Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Výměna dřevěného domku za ocelový – porovnejte si výhody

Porovnání dřevěného a ocelového domku
Publikované 25.01.2024 10:00

Pohled na váš dřevěný zahradní domek vám už vůbec nedělá radost? Potřebuje znovu natřít, na severní straně navzdory vašim zásahům přetrvává mech a spodní prkna také začínají vypadat podezřele? Vyměňte dřevěný domek za pevný montovaný ocelový GARDEON – zbavíte se svých starostí jednou provždy a navíc získáte výhody, o kterých jste možná ani nevěděli!

Z čeho postavit svoji stavbu na zahradě

Pokud uvažujete o novém zahradním domku, máte na výběr z několika možností. Přestože dřevo je klasika a dřevěné stavby jsou na zahradách obecně velmi oblíbené, má tento stavební materiál své limity. Dřevu totiž neprospívá vystavení povětrnostním vlivům – ohrožuje ho především vlhkost, které se venku nelze vyhnout. A s vlhkostí přichází hniloba, dřevokazné houby a plísně.

Samostatnou kapitolou je dřevokazný hmyz, který s oblibou hoduje na dřevěných trámech. Má-li tedy dřevo venku vydržet v dobrém stavu, je třeba mu věnovat opakovanou pozornost – nejprve ho ošetřit chemickými prostředky proti škůdcům, houbám, plísním, hnilobě apod. a poté ho opatřit nátěrem, který je pak třeba pravidelně obnovovat. A buďme upřímní – neustálé broušení a natírání dřevěného zahradního domku znovu a znovu není pro každého vysněným způsobem trávení volného času. Navíc těžko přístupná místa v rozích nebo spárách mohou být opravdu nepříjemná.

Dalším rizikem dřevěných zahradních staveb je bezpečnost. Pokud se jedná o dřevěný přístřešek z masivních trámů, pod kterým budete například na zahradě stolovat, nemusíte se o bezpečnost tolik obávat. Zahradní domek, nebo dokonce dřevěná garáž, je však zcela jiné téma. I v tomto případě je úkolem dřevěných stěn udržet vše v suchu a bezpečí – ať už se jedná o zahradní techniku (i tu dražší a choulostivější, jako je sekačka na trávu nebo drtič), nebo o vaše auto. Je opravdu otázkou, jak zabezpečíte dřevěnou zahradní stavbu proti vykradení, zvláště pokud jsou stěny vyrobeny z latí silných jen několik milimetrů a k nosné konstrukci jsou připevněny pouze několika hřebíky.

Existují i jiné možnosti než dřevo

Další možností je také klasika – cihlová konstrukce. V tomto případě není třeba se obávat o zajištění bezpečnosti, ale nevýhodou je výrazně vyšší cena a zejména pracnost výstavby. U menších staveb může být faktorem i tloušťka zdiva, která v tomto případě ubírá značnou část půdorysu. Zejména pokud se jedná o malý zahradní domek, je opravdu zbytečné věnovat několik dní realizaci a další dny úklidu stavebního nepořádku.

Ocelový plech je také oblíbeným a praktickým materiálem pro menší zahradní stavby – v tomto případě je realizace opravdu rychlá a cena není vysoká. Pozor však na nekvalitní levná řešení! V takovém případě má chybějící nebo špatně zvolená povrchová úprava za následek rezavění plechu, u nekvalitních staveb může být sporná i statika a tím i odolnost konstrukce například při silném větru nebo zatížení sněhem. Rozdíl mezi chatrnou plechovou boudou  a pevnou ocelovou stavbou je patrný na první pohled. Pokud se tedy rozhodnete pro plechovou stavbu, měli byste zvolit kvalitní montovaný ocelový domek nebo ocelovou garáž.

Který stavební materiál je nejlepší pro stavbu zahrady?

Pokud chcete zahradní domek, garáž nebo jinou zahradní stavbu na celý život, měli byste se v první řade zaměřit na kvalitu. Důležitá je kvalita materiálu, ze kterého je stavba vyrobena, a kvalita konstrukce – spoje, základy a způsob ukotvení k podkladu. Zásadní je samozřejmě také dokonalá střecha. Protože pokud má stavba vydržet, musí mít „nepromokavé boty“ a „pořádný klobouk“.

Dnešní moderní technologie nabízejí velmi praktické kombinace materiálů, kterými lze dosáhnout chytrých stavebních řešení – velkoplošné panely z ocelových plechů umožňují opravdu rychlou montáž stabilní a nosné konstrukce, přičemž progresivní povrchová úprava zajišťuje také výjimečnou odolnost budovy vůči všem povětrnostním podmínkám a její estetický vzhled. Příkladem jsou montované stavby GARDEON, které jsou postaveny z plochých panelů z vysoce kvalitní oceli, které jsou již ve výrobě opatřeny speciální omítkou.

Díky tomu jsou při pohledu zvenčí k nerozeznání od zdiva, ale zároveň nabízejí všechny výhody prefabrikovaných stěnových panelů – zejména rychlou a čistou výstavbu. Praktický zahradní domek GARDEON postaví zkušení montéři společnosti za několik hodin, zatímco prostorná a moderní ocelová garáž s hotovou omítkou může stát na vašem pozemku během jediného dne.

Zahradní stavby s výhodami, které jinde nenajdete

Ocelové montované stavby mají oproti dřevostavbám výhodu v pevnosti a oproti zděným stavbám v rychlé a čisté realizaci a úspoře místa. Kromě skutečně rychlé a čisté výstavby však mají montované budovy GARDEON i další výhody, které u jiných montovaných staveb nenajdete a které z nich dělají skutečné stavby na celý život.

  • V první řadě je to bezpečnost. Stabilita a odolnost garáží GARDEON je potvrzena statickými výpočty, takže se nemusíte obávat silného větru ani hustého sněžení, které by střechu zatížilo. A odolná je nejen samotná ocelová konstrukce, ale také garážová vrata, vjezdové dveře a další příslušenství, u kterého se rovněž můžete spolehnout na nejvyšší kvalitu. Vaše auto a všechny uložené věci tak budou v takové ocelové garáži nebo zahradním domku v naprostém bezpečí, a to jak před povětrnostními vlivy, tak před vandaly a zloději.
  • Další výhodou staveb GARDEON je jejich široký sortiment. Kromě řady standardních rozměrů si můžete vybrat i stavby na míru, přizpůsobené velikosti pozemku nebo jiným požadavkům. Nejenže si můžete vybrat z několika typů staveb, ale k dispozici jsou i praktické kombinace – například ocelový domek můžete doplnit ocelovým přístřeškem s odpovídajícími rozměry, konstrukcí a barevným provedením a vytvořit tak příjemný vnitřní prostor pro letní stolování. Podobně lze ke garáži přistavět přístřešek pro auto, takže vedle garáže získáte další parkovací místo pod střechou.

Inovativní kombinace oceli, omítky a izolace

Montované budovy GARDEON se vyznačují progresivní moderní konstrukcí – jejich základ tvoří ocelové plechové panely, jejichž povrch je upraven žárovým zinkováním. Tato základní povrchová úprava zajišťuje mimořádně spolehlivou a trvanlivou ochranu nejen samotných panelů, ale i všech spojovacích prvků. Právě pozinkovaná ocel je zárukou dlouhé životnosti celé montované stavby GARDEON, ať už se jedná o malý ocelový zahradní domek, prostornou garáž nebo ocelový přístřešek.

Jedním z charakteristických prvků montovaných staveb GARDEON je vnější povrchová úprava ocelových stěn, kterou tvoří speciální omítka. Díky ní bez újmy odolávají silným lijákům, sněhu, mrazu i spalujícímu slunci. Největší výhodou omítky Kabe, která se na povrch ocelových panelů nanáší ve výrobním závodě, je však její bezúdržbovost. Jelikož je samočisticí, nevyžaduje pravidelné natírání ani žádné jiné ošetřování či údržbu.

A když už jsme u omítky – ta dodává zahradním domkům, garážím a dalším montovaným stavbám GARDEON nejen trvanlivost, ale také moderní vzhled. Na výběr je několik barev omítky, střechy, dveří a dalších doplňků, takže můžete snadno sladit jakoukoli další montovanou stavbu s vaším rodinným domem.

Tím však výhody tohoto progresivního designu zdaleka nekončí. Kromě základních stěnových a střešních panelů nabízí GARDEON také zateplené varianty se sendvičovou skladbou, která zahrnuje i účinnou tepelnou izolaci. Lze tak realizovat kompletně zateplené stavby, kde izolace výrazně rozšiřuje možnosti využití – například garáž lze celoročně využívat jako dílnu, kde vám v zimě nebude zima a v létě horko, v zahradním domku si můžete zařídit místnost pro koníčky, dokonce i hudební zkušebnu nebo studio pro natáčení videí. Vaší fantazii se zkrátka meze nekladou.


Ocelové montované stavby GARDEON tak mohou být navrženy přesně podle vašich požadavků – nejen podle vašich rozměrových požadavků, ale také podle vašich estetických a jiných, byť zvláštních nebo atypických potřeb.


 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON