Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

TOP realizace: Inspirace od zákazníků – 3. část

Domeček se dvěma dveřmi a dvěma světlíky
Publikované 16.11.2023 10:00

Do Rozhanoviec u Košic, k novému rodinnému domu našich zákazníků, jsme zamířili rovnou dvakrát. Ale ne proto, že bychom instalaci nestihli za jeden den. Ani proto, že by se něco nepovedlo. Právě naopak. Protože majitelé byli s montovanou stavbou atypického zahradního „dvojdomku“ spokojeni, oslovili nás znovu asi po roce, kdy se rozhodli postavit i přístřešek pro auto. A díky naší technologii montovaných staveb jsme zvládli nejen komplikovaný přístup na místo stavby, ale i nestandardní termín.

Stavba první – atypický zahradní domek s přístřeškem

Atypický zahradní domek, který se skládá ze dvou stejných, symetricky umístěných částí a společného přístřešku, byl postaven v zahradě za novým rodinným domem v Rozhanovciach u Košic. Svažitý pozemek je velmi efektně upraven do podoby teras pomocí gabionů, tj. ocelových košů s naskládanými kameny. Přestože umístění na samém konci zahrady, na nejvyšším místě komplikovaného terénu, bylo z několika důvodů praktické pro umístění zamýšleného zahradního domku, přístup s nákladním autem nebo stavební technikou by byl velmi obtížný, ne-li nemožný.


Video zahradního domku s přístřeškem a přístřeškem pro auta

 

Díky technologii montované výstavby to však pro nás nebyl žádný problém – vše potřebné jsme přivezli před dům na malém nákladním autě a naši montéři pak ručně zvedali jednotlivé díly na pozemek, do zahrady za domem. Náš stavební systém tak umožňuje sestavit zahradní domek nebo přístřešek prakticky kdekoli, i na nepřístupných místech. Nepotřebujeme ani elektrickou přípojku, protože používáme akumulátorové nářadí. Stačí si předem připravit vhodný podklad pro stavbu.

Zahradní stavba sladěná v souladu se zahradou

Umístění zahradního domku v horní části svažitého pozemku je praktické z hlediska dostupnosti do zahrady, navíc je z něj nejkrásnější výhled. Majitelé zvolili jako základ zahradního domku betonovou desku, která je dostatečně pevná, nosná a rovná. V tomto případě navíc surový beton zapadá i do stylu moderní zahrady – s efektními kamennými gabiony, které jsou použity jako opěrné zdi i jako součást oplocení, a s minimalistickými betonovými nášlapnými kameny, které slouží jako chodník.

Jednoduchá tvarosloví montovaného zahradního domku s plochou střechou do tohoto konceptu zahrady rovněž dokonale zapadá, stejně jako střídmá barevná kombinace bílé omítky a antracitových detailů. Podél boční stěny domku je navíc již připravena drátěná mříž, která bude sloužit jako opora pro popínavé rostliny. Díky nim jednoduchá zahradní konstrukce časem splyne s okolní zelení.

Atypické, ale praktické řešení

Prostorný zahradní domek o hloubce 2,8 m a šířce 5 m má celkovou plochu 14 m2, která je rozdělena pevnou příčkou na dvě stejně velké části – každá z nich je přístupná samostatnými dveřmi a každá z nich má denní světlo díky úzkému vysokému světlíku vedle dveří. Každou polovinu této zahradní stavby tak lze využít jiným způsobem, což může souviset s odlišným vybavením interiéru v každé části domu.

Chytrým doplňkem této montované zahradní stavby je 1,5 m hluboký přístřešek, který lemuje celou přední fasádu domu. Zastřešení zde vytváří praktické rozšíření vnitřního prostoru do exteriéru, které lze využít nejen pro práce za každého počasí – od přesazování po kácení, ale také například pro skladování dřeva.

Praktické možnosti využití zahradního domku rozšiřují také střešní okna, kterými do obou částí domku proudí denní světlo, a také zateplená střecha z THP spolu se zateplenými stěnovými panely z THP.
Díky této progresivní obvodové konstrukci s integrovanou tepelnou izolací se totiž interiér montované zahradní stavby v létě nepřehřívá a v zimě zase příliš nevychladí.

Stavba druhá – přístřešek pro auta před rodinným domem

Zahradní domek v Rozhanovciach jsme postavili na podzim roku 2020. Zhruba o rok později, na konci roku 2021, nás rodina oslovila znovu. Rozhodli se, že ke zpevněné ploše před domem přistaví přístřešek pro auto. A protože na začátku nového roku už bylo vše připraveno – jak podezdívka před domem, tak na zakázku vyrobené ocelové díly, ze kterých měla být konstrukce sestavena, realizovali jsme přístřešek pro auto hned v lednu. Pro naši technologii montovaných ocelových staveb není problémem ani zimní termín, kdy mnoho jiných stavebních prací nelze kvůli špatnému počasí a nízkým teplotám provádět venku.

Výhody parkování pod přístřeškem

Kryté parkoviště má své výhody. Vůz je pod střechou lépe chráněn před pálícím sluncem a sněhem a střecha také poskytuje větší pohodlí pro majitele – zejména při nastupování a vystupování z vozu za špatného počasí. Naši zákazníci se rozhodli přistavět přístřešek na zpevněnou plochu před domem, kterou dříve využívali k parkování svých vozů, přičemž samotná betonová dlažba posloužila jako vhodný základ pro montovanou konstrukci.

Přístřešek je určen pro jeden automobil a majitelé se rozhodli pro standardní řešení a typizované rozměry 3,5 × 5,86 m, které pohodlně postačují i pro větší modely aut. Zvolili místo vedle plotu před domem, přičemž dvě stěny přístřešku pro auto tvořily módní kovová výplň. V tomto případě chrání hlavně před deštěm a sněhem, který by mohl pod přístřešek z boku zavát vítr, ale v případě stavby přímo na hranici pozemku by výplň stěny mohla sloužit i jako náhrada plotu.

Elegantní doplněk moderní domácnosti

Sloupková konstrukce v elegantní antracitové barvě spolu s módními kovovými výplněmi vytváří vkusný moderní přístřešek, který dokonale zapadá do současné architektury rodinného domu v jeho sousedství. A to jak svou jednoduchou morfologií, tak barevným provedením, které ladí s odstínem okenních rámů a dalších doplňků na domě.

Ukončení montované stavby v horní části tvoří atika, která lemuje plochou střechu přístřešku ze všech čtyř stran. Jedná se o řešení, které je nejen estetické, ale také funkční – vytváří překryvný odvodňovací a větrací systém, který zabraňuje vnikání vody, listí a zvířat do samotné konstrukce přístřešku.

Zhrnutí

Rozměr záhradního domku + přístřešku: 2800 x 5000 mm + 1500 x 5000 mm
Rozměr přístřešku: 3500 x 5860 mm
✔️ Izolovaná KRYTINA – Gardeon Thermopanel
✔️ Izolované STĚNY – Gardeon Thermopaneel 50
✔️ Kovové výplně do přístřešku
🚪 Značkové dveře Hörmann LPU42
🪟 PVC světlík GARDEoN
🚿 Odkvap
🚛 Montáž a doprava

Můžete si prostudovat další realizace v Česku.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON