Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Parkování na chodníku? Máme řešení

Přístřešek gardeon se zaparkovaným autem
Publikované 26.09.2023 10:00

Nemáte kde zaparkovat? Na chodníku před domem to raději nezkoušejte. Riskujete totiž mastnou pokutu! Kdy vám hrozí pokuta za parkování na chodníku a v jaké výšce? A jaké je spolehlivé řešení problému s parkováním, které vás nechá v klidu spát a prospěje i vašemu autu?

Může se parkovat na chodníku? Někdy ano a někdy zase ne

Na našich ulicích obecně platí logická zásada – silnice je pro auta, chodník pro chodce. Z tohoto pohledu nemají auta na chodníku co dělat. To uvádí i zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, který stanoví obecné pravidlo, že řidiči nesmí stát na silniční vegetaci. Přestože pojem silniční vegetace není v zákoně přesně definován, běžně se vykládá jako příslušenství dálnice, silnice nebo místní komunikace. A tím se rozumí nejen přilehlá zeleň, jak by se dalo mylně předpokládat z pojmu „silniční vegetace“, ale také všechny chodníky. Podle zákona se tedy na chodníku parkovat nesmí.

I toto pravidlo však má své výjimky. Parkování na chodníku je však zákonem přesně definováno – na chodníku je možné parkovat (ať už zcela nebo částečně), pokud se jedná o parkovací plochu, která je vymezena příslušnou dopravní značkou. Pokud tedy chcete parkovat na chodníku, aniž byste byli pokutováni, musíte zastavit pouze na místě takto označeném. Svislé a vodorovné značení také určuje, zda na chodníku stojí celé vozidlo, nebo jen jeho část. Současně byste měli dodržovat způsob parkování určený značkou (např. podélné nebo kolmé) a parkováním na chodníku nesmíte nepřiměřeně zasahovat do vozovky.

Podle zákona je parkování na chodníku zakázáno. Na chodníku můžete parkovat pouze v případě, že se jedná o parkoviště označené příslušnou dopravní značkou. V každém jiném případě můžete být za parkování na chodníku pokutováni.

Jaká je výše pokuty za parkování na chodníku?

Pokud zaparkujete na chodníku, kde to značka nepovoluje, takže se nejedná o parkoviště, jedná se o přestupek, který může řešit městská nebo státní policie. Může to být i pokuta, ale s takovým milosrdným řešením raději nepočítejte. Za parkování na chodníku můžete dostat pokutu až 5 000 Kč, pokud ji zaplatíte na místě, neměla by být vyšší než 2 000 Kč.

Pozor také na parkování v obytné zóně!

Obytné zóny jsou výjimkou z běžných pravidel silničního provozu. Zásady, které zde platí, jsou navrženy tak, aby byla oblast co nejbezpečnější pro samotné obyvatele zóny. V obytné zóně mají například chodci vždy přednost na komunikaci a mohou ji používat v celé její šířce. Silnice může být i místem pro hraní dětí. Chodci i řidiči by se měli navzájem respektovat a neomezovat se ani neohrožovat (např. rychlou jízdou).

Podle výše uvedeného zákona o silničním provozu lze v obytné zóně parkovat pouze na místech, která jsou k tomu určena. A to bez ohledu na to, komu komunikace patří a zda řidič dodržuje další důležité pravidlo a zachovává 3 m široký jízdní pruh pro auta v obou směrech. Neexistuje však žádné omezení pro zastavení vozidla, například za účelem vyzvednutí osob nebo vyložení nákladu. Samotná obytná zóna musí být označena dopravním značením – modrou značkou „Obytná zóna“ na vjezdu a značkou „Konec obytné zóny“ na výjezdu.


Obytná zóna je oblast, která by měla být bezpečná, zejména pro své obyvatele, a proto jsou na silnicích stanovena zvláštní pravidla. Parkování je povoleno pouze na místech označených jako parkoviště.


 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON