Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Přístavba k rodinnému domu: Co byste měli vědět dříve, než se do ní pustíte?

Garáž pri domčeku v marhuľovej farbe
Publikované 04.11.2021 10:00

Chybí vám doma garáž, malý sklad či místo pro odpočinek? Přemýšlíte nad přístavbou k rodinnému domu? Nepodceňte její plánování. Přístavba už není jen komplikovanou záležitostí zdění a stavbařů i při montovaných stavbách byste měli mít plán. Těchto 5 otázek si odpovězte ještě před realizací celé dostavby k vašemu domu.

1. Jaký je váš rozpočet?

Stanovení základního rozpočtu nevyhnutelně patří k prvním rozhodnutím. Kolik peněz jste ochotni do přístavby k rodinnému domu investovat? Realistické zhodnocení dostupných financí je nezbytné pro vaše další plánování.

Vlado Voštinár, Marek Choleva

2. Na co chcete přístavbu používat?

Hlavní funkce může být různá – od garáže přes zahradní domek až po letní kuchyňku. Zvažte všechny možnosti, které máte. Montovaná přístavba jako pracovna či posilovna? Vezměte v úvahu i podoby, které nejsou u nás tradiční, ale hýbou světem. Inspirujte se různými kreativními nápady a vytvořte si doma originální prostor.

Prerobené vnútro montovaného záhradného domčeka GARDEON

3. Jak velká a kam ji umístit?

Při rozhodování o velikosti a poloze přístavby je důležitá rozloha a struktura vašeho pozemku. Zbytečně velká dostavba ukradne volný prostor na zahradě, ale příliš malá naopak zúží možnosti jejího využití. Kam ji umístíte? Před, vedle nebo za? A nejde jen o estetické hledisko.

Myslete i na sousedské vztahy. Může se dostat vaše nová přístavba do nemilosti sousedů nebo souviset s jejich pozemkem? Vyhněte se předem zbytečným konfliktům. V neposlední řadě se informujte i o potřebnosti stavebního povolení. Drobné stavby do 25 m2 vyžadují podle stavebního zákona jen jednoduchou ohlašovací povinnost na stavebním úřadě. Avšak pokud jde o přístavbu, která mění objem jiné stavby – konkrétně rodinného domu, pravděpodobně budete potřebovat stavební povolení.

Garáž so sedlovou strechou a prístreškom

4. Jaký zvolíte design?

Přístavba k rodinnému domu představuje důležitý estetický zásah do vašeho pozemku. Dbejte na význam jejího vzhledu. Měla by být kompatibilní s domem i zahradou, ať už jde o barvy, materiál, tvar nebo celkovou formu. Nejnovější trendy ve světě ukazují posun od zděných staveb a zaměřují se na využití netradičních forem a multifunkčnost objektů. Pokud máte pochybnosti, poraďte se s architektem. Nebo s manželkou.

Garáž pre jedno auto pri rodinnom dome

5. Kdo ji postaví?

Pro některé kutily může znít přístavba k rodinnému domu jako výzva k seberealizaci. Pokud však hledáte kvalitu a chcete si ušetřit čas i námahu, vsaďte na odborníky. Udělejte si průzkum trhu.

Montáž garáže GARDEON

Přístavba dnes už není jen o zdění. Buďte otevření různým možnostem a nechte si vyhotovit přístavbu na míru přímo od nás!

Zdroj (source):
fotobanka GARDEON