Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Přístřešek ke garáži – z jakého materiálu by měl být?

Garáž s přístřeškem a s posezením
Publikované 04.07.2023 10:00

Při koupi automobilu nás může zastihnout dilema, zda stavět garáž nebo postačí přístřešek. Garáž má své nesporné výhody v možnostech zabezpečení a plně krytém prostoru. Větší přístřešek zase můžete v létě využívat k příjemnému posezení. Ještě jste se nerozhodli? A co takhle zvolit kompromis v podobě garáže s přístřeškem?

Takovou stavbu je nejideálnější stavět najednou jako jeden ucelený projekt. Zůstává zachován identický design a omezuje se riziko možných pozdějších rušivých elementů. Samozřejmě, ne vždy lze tuto možnost realizovat a častěji už nějaká garáž u domu stojí. Pokud jste se rozhodli stavět přístřešek ke garáži dodatečně, je třeba si promyslet několik aspektů. Jedním z nich je materiál, ze kterého přístřešek bude.

Architekti se shodují v tvrzení, že materiál přístřešku a domu by měl být jednoznačně totožný. Mnoho majitelů aut staví garáž současně s domem a v jednom stylu, proto by zcela odlišný přístřešek mohl působit na pozemku jako „pěst na oko“. Přesto může být kombinace materiálů zajímavá zejména u moderních staveb s čistými tvary a minimalistickým designem. Pojďme se tedy podívat na materiály, které pro stavbu přístřešku můžete použít.

Sázkou na jistotu je ocelový přístřešek. Jeho konstrukce je pevná a odolná v každém počasí. Pod takový přístřešek můžete s klidem umístit i další motorový prostředek. Ocel je známá svojí vysokou životností, přístřešek tak vydrží v dobrém stavu několik let ba dokonce i desetiletí. Střechu ocelového přístřešku je možné vyplnit několika variantami – polykarbonátové desky, bezpečnostní lepené sklo nebo plech.

Nadčasovým bude přístřešek ze dřeva. Dřevo lze zkombinovat téměř s každým materiálem. Takové přístřešky jsou nejvhodnější za účelem letní terasy i jako pergola. Vytváří dojem pohody a útulnosti. Dřevěné přístřešky také dobře odolávají slunci a dešti. Jsou skvělou stavbou do zahradní části pozemku.

Nerezové přístřešky jsou dalším řešením. Nerez, podobně jako ocel, je materiál velmi pevný a trvanlivý. Tyto přístřešky působí v kombinaci s vhodnou výplní elegantně až luxusně. Obvykle se pro výplň používá sklo nebo lexan. Nerezové přístřešky jsou vhodné pro terasu, díky odolnosti však bezpečně ochrání i auto.

Velice pěkným a vkusným je i přístřešek z hliníku. Také často používaný materiál je velmi lehký a zhotovení tohoto přístřešku je poměrně jednoduché. Přesto, stejně jako předchozí materiály, jedná se o materiál odolný a téměř bezúdržbový, a tedy ideální pro garážová stání i na slunečná odpoledne strávená venku.

Volba materiálu pro přístřešek je tedy v první řadě o vkusu a stylu vašeho příbytku či zvolené garáže. Materiály, které se pro výrobu přístřešků v dnešní době používají, jsou odolné, designové a trvanlivé. Jde jen o to sladit jednotlivé stavby. Pokud si nejste jisti, který typ přístřešku a materiálu by byl pro vás vhodný, poraďte se s kvalifikovaným pracovníkem.

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON