ohniště? Tady je pár věcí, které byste měli vědět

Oheň horí v ohnisku
Publikované 26.05.2022 10:00

Láká vás kouzlo vlastního ohniště na zahradě, na chalupě či na chatě? Jen si tak sedět u hořícího ohnně se svou rodinou a kamarády. Dnes vám prozradíme, co všechno byste měli vědět předtím, než si vyberete ohniště. Kupováno či vyrobeno doma? Statické nebo přenosné? Rádi vám poradíme, které se vám více vyplatí.

Pokud si kupujete ohniště v obchodě

Představa posezení u ohniště na zahradě je lákavá. Ale přemýšleli jste nad tím, že by se vám hodilo i na chatě či chalupě? Nejjednodušší je pořídit si přenosné ohniště. Mívá tvar velké mísy. Většinou jsou zahradní topeniště vyrobena z oceli nebo jiného kovu s ohnivzdorným nátěrem na povrchu. Bezpečnostním prvkem je ještě síťový poklop, který zabraňuje odletu praskajícího dřeva.

Príprava ohniska

Alternativou je ještě krbové ohniště s komínem. To má ale těžší konstrukci v porovnání s přenosným. Koupě topeniště se zdá být jednoduchým řešením. Ale co finance? Ceny se pohybují v řádech desítek eur. Chcete-li ušetřit, ohniště si jednoduše vyrobíte i vlastníma rukama. Stavba vám zabere jen jeden víkend a postačí vám na ni minimální rozpočet.

Pokud jste se rozhodli vyrobit si vlastní ohniště

Vyberte si místo v zahradě, ideální rovinu, která je vzdálena minimálně pár metrů od domu, garáže či jiných okolních staveb. Určitě byste nechtěli ohrozit svoji montovanou garáž, dům nebo dokonce dům vašich sousedů či zahradní domek. Tipy pro umístění topeniště platí i pro ty kupované.

Jama na ohnisko

Príprava ohniska

Prepríprava ohniska

Co se týče základů, můžete, ale nemusíte vyhloubit větší jámu. Závisí to na tom, jak chcete, aby vaše zahradní ohniště vypadalo. Takže jde spíše o designovou záležitost. Ke stavbě kruhu můžete použít cihly, kamenné kvádry či betonové tvárnice. Ke zpevnění jednotlivých pater využijte maltu. Z bezpečnostních důvodů odstraňte zeleň a plevel minimálně 30 cm od okraje topeniště. Okolí vysypte menšími kamínky dle vašeho vkusu. Následně jimi vysypte i vnitřek topeniště. A je to.

Príprava ohniska

Príprava okolia ohniska

Betón okolo ohniska

Ať už si zahradní ohniště koupíte či sami vyrobíte, každopádně počítejte i s prostorem k sezení. Kolem můžete pokládat zahradní židle nebo lavice.

Vždy dbejte na bezpečnost, s ohněm není legrace

Samozřejmě, na závěr si nemůžeme odpustit pár bezpečnostních upozornění:

  1. Dávejte si pozor na to, jaké dřevo používáte k rozložení otevřeného ohně. Některé druhy dřeva, jako např. borovice, smrk či cedrové dřevo, mohou „vystřelovat“. Doporučujeme vám např. „klidnější“ březové dřevo. Případně můžete použít uhlí.
  2. Předtím, než rozložíte oheň, zkontrolujte sílu a směr větru.
  3. K rozdmýchání pahřeby nepoužívejte hořlavé kapaliny (např. benzín).
  4. Pozor na volné oblečení a hořlavé umělé tkaniny.
  5. Nikdy neodcházejte od rozloženého ohně, který by se nedopatřením mohl vymknout kontrole. Hlavně, pokud máte doma děti či domácí mazlíčky.

Doufáme, že jsme vás našimi bezpečnostními radami nevyděsili. Přejeme vám plno krásných posezení při žhavém ohni.

Betón okolo ohniska

Oheň horí v ohnisku

 

Zdroj (Source):
Za poskytnuté fotografie ďakujeme nášmu šikovnému montážnikovi Marošovi. :)