Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

„Smontujte“ si svůj provoz ve městě či kancelář v zahradě

Kávička v zahradním domku během pauzy
Publikované 30.03.2023 10:00

Vždy jste chtěli vlastní prodejnu, provoz, jednoduše kamenný obchod? Ale proč ho vlastně nazývat kamenným? Zbourejte zdi ve své mysli. Stačí vám pořádně navržený projekt montované stavby. Co všechno k tomu potřebujete? Ukážeme vám příklady nejlépe zkombinovaných garáží, domků a přístřešků navrhnutých tak, aby dokonale pokryly potřeby konkrétních provozů.

Odpovězte si na úvodní otázky

 

Jak velký provoz budu mít?

Toto spíše závisí na pozemku, který máte vyhlédnutý. Promyslete si rozměry stavby a nezapomeňte započítat rozlohu případného přístřešku.

Kam provoz umístím?

V tomto případě záleží na dostupnosti vyhlédnutého „terénu“ v rámci města či obce. Informujte se na internetu, příp. raději přímo na konkrétním městském úřadě, jestli je volná právě ta plocha, která vám padla do oka.

Potřebuji stavební povolení nebo mi stačí stavební ohlášení?

Pokud plánujete stavbu o rozloze do 25 m2 a výšce do 5 m, standardně vám stačí ohlášení. Co to znamená? Že ohlášení postačuje, pokud je tzv. drobná stavba jen doplňkovou k té hlavní, tedy např. k domu. V případě, že drobnou stavbu stavíte tam, kde neexistuje hlavní stavba, může od vás stavební úřad vyžadovat získání stavebního povolení.

Co by mi nemělo chybět z praktického hlediska?

Zjednodušeně – světlo, teplo a voda. V rámci montované stavby byste měli zvážit větší okna, aby měl provoz dostatek přirozeného světla. Dalším krokem je zavedení elektřiny, ale také topení. A co pomůže topení a zároveň udržení stálé teploty? Zateplení. Montovanou stavbu vám mohou zateplit profesionálové nebo si ji zateplíte svépomocí. A nakonec budete potřebovat přípojku na vodu. V závislosti na poloze stavby bude nutné v tomto směru vybavit různé papírovačky.

Jak na marketing?

Design vaší prodejny je klíčový, aby zaujal kolemjdoucí. Budete potřebovat dostatečně výrazné označení vašeho obchodu nebo stánku. Co dál? Inu, kdo dnes nemá web, jako by neexistoval. Pusťte se do „onlajnu“!

Odpovědi na další své otázky (zejména z právního hlediska) byste měli najít v zákoně o podmínkách prodeje výrobků a poskytování služeb na trhových místech.

Podniková prodejna/obchod

Ať už prodáváte hračky, elektroniku, kosmetiku, oblečení nebo byste si rádi otevřeli menší zelinářství, můžete si postavit montovanou stavbu. Jako je např. tato prodejna motorek Honda v Nitre.

Stánek s občerstvením – zmrzlina vs. kebab

Chcete si otevřít bufet, zmrzlinárnu, kebabárnu nebo cokoliv „jedlé“? Zvažte v rámci stavby přístřešek. Může sloužit jako odpočinková zóna k posezení, která ochrání vaše hosty před pálícím sluncem a padajícím deštěm. Přístřešek však lze využít i k vytvoření tzv. drive-through služby, jakou má i McDonald’s, když si objednáváte přímo z auta.

Podívejte se na příklady našich staveb. Konkrétně zmrzlinárna a kebab stánek.

Automyčka či jiná specialita

Obchod, bufet, stánek. To vše je takový standard. Montovanou stavbu ale můžete přeměnit i na něco náročnějšího např. automyčku. V tomto případě však potřebujete dosáhnout vodovzdornosti stěn a mít důkladný systém odvádění vody. Všechno se dá, když se chce.

Provoz nebo kancelář na vaší zahradě

Možná nepotřebujete právě prodejnu ve městě, ale pouze kancelář či jiné místo pro byznys blízko domu.

Jste právník, architekt, účetní, programátor, grafik, spisovatel, prostě člověk na volné noze? Často pracujete z domova? Hodila by se vám kancelář, abyste změnili vzduch, ale nechcete dojíždět do města a platit drahý pronájem. Udělejte si proto office u vás na zahradě.

Nebo máte možná e-shop a přemýšlíte, kam umístit sklad. Co takhle do zahradního domku přímo u domu? Nemusí sloužit jen jako sklad, ale také jako místo pro osobní odběr, což je pro internetový obchod velká konkurenční výhoda.

A co interiérový design vašeho obchodu nebo kanceláře? K tomu se dostaneme někdy příště. :)

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON