Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Rasťovi Chválovi jsme splnili velký „Garážový“ sen!

Rasťo Chvála z Garáž.TV před svou novou garáží
Publikované 11.07.2023 14:00

Rasťa Chválu zná snad každý milovník aut na Slovensku a v Čechách. Dnes, po osmi letech existence jeho YouTube kanálu Garáž.tv, má tento známý motoristický novinář konečně vlastní Garáž.tv-garáž, kde může natáčet svá videa. A nejen to. Hned vedle garáže se nachází také studio pro přípravu a zpracování jeho příspěvků a přístřešek pro dvě auta s wall-boxem pro nabíjení elektromobilů. Zkrátka splněný sen. No a hádejte, koho Rasťo oslovil, aby mu jeho sen splnil? 😊 Přeci nás – Gardeon!

Snil ho opravdu velmi dlouho

Tento příběh má samozřejmě nejen šťastný konec, který jsme už tak trochu prozradili, ale také začátek. Pojďme tedy popořadě. V roce 2015 se zkušený motoristický novinář Rasťo Chvála rozhodl opustit svět časopisů, vydavatelství a rádií a založit si vlastní projekt, kde by mohl recenzovat auta a věnovat se různým motoristickým tématům. Společně s manželkou Katkou jako kameramanem založil na YouTube kanál Garáž.tv, který se postupně rozrůstal a získával na popularitě.


Jak jsme stavěli garáž pro Garáž.tv


V roce 2019 se Rasťo se svým motoristickým projektem dokonce dostal na první místo žebříčku nejlepších influencerů na Slovensku. A dodnes se drží na vrcholu žebříčku – na YouTube ho sleduje 161 tisíc lidí a další desítky tisíc sledujících má na Instagramu a Facebooku.

Možná je to zvláštní, ale Garáž.tv začala bez garáže

Po odchodu z rádia měl Rasťo nějakou dobu pracoviště doma – s malými dětmi. To ho logicky přivedlo do pronajatých prostor. I když jich vyzkoušel několik, nebylo to úplně ono. No a samostatnou kapitolou byla garáž, ve které se natáčelo – jeho první „internetová garáž“ byla v pronajatém prostoru servisu Mariána Bazaly. A právě u tohoto akčního chlapíka, který byl vždy otevřený novým zajímavým nápadům, se Rasťo poprvé setkal s ocelovou garáží od společnosti Gardeon (v té době firma ještě fungovala pod názvem Garáže na klíč).

Maroš svou montovanou garáž pomalu vylepšoval a postupně ji proměnil v dokonalé pánské útočiště, kde měl vše, co potřeboval. Nejen své čtyřkolové krasavce, ale i všechny „vercajky“ pěkně v pořádku, a hlavně – pohodlí a pohodu. Už tehdy začal Rasťo Chvála přemýšlet o tom, že by jednou i on mohl mít podobné.

Výzva č. 1: Vysekat z džungle upravený stavební pozemek

To „jednou“ přišlo před třemi lety, kdy Chválovi koupili za dobrou cenu pozemek v Uľance, malé obci nedaleko Banské Bystrice. Respektive šlo o les poblíž odbočky do Španie doliny, o který léta nikdo neprojevil zájem. Z plevele tak hustého, že by se v něm schoval i hrad se Šípkovou Růženkou, postupně vystříhávali, vysekávali a vypalovali nejen stavební odpad, který se tam léta tiše hromadil, ale i ruiny bývalého Uľanského pivovaru. Vyčištění pozemku za výhodnou cenu dalo rodině, kamarádům a mechanikům hodně práce, ale Rasťovi alespoň poskytlo dostatek času na to, aby přemýšlel o tom, jak si zde efektivně a jednoduše udělat vlastní garáž s malým studiem – aby v garáži zároveň byla i Garáž.tv.

Špionážní intermezzo

Inspirován Marošovou montovanou garáží Rasťo trochu zabrousil na internet a na stránkách společnosti Gardeon našel přesně to, co hledal – fotografie interiéru zahradního domku s plastovými okny a stěnami a stropem z izolačních panelů. A hlavně – se stolem a počítačem. Díky tomuto kancelářskému nádechu se v Rasťově hlavě zrodil nápad, jak v garáži vytvořit Garage.tv. A to rychle, ze skládačky připravené přesně na míru. Vydal se tedy na „špionáž“ do showroomu v Turčianském Ďuru, kde si vyzkoušel i natáčení ve výstavních prostorách, a bylo rozhodnuto. „Venku bylo v době natáčení opravdu horko, ale v zateplené garáži, kterou jsme večer otevřeli, byl příjemný chládek. Takže moderní sendvičové panely opravdu fungují,“ poznamenává známý automobilový recenzent k jednomu z výsledků své „špionážní mise“.

No a teď jsme byli na řadě my, v Gardeonu. Otázkou bylo, zda se pustíme do spolupráce s Garage.tv a zda přijmeme výzvu realizovat její neobvyklé firemní prostory v neobvyklém tempu. Asi tušíte, jaká byla naše odpověď: Takové výzvy se rozhodně nebojíme!

Čas, čas, čas, čas…

Přípravy na stavbu si vyžádaly svůj čas – nejen boj s plevelem a úprava pozemku, ale také pečlivé a promyšlené plánování. Vzhledem k omezením pozemku se nakonec zrodila myšlenka tří propojených budov – studia, garáže a přístřešku pro dvě auta -, které spolu sousedí a zapadají do sebe, aby vytvořily funkční celek přesně na míru pozemku a Rasťovým potřebám. A protože se jednalo o firemní prostory, bylo zapotřebí i stavební povolení, které také zabralo nějaký ten den.

Takže si to shrňme:

Podle Rasťových požadavků jsme v Gardeonu dodali kompletní projektovou dokumentaci a Garáž.tv získala na podzim 2022 stavební povolení. Geodet pak vytyčil pozemek a v únoru začaly práce na odvodnění pozemku, který byl v zimě zaplaven vodou. V polovině března se pak stavební firma pustila do práce na základech. Ty byly hotové do konce měsíce, včetně žumpy a vodovodního a elektrického vedení. Následovalo vyrovnání okolního terénu a jeho terénní úpravy, které byly v tomto případě opravdu náročné. Nakonec však byl v den D pozemek vzorně vyspraven a upraven – včetně ukázkového trávníku z travních koberců a stylových gabionových opěrných zdí. Především však byly připraveny základy pro tři budovy a plochy kolem nich byly vydlážděny. Pak ale věci nabraly skutečné tempo – Garáž.tv s úžasnými červenými garážovými vraty a stejně stylovými červenými dveřmi a okny nám rostla doslova před očima.

Výzva č.2: Postavit komplex tří budov za jeden den

V Gardeonu jsme tedy zvedli hozenou rukavici a podnikli to, co se v třicetileté historii společnosti ještě nikdy nepodařilo – postavit komplex tří sousedících budov za jediný den. Naší jedinou podmínkou bylo, aby byl připravený terén.

Ve smluvený červnový den bylo skutečně vše, jak mělo být – úkol č. 1 byl splněn a z pozemku, který nikdo nechtěl, se stala důstojná plocha pro tři budovy, v nichž bude sídlit Garáž.tv.

A tak brzy ráno vyrazila skupina deseti chlapů se třemi auty naloženými materiálem a nářadím z Turčianského Ďuru směrem na Uľanku. Ve smluvený čas byli všichni i se vším potřebným na určeném místě. Prvním, standardním krokem bylo převzetí staveniště, jeho prohlídka a vyměření. Typ, rozměry a rovinnost podkladu byly v pořádku, a tak se mohlo přistoupit ke stavbě. To nebylo zcela standardní – ve skutečnosti bylo třeba na jednom malém pozemku zkoordinovat tři party našich montérů, kteří běžně pracují odděleně. Museli se synchronizovat tak, aby se tam všichni vešli.

Studio bylo první, které získalo skutečné obrysy. Po sestavení jeho stěn přišla na řadu garáž
a – nákladní vůz Mercedes s atypickým, největším a nejdelším nákladem. Vykládání až 9 m dlouhých střešních panelů na úzké silnici vypadalo na první pohled jako zvláštní výzva, ale pro náš zkušený tým to nebyla žádná nepřekonatelná překážka. Třetím projektem byla stavba velkého přístřešku o rozměrech 7 x 6 m se speciálním nástěnným boxovým panelem, LED osvětlením a dalšími moderními vychytávkami.

Montáž ocelových panelových budov není práce pro každého. Je fyzicky náročná a vyžaduje hodně síly, ale důležitá je i přesnost a detaily – aby všechny tři objekty byly přesně vzájemně sladěny, aby vše fungovalo, jak má, aby se na stropě nesrážela voda, aby vrata jezdila jako po másle, aby každý detail byl dokonalý… Přesně vyrobené panely s promyšlenou konstrukcí jsou však základem rychlé výstavby a našim chlapům nechybí síla, zručnost ani nadšení. Práce jim šla tak dobře od ruky, že měli čas i na šálek kávy bokem. A co potěšilo Rasťa nejvíce? (Kromě hotových staveb.) Po odchodu montérů bylo staveniště vzorně uklizeno. Podle jeho slov lze takovou stavbu snadno realizovat v udržované zahradě v plném květu.


V devět hodin večer, ještě před západem letního slunce, taková byla naše výzva – dokončení komplexu tří budov během jediného dne – splněna. Velký „garážový“ sen se stal skutečností. Do puntíku, do posledního šroubku a do nejmenšího detailu – až po osvětlené logo Garáž.tv na střeše přístřešku.


 

Podívejte se na video Rasťa Chválu.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON