Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Proč trávit více času na čerstvém vzduchu?

Skupina aktivních přátel radostně skáče po společné sportovní aktivitě v přírodě.
Publikované 06.06.2024 10:00

Čerstvý vzduch – to je tak jednoduchá věc, ale dokáže zázraky. V dnešní době, kdy většinu času trávíme v uzavřených prostorách a obklopeni technologií, často zapomínáme na to, co nám příroda může nabídnout. Trávení času venku na čerstvém vzduchu a slunci je hotový balzám na tělo i duši.

Statistiky a negativní důsledky pobytu v interiérech

Věřili byste, že až 90 % svého času trávíme v interiérech? To je jako kdybychom žili ve skleněné bublině! Tento zvyk má však své nevýhody – více stresu, méně vitamínu D a vyšší riziko různých chorob. Chcete se tomu vyhnout? Vyrazte ven a užívejte si čerstvý vzduch!

Výhody práce a aktivit na čerstvém vzduchu

Práce na čerstvém vzduchu? Ano, prosím! Ať už si vezmete laptop do parku, nebo se rozhodnete pro klasickou zahradnickou terapii, změna prostředí vám může jen prospět. Nejenže zvýšíte svou produktivitu, ale také zlepšíte náladu a celkovou pohodu.

Výhody čerstvého vzduchu pro fyzické zdraví

– Posiluje imunitní systém: Pobyt na čerstvém vzduchu je jako přirozený vitamínový koktejl pro vaše tělo. Představte si, že jste venku v lese, dýcháte čistý vzduch plný vůní borovic a jehličí. Každý nádech posiluje váš imunitní systém a činí vás odolnějšími vůči chorobám. Čerstvý vzduch napomáhá produkci bílých krvinek, které bojují proti infekcím, a tak se cítíte svěží a zdraví.

– Zlepšuje funkci plic a srdce: Cvičení na čerstvém vzduchu zlepší vaši kondici a posílí srdíčko. Dopřejte si ranní běh parkem, kde místo hluku aut uslyšíte štěbetání ptáků a šum větru. Vaše plíce se naplní čistým vzduchem, který zvyšuje jejich kapacitu. Srdce vám bude bít pravidelně a silně, posíleno každým vaším krokem a nádechem. Stanete se silnějšími a odolnějšími.

– Snižuje krevní tlak a hladinu stresových hormonů: Pár minut venku denně může udělat zázraky s vaším tlakem a stresem. Sedněte si na lavičku u jezera, sledujete vlnky a nechte se unášet klidnou atmosférou. Takový klid má přímo vliv na snížení krevního tlaku a snížení hladiny stresového hormonu kortizolu. Pocit pohody a uvolnění se dostaví okamžitě.

– Pomáhá při hubnutí a zlepšuje metabolismus: Běh, jízda na kole nebo jen rychlá chůze – vše pomáhá spalovat kalorie. Vydejte se na cyklistický výlet do přírody. Každé šlápnutí do pedálů spaluje kalorie, zvyšuje váš metabolismus a pomáhá vám dosáhnout lepší postavy. Pohyb na čerstvém vzduchu je zábavný a efektivní způsob, jak se udržet v kondici.

– Posiluje kosti a svaly: Sluneční světlo = vitamín D. A ten je klíčový pro silné kosti. Vyrazte na turistiku, kde bude vaše tělo vystaveno slunečnímu světlu, které pomáhá tělu produkovat vitamín D. Tento vitamín je nezbytný pro zdraví kostí a svalů. Každý krok, každý výstup na kopec posiluje vaši kostru a činí vás silnějšími.

– Zlepšuje kvalitu spánku: Pobyt na čerstvém vzduchu pomáhá regulovat cirkadiánní rytmus a podporuje hluboký spánek. Když se po dni stráveném venku v přírodě vrátíte domů, cítíte se příjemně unavení a připravení k hlubokému spánku. Čerstvý vzduch a fyzická aktivita přispívají k lepšímu spánkovému režimu, a vy se ráno probouzíte svěží a odpočatí.

– Snižuje riziko vzniku chronických onemocnění: Pravidelný pobyt venku může snížit riziko astmatu, alergií, rakoviny a srdečních chorob. Snažte se, abyste každý den strávili alespoň hodinu venku, ať už při procházce, sportu nebo relaxaci. Tento jednoduchý zvyk může mít velký vliv na vaše zdraví a pomůže vám předcházet různým chronickým onemocněním.

Výhody čerstvého vzduchu pro mentální zdraví

– Zlepšuje náladu a snižuje úzkost a depresi: Příroda má magickou schopnost zlepšit náladu a odbourat stres. Představte si, že sedíte na trávě v parku, sledujete, jak slunce zapadá, a vdechujete čerstvý vzduch. Tato jednoduchá aktivita dokáže s vaší náladou udělat zázraky. Příroda má uklidňující efekt a pomáhá snižovat úzkost a depresi.

– Zvyšuje energii a koncentraci: Po pár minutách venku budete plni energie a připraveni dobít svět. Vydejte se během pracovní přestávky na krátkou procházku. Čerstvý vzduch a pohyb vám dodají novou energii a pomohou vám zlepšit koncentraci. Po návratu do práce jste připraveni řešit úkoly s novou vervou.

– Podporuje kreativitu a paměť: Čerstvý vzduch je ideální k pročištění mysli a nabrání nových nápadů. Například při procházce lesem vám myšlenky volně plynou a častokrát přijdete na nové, skvělé nápady. Příroda stimuluje kreativitu a zlepšuje paměťové funkce, což vám pomáhá být produktivnější a inovativní.

– Snižuje riziko vzniku demence a Alzheimerovy choroby: Pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu může pomoci předcházet kognitivním poruchám. Představte si, že každý den strávíte určitý čas venku, čtete knihu na lavičce nebo řešíte křížovku na terase. Tyto aktivity na čerstvém vzduchu stimulují mozek a pomáhají udržovat jeho zdraví.

Jak se dostat k čerstvému ​​vzduchu

– Trávit více času venku, i když je chladno: Zimní měsíce nemusí znamenat konec vnějším aktivitám. Stačí se tepleji obléct a vyrazit na procházku nebo si užít zimní sporty. Čerstvý vzduch je stejně prospěšný v zimě jako v létě.

– Větrat doma a v práci: To minimum, co můžete udělat každý den, je pravidelné větrání místností. Otevřete okna a dovolte čerstvému ​​vzduchu proudit do vašeho domova nebo pracoviště. Tento jednoduchý krok může zlepšit vaši pohodu a zdraví.

– Chodit pěšky, běhat nebo jezdit na kole místo jízdy autem: Každý krok se počítá. Zkuste se zamyslet nad tím, jak byste mohli začlenit více pohybu do svého každodenního života. Můžete například chodit pěšky do práce, na nákupy nebo na návštěvy. Ráno si dopřejte krátký běh nebo cyklistickou jízdu – uvidíte, jak se vaše energie a nálada zlepší.

– Cvičit venku: Fitness centra jsou fajn, ale cvičení v přírodě má své kouzlo. Představte si, že děláte ranní jógu na louce, kde vás obklopuje čerstvý vzduch a zpěv ptáků. Nebo si dopřejte trénink v parku, kde můžete využívat přírodních překážek. Cvičení venku vám dodá novou energii a pozitivní náladu.

– Oddechovat v parku nebo zahradě: Najděte si čas na relax v přírodním prostředí. Vyberte si svůj oblíbený park nebo zahradu a travte tam čas čtením knihy, poslechem hudby nebo jednoduše odpočinkem. Čerstvý vzduch a zeleň vám pomohou odbourat stres a nabrat nové síly.

– Pracovat v exteriéru, pokud je to možné: Změňte prostředí a zkuste pracovat venku. Pokud to vaše práce umožňuje, vezměte si laptop a pracujte na terase, na zahradě nebo v parku. Změna prostředí vám může zvýšit produktivitu a zlepšit náladu. Čerstvý vzduch a přírodní prostředí jsou skvělým boosterem pro vaši kreativitu.

Tipy na to, jak si užít čerstvý vzduch

– Vyberte si aktivity, které vás baví: Ať už se jedná o sport, turistiku nebo jen procházku, hlavně, že vás to baví. Najděte si čas na aktivity, které vás naplňují a dělají vám radost. Ať už se rozhodnete pro běh, cyklistiku, turistiku nebo jen procházku v lese, hlavní je, že si toho užíváte.

– Zapojte do toho rodinu a přátele: Trávení času venku je skvělé i pro společenský život. Pozvěte rodinu nebo přátele na společnou procházku, piknik v parku nebo sportovní aktivity. Společně strávený čas venku je nejen zábavný, ale také prospěšný pro vaše zdraví a vztahy.

– Najděte si pěkné místo pro trávení času venku: Benefity pobytu na čerstvém vzduchu významně umocní estetika prostředí. Objevujte nové parky, lesy, jezírka, lesní zákoutí. Nalezení krásného místa k relaxaci nebo aktivity venku může být motivující a osvěžující. Vyhledávání nových míst je skvělý způsob, jak si užít čas na čerstvém vzduchu.

– Všímejte si svého okolí a vnímejte přírodu: Užijte si krásy přírody a relaxujte. Nechte se unášet zvuky přírody, vnímejte vůně květin a lesa, obdivujte barvy kolem vás. Tento jednoduchý způsob vám pomůže uvolnit se a nabrat nové síly.

Čerstvý vzduch je zázračný lék na mnoho problémů. Trávení času venku může zlepšit naši náladu, zvýšit energii a podpořit celkovou pohodu. Proto neváhejte a vyrazte ven – vaše tělo i mysl vám za to poděkují. Zkuste do toho zapojit i svoji rodinu a přátele a udělejte z pobytu na čerstvém vzduchu pravidelnou součást svého života.

Jak může zaměstnavatel poskytnout podmínky pro práci venku

I zaměstnavatelé mají v rukou klíč ke zlepšení zdraví a produktivity svých zaměstnanců. Jednoduše tím, že jim umožní pracovat na čerstvém vzduchu. Existuje několik jednoduchých opatření, která mohou zavést:

1. Vytvoření venkovních pracovních prostorů: Zaměstnavatelé mohou investovat do vytvoření venkovních kancelářských prostorů, jako jsou terasy, zahrady nebo střešní terasy, které jsou vybaveny Wi-Fi připojením, elektrickými zásuvkami a pohodlným sezením. Takové prostory mohou být ideální pro setkání, brainstorming nebo dokonce běžnou kancelářskou práci.

2. Flexibilní pracovní hodiny: Flexibilní pracovní doba, která umožňuje pracovníkům, aby mohli využít příznivého počasí a trávit více času venku, je také možností, jak je dostat na čerstvý vzduch. Například, pokud je pěkný den, mohou si zaměstnanci vzít notebook a pracovat z blízkého parku nebo kavárny s venkovním sezením.

3. Organizování outdoorových setkání a workshopů: Namísto tradičních setkání v konferenčních místnostech mohou zaměstnavatelé pořádat setkání a workshopy venku. Taková setkání mohou být osvěžující a inspirující, což vede k větší kreativitě a produktivitě.

4. Podpora aktivních přestávek: Povzbuzování zaměstnanců, aby si během přestávek vyšli na procházku nebo si zacvičili venku. Zaměstnavatelé mohou dokonce poskytnout vybavení, jako jsou kola nebo sportovní potřeby, které zaměstnanci mohou využívat během přestávek.

5. Provádění politiky práce z domova: Pokud to povaha práce umožňuje, zaměstnavatelé mohou podporovat práci z domova, kde zaměstnanci mohou snáze najít čas a místo k práci venku. Flexibilita při výběru pracovního místa může zvýšit spokojenost a pohodu zaměstnanců.

6. Organizování teambuildingových aktivit venku: Teambuildingové aktivity na čerstvém vzduchu, jako jsou turistika, sportovní hry nebo pikniky, mohou posílit týmového ducha a zároveň podpořit zdravý životní styl.

Zavedením těchto opatření mohou zaměstnavatelé nejen zvýšit pohodu a zdraví svých zaměstnanců, ale také zlepšit jejich produktivitu a celkovou pracovní spokojenost.

Pohyb na čerstvém vzduchu není tedy jen pouhým cvičením – je to cesta ke zdravějšímu, šťastnějšímu a vyrovnanějšímu životu. Příroda nám nabízí nesčetné možnosti, jak se aktivně zapojit do různých aktivit, které prospívají našemu tělu i mysli. Ať už jde o ranní běh, odpolední procházku, cyklistiku nebo jen chvíli ticha v zahradě, každý moment strávený venku je investicí do naší pohody.

Nezapomínejme na to, že příroda je naším nejlepším spojencem v boji proti každodenním výzvám a pomáhá nám obnovit vnitřní rovnováhu.

Vyzýváme vás, abyste si každý den našli čas na pohyb venku. Pozvěte rodinu, přátele, nebo si užívejte chvíli o samotě v objetí přírody. Vytvořte si z toho krásný rituál, který obohatí váš život o nové zážitky a posílí vaše zdraví. Vaše tělo i mysl vám za to poděkují.

Zdroj (Source):
Canva