Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Řešení 2v1 | Firemní kuřárna + parkování kol ve firmě

GARDEON pergola pro kola ve firmě 2
Publikované 22.08.2023 10:00

Kouření v kancelářích, na chodbách a v dalších prostorách firmy je na Slovensku zakázáno. Nejde jen o to, že je slušné být ohleduplný k nekuřákům, které může cigaretový kouř obtěžovat. Kouření v určitých prostorách je také upraveno zákonem. Kde si tedy mohou lidé ve firmě volně zapálit cigaretu? Řešením je kuřárna, tj. vyhrazené speciální místo určené ke kouření. Jak by ale měla firemní kuřárna vypadat? Jak a kde vytvořit vhodný prostor, který bude kuřákům příjemný a nebude rušit nekuřáky?

Legislativa o kouření v uzavřených prostorách

V české republice již léta existuje legislativa, která upravuje kouření v určitých prostorách. Jedná se o zákon o ochraně nekuřáků, který byl přijat za účelem ochrany nekuřáků před škodlivými účinky pasivního kouření a zajištění jejich práva na nekuřácký vzduch. Tento zákon zakazuje kouření ve všech vnitřních prostorách s přístupem veřejnosti, tedy nejen v restauracích, barech a kavárnách, ale také ve veřejných institucích, továrnách, kancelářích, na chodbách firem apod.

A omezuje také možnost kouření na některých místech venku. Existují však výjimky, kde je kouření povoleno. Patří mezi ně speciálně označené kuřárny, které však musí splňovat určité podmínky – zejména nesmí znečišťovat ovzduší v okolních vnitřních prostorách.

Na vzduchu a zároveň v suchu

Potřebujete ve své firmě vytvořit místo, kde si kuřáci mohou o přestávce zapálit cigaretu? Jednou z možností je najít v budově dobře větraný prostor – může to být samostatná místnost s dostatečně účinným větráním, ale mnohem jednodušším a levnějším řešením je otevřená lodžie nebo terasa, kde je o velmi účinné větrání postaráno zcela přirozeně. Neměli bychom však zapomínat, že na čistý vzduch bez cigaretového kouře mají právo nejen nekuřáci. Také kuřáci by měli mít možnost zapálit si tak, aby jim nepršelo nebo nesněžilo přímo na límec.

Proto by na otevřené venkovní terase neměla chybět pergola, která v zimě ochrání lidi před nepřízní počasí a v létě před přímým sluncem, které může být v horkých dnech stejně nepříjemné. Pokud má pergola na terase sloužit jako kuřárna ve firmě, je vhodné ji vybavit nejen popelníky a odpadkovými koši, ale také jednoduchým zahradním nábytkem, aby si zaměstnanci mohli sednout nebo měli kam odložit svůj šálek kávy.

Stylová kuřárna ve venkovním prostředí

Najít vhodný kuřácký prostor v budově nemusí být vždy snadné. Je však možné vytvořit kuřárnu ve venkovním prostředí, která bude praktická a zároveň stylová. V první řadě je důležité zvolit takové místo, aby cigaretový kouř neobtěžoval ostatní zaměstnance – kuřácký prostor by tedy neměl být například přímo pod okny kanceláře nebo přímo před vstupními dveřmi do firmy.

Kromě toho by měl být zajištěn vhodný přístřešek, aby kuřáci nemuseli při špatném počasí hledat jiné, více chráněné místo. Optimálním řešením je proto přístřešek v blízkosti budovy, například na firemním parkovišti. Pokud má přístřešek sloužit jako místo pro kouření ve firmě, je vhodnější, když není zcela otevřený. V tomto ohledu jsou výhodné montované ocelové přístřešky se stěnovými panely – takto uzavřené stěny mohou například chránit před větrem nebo vytvářet vizuální bariéru či nahradit část plotu.

Chytré řešení 2 v 1

Venkovní pergoly a přístřešky mohou mít víceúčelové využití – mohou sloužit nejen jako kuřárna, ale také například jako kryté místo pro parkování jízdních kol ve firmě. Stačí, když kromě popelníků umístíte i stojany na kola. Takový praktický přístřešek „2 v 1“ je ideální jako kuřárna v továrně nebo ve firmě, kde je několik zaměstnanců zvyklých jezdit do práce na kole.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON