Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Postavit garáž propojenou s domem nebo samostatnou garáž?

Atypická garáž s čiernymi garážovými dverami
Publikované 03.02.2022 10:00

Být či nebýt? Propojit garáž s domem či nepropojit? Téměř stejně existenční otázka. Na rozdíl od Hamleta však máte nás, a proto vám bez problémů ukážeme plusy a mínusy obou možností. A vy se tak můžete bez problémů rozhodnout zda propojit garáž s domem nebo raději postavit samostatnou montovanou garáž.

Pohodlí vs. zdraví

Podívejme se na to prakticky. Pokud máte garáž propojenou s domem, můžete udělat jednoduchý průchod mezi chodbou a garáží. Jako přístavba je pohodlná nejen proto, že už nemusíte udělat pár zbytečných kroků do domu s obrovským nákupem v rukou. Velkou výhodou propojené garáže jsou také nohy v suchu. Sníh, déšť nebo mráz vás už na cestě do auta věru nepřekvapí. Kromě toho samozřejmě jednoduše zavedete elektřinu a případné vytápění do vaší propojené garáže.

Ale jaká je cena za pohodlí? Představte si, že máte auto a všechny s ním spojené výpary oddělené od obytných prostor jen jedněmi dveřmi. A máme tu tvrdou realitu přístavby. Zapomenete zavřít dveře a hned je všechen smrad uvnitř. Kromě něj také škodliviny, které se dostanou do plic vaší milované rodiny. Ale i tady se rýsuje řešení. Přemýšleli jste už nad elektromobilem? :)

Ptačí perspektiva

Pokud uvažujete nad plechovou montovanou garáží, začněte pohledem na půdorys domu. Kam s ní? Jako přístavba by se měla hodit k domu vizuálně, ale také prakticky. S jakou místností domu bude sousedit? Na druhé straně, jako samostatná stavba zabere pravděpodobně více místa na pozemku. Vejde se mi vůbec u domu, za dům, nebo ji dám před dům? Bude v dostatečném odstupu od sousedního pozemku? Na tyto otázky by jste si měli odpovědět hned na začátku.

Potřeba stavebního povolení

Milujete papírování a návštěvy slovenských úřadů? Potom určitě vsaďte na přístavbu. Jak už možná víte, stavební povolení potřebujete, pokud plánujete stavbu větší než 25 m2 a vyšší než 5 m. Ale také pokud chcete měnit objem nějaké budovy, což zahrnuje nástavbu, ale také přístavbu k domu. Jednou darmo, jsme na Slovensku. V tomto bodě se většinou každý člověk rozhodne podle své povahy. Sám si odpovězte: Jste dostatečně trpělivý?

V případě samostatné montované garáže nepotřebujete povolení, nepřesáhnete-li zmíněné rozměry stavby. Na druhé straně za samostatně stojící garáž zaplatíte vyšší daň než za tu, která je propojena s domem jako nebytový prostor.

Jak zkombinovat montovanou garáž a zděný dům

Pokud máte montovaný dům, už víte, do čeho jdete. Avšak mnoho majitelů zděných domů má stále ještě předsudky vůči montovaným garážím. Bude se mi hodit k domu? Jak se vůbec dá propojit plechová garáž a moje zděná stavba? Žádné obavy. V našem portfoliu můžete vidět, že montované garáže vypadají zcela jako zděné, přičemž stavba je rychlejší, jednodušší a hlavně levnější. Z technického hlediska máme dostatečné zkušenosti, abychom zaručili vaši spokojenost. Poskládejte si svoji novou garáž v našem konfigurátoru.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON