Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Nápady, jak využít zahradní domek pro děti a rodinnou zábavu

Máma čtoucí knihu holčičce v provizorně vytvořeném stanu v zahradním domku.
Publikované 19.02.2024 10:00

Význam venkovních aktivit a hraní pro dětský rozvoj je nesmírně důležitý. Čerstvý vzduch, pohyb a prostor pro kreativitu v přírodě mají pozitivní vliv na fyzické i duševní zdraví našich ratolestí. Zahradní domek může být ideálním místem právě pro tyto aktivity plné zábavy v rodinném kruhu.

Zahradní domek nabízí ideální prostředí pro rozvoj kreativity dětí a posilování rodinných vazeb. Díky variabilitě a přizpůsobivosti dává prostor různým aktivitám během různých ročních období, svátků či prázdnin. Na hraní a naučné aktivity přitom není nutné vyhradit celý prostor zahradního domku – stále jej můžete používat i pro jiné účely.

Vytvoření tematického domečku

Piráti

Piráti jsou pro děti věčnou inspirací, neboť představují dobrodružství, zábavu a neomezenou fantazii. Pokud máte zahradní domek a chcete jej přeměnit na místo, kde vaše děti mohou zažít pirátská dobrodružství, následující návod vám ukáže, jak na to.

Začněte tím, že uvnitř nebo před zahradním domkem vytvoříte palubu. Můžete použít dřevěné desky nebo papírové krabice, kterými zakryjete zemi a vytvoříte tak dojem paluby pirátské lodi. Pirátství by nebylo pirátstvím bez pirátské vlajky! Vytvořte svou vlastní pirátskou vlajku pomocí černé látky, na kterou namalujete lebku s křížem z kostí. Dobře poslouží i karton či papír. Do pirátské lodi přidejte dekorace, které ji co nejvíce oživí. Mohou to být například kormidlo, sudy, dřevěné truhly, lana a jiné příslušenství, které patří na pirátskou loď. Prožití pirátských dobrodružství je neúplné bez pirátských kostýmů! Nechte děti vybrat si své vlastní pirátské oblečení nebo jim pomozte vytvořit kostýmy pomocí starých oděvů a doplňků.

Nezapomeňte do lodi přidat hračky, které budou skvěle doplňovat atmosféru. Mohou to být například meče nebo mapy pokladů, které budou dotvářet dokonalé pirátské dobrodružství.

Pirátskými hrami jsou hledání pokladu, souboje s meči, skrývání pokladů nebo lovení „mořských příšer“. Děti při nich budou moci objevovat poklady, bojovat s nepřáteli a stát se skutečnými piráty ve svém vlastním zahradním dobrodružství.

Knižní koutek

Pokud máte doma malé knihomoly, můžete domeček jednoduše a levně proměnit v útulný knižní koutek vhodný pro čtení spolu s dětmi. Prvním krokem je důkladné vyčištění domečku. Odstraňte všechny nepotřebné věci a udělejte místo pro knihy a sezení. Ujistěte se, že vnitřek domku je suchý a čistý.

Vyberte knihy vhodné pro věk vašich dětí. Mohou to být pohádky, dětské encyklopedie, knihy s básněmi nebo oblíbené příběhy. Rozhodněte se, zda budete mít knihy volně dostupné nebo je budete ukládat do police. Pohodlné sezení je klíčové – můžete použít gauč, polštáře, křesla nebo velký sedací vak. Záleží jen na vašich preferencích a velikosti domečku. Důležité je, aby bylo místo k sezení pohodlné a dostatečně velké pro všechny členy rodiny.

Následně přidejte dekorace, které jej učiní ještě útulnějším. Mohou to být závěsy na okna, koberečky na zem, světla nebo dokonce zahradní dekorace. Důležité je, aby se tam vaše děti cítily příjemně a pohodlně. Připravte jim proto také pohodlné oblečení, deky a polštáře. Pokud máte prostor, můžete do knižního koutku přidat také malý stolek na knihy a čaj. Nezapomeňte také na osvětlení, aby bylo dostatečné i po setmění. Pokud potřebujete více inspirace, podívejte se na internetu nebo v knihách na obrázky knižních koutků. Můžete se inspirovat různými styly a přizpůsobit je podle vašich preferencí a možností.

Naplňte knižní koutek knihami a začněte si s dětmi užívat čtení. Nejenže podpoříte jejich čtenářské zájmy a rozvoj, ale také vytvoříte pro ně útulné a příjemné místo, kde mohou relaxovat a strávit kvalitní čas s rodinou.

Vesmír

A co takhle vesmírná dobrodružství? Začněte tím, že děti obléknete do vesmírných kostýmů. Mohou to být například bílá trička a kalhoty se stříbrnými hvězdami, ve kterých budou vypadat jako astronauti.

Dovnitř zahradního domku přidejte různé vesmírné dekorace, které jej přemění na vesmírnou stanici. Hvězdy nalepené na stěnách a stropě, nálepky planet, modely vesmírných raket, komety a další vesmírné objekty vytvoří uvěřitelnou kosmickou atmosféru.

Nezapomeňte přidat modely vesmírných korábů, astronautů, teleskopy a další hračky s vesmírnou tématikou. Projektor může promítat hvězdy, planety a jiné vesmírné objekty na stěny a strop, což také vytvoří úžasné efekty.

K „vesmírným“ aktivitám patří pozorování hvězd přes teleskop, stavba vesmírných lodí z Lega, vytváření modelů planet nebo dokonce vesmírné výlety na „jiné planety“ ve vaší zahradě.

Vzdělávací aktivity

Hmyz a rostliny

Pozorování hmyzu a rostlin v okolí domečku může být fascinujícím způsobem, jak přiblížit přírodní vědu dětem i dospělým. Stačí se podívat do zahrady a nalézt různé druhy hmyzu, jako jsou motýli, včely, brouci a mouchy, které se mohou zajímavě chovat a interagovat s rostlinami. Rostliny kolem domku mohou být také zajímavou studií přírodní vědy, kde lze pozorovat jejich růst, kvetení a přizpůsobení se různým podmínkám životního prostředí.

Zahrádkářství

Mini zahrádkářství v okolí zahradního domku je způsob, jak děti zasvětit do tajů pěstování užitkových rostlin. Děti mají možnost pěstovat vlastní rostliny v mini zahrádce, kde se učí péči o ně, sledují jejich růst a vývoj a učí se na vlastní oči poznávat přírodní procesy. Aktivita zároveň posiluje zodpovědnost dětí, protože jsou zodpovědné za péči o své rostliny a za udržování mini zahrádky.

Mini zahrádku si vytvoříte jednoduše. Začněte výběrem vhodného místa s dostatkem slunečního světla a ochranou před větrem. Potom připravte půdu odstraněním plevele a hrubých nečistot a vytvořením hladkých záhonů. Vyberte s dětmi rostliny, které budou nejvhodnější k pěstování. Rostliny společně vysaďte do záhonů podle doporučení na etiketách a nezapomeňte pravidelně zalévat. Můžete si vytvořit i vyvýšené záhony a recyklovat přitom různé věci – například z nepotřebných pneumatik po krátké úpravě vytvoříte zábavné květináče na okrasné květinky.

Vědecké experimenty

Experimenty pro děti jsou skvělým způsobem, jak podnítit jejich zvědavost a zájem o vědecký svět. Tady je pár bezpečných a jednoduchých experimentů, které mohou děti dělat.

Rostlina ve skle – pro tento experiment budete potřebovat skleněnou sklenici, vatu, semena a vodu. Děti mohou vysadit semena do vaty ve skleněné sklenici, zalévat je a sledovat, jak se z nich vyvíjí rostlina.

Bubliny – tento experiment vyžaduje vodu, tekutý prostředek na mytí nádobí a brčko. Děti mohou míchat vodu se saponátem a poté pomocí brčka foukat bubliny. Mohou zkoumat, jak se bubliny tvoří a jak různé faktory ovlivňují jejich velikost a tvar.

Barvy v mléce – stačí nalít do misky trochu mléka a přidat kapku potravinářského barviva. Potom stačí přidat kapku tekutého mýdla na vatový tampon a dotknout se mléka. Děti mohou pozorovat, jak se barvy v mléce rozpouštějí a pohybují.

Rozpustnost soli – pro tento experiment budete potřebovat vodu, sůl a sklenici. Děti mohou přidat sůl do sklenice s vodou a pozorovat, jak se rozpouští. Mohou experimentovat s různými množstvími soli a pozorovat, jak to ovlivňuje rozpustnost.

Raketový balón – tento zábavný experiment vyžaduje plastovou láhev, ocet a jedlou sodu. Děti mohou naplnit láhev octem, přidat do ní jedlou sodu a rychle uzavřít láhev balónem. Pozorujte, jak se raketový balón nafoukne, když soda reaguje s octem.

Tyto jednoduché experimenty jsou bezpečné a zábavné. Můžete tak přeměnit zahradní domek na malou laboratoř a děti inspirovat k objevování základů vědy a experimentování doma. Nezapomeňte však na dozor dospělého a dodržujte při každém experimentu zásady bezpečnosti.

Kreativní a umělecké projekty

Umělecký ateliér

Předělání zahradního domku na ateliér pro malé umělce je způsob, jak podpořit jejich tvořivost a umění. Zahradní domek důkladně vyčistěte a odstraňte všechny nepotřebné věci. Ujistěte se, že vnitřek domku je suchý a čistý. Zabezpečte tam dostatek světla a vzduchu. Můžete zvážit instalaci dalších oken nebo ponechání dveří otevřených během tvůrčích dílen.

Vybavte domek uměleckými potřebami, jako jsou plátna na malování, papír, barvy, štětce, kreslící potřeby a jiné materiály pro výtvarné umění. Zorganizujte prostor tak, aby byl pro děti přístupný a funkční. Vytvořte malé pracovní stoly nebo stojany pro malování, kreslení a jiné tvůrčí činnosti.

Přidejte do ateliéru dekorace, které inspirují tvůrčí myšlení dětí, jako jsou barevné obrazy, sošky, plakáty s uměním, malované kameny nebo jiné umělecké prvky. Nezapomeňte na umyvadlo a čistící stanici, například lavor s vodou a ručník, aby si děti mohly po skončení tvůrčí činnosti umýt ruce a vyčistit své umělecké nástroje.

Tvorba z recyklovaných materiálů

Přetransformování zahradního domku pro děti na místo pro recyklaci materiálů a tvorbu z nich je dalším kreativním a zároveň naučným projektem. Začněte tím, že sesbíráte recyklované materiály, jako například kartónové krabice, plastové láhve, staré noviny, plechovky a podobně. Tyto materiály můžete získat z domácnosti, zahrady nebo od sousedů. Kartonové krabice můžete rozložit a rozstříhat na různé tvary, plastové láhve můžete umýt a rozstříhat na kousky, staré noviny můžete zmačkat a natrhat na pásky. Z vrchu plastové láhve můžete vyrobit také milé květinky, které poslouží jako dekorace do květináčů.

Do zahradního domku umístěte pracovní stoly nebo stojany, kde budou děti moci s recyklovanými materiály pracovat. Poskytněte jim inspiraci a nápady tak, že s nimi projdete postupy projektů a technik, jako jsou výroba ptačích krmítek z plastových lahví, kartonových map nebo novinových koláží. Abyste děti inspirovali, můžete jim ukázat příklady uměleckých děl vyrobených z recyklovaných materiálů. A když budou hotova jejich vlastní umělecká díla, mohou se jimi děti pochlubit a pověsit je v zahradním domku nebo vystavit venku jako součást zahradní galerie.

Obdobným způsobem může domek posloužit i pro výrobu sezónních dekorací – sesbírejte materiály jako papír, látky, ozdoby a podle sezóny šišky, kaštany, listy, květiny a podobně. Podle aktuální sezóny a blížících se svátků vytvářejte dekorace, například věnce, ozdoby na stromeček, velikonoční ozdoby, papírové postavy a podobně. Nechte vyjádřit jejich fantazii a dekorace mohou následně vystavit doma nebo použít k ozdobení zahradního domku.

Divadlo

Dalším způsobem, jak kreativně využít zahradní domek, může být vytvoření miniaturního divadla pro rodinná představení. Domeček musí být vyčištěn s dostatkem místa a bez nebezpečných prvků. Nejprve vytvořte divadelní scénu. K sezení pro diváky můžete použít židle nebo lavice. Na scénu umístěte divadelní pozadí, například z látky nebo kartonu. Dále přidejte divadelní rekvizity, jako závěsy, rozhledny, pódiové osvětlení a podobně.

Spolu s dětmi vyberte divadelní představení, které chcete předvést. Může to být pohádka, divadelní hra, hudební představení či loutkové divadlo. Potom je zapojte do přípravy představení. Vytvořte spolu scénografické prvky, kostýmy, rekvizity a scénáře podle zvoleného představení. Doplňte také hudbu a efekty, které dokreslí atmosféru. Když budete mít vše připraveno, ohlaste rodinnou premiéru – pozvat můžete rodinu, sousedy a kamarády.

Podobně můžete přetransformovat domeček i na mini koncerty nebo taneční vystoupení. V tomto případě nezapomeňte na místo pro hudební aparaturu, hudební nástroje nebo taneční parket. Připravte si také prostor pro hudební techniku, pokud budou děti hrát na hudební nástroje.

Rodinné aktivity a hry

Noční pohádky

Oblíbený způsob využití zahradního domku je pro noční vyprávění příběhů. Noční pohádkové večery na děti často působí magicky a děti při nich mohou relaxovat a poslouchat příběhy, na které budou vzpomínat celý život. Máte-li takovou možnost, můžete v létě v domečku i přenocovat. Za tímto účelem by měl být především čistý a bezpečný.

Vytvořte uvnitř pohodlný prostor k sezení, například umístěním velkých vaků k sezení, dekoračních koberců nebo malých matrací. Použijte také dekorační polštáře, světla nebo lampy, které vytvoří příjemnou atmosféru. Vyberte několik pohádek, které budou vhodné na večer. Mohou to být tradiční pohádky, pohádky z různých kultur světa, příběhy o dobrodružství, fantazii nebo pohádky s morálním poselstvím. Před zahájením večera vytvořte magickou atmosféru pomocí dekorací, jako jsou svíčky, lucerny, závěsy nebo malby na stěnách. Můžete také použít hudbu nebo zvuky, které atmosféru doplní.

Lov pokladu

Zahradní domek jako místo lovu pokladů je jednoduchý způsob, jak zapojit děti do pohybových aktivit a stimulovat jejich fantazii. Přichystejte místa, kde můžete ukrýt poklady. Mohou to být místa v zahradě, pod keři, za květináči, pod kameny nebo i přímo v zahradních květináčích.

Vytvořte mapu, která zobrazuje místa, kde jsou ukryty poklady. Můžete nakreslit jednoduchou mapu s různými značkami nebo použít skutečné fotografie z míst, kde jsou poklady ukryty. Vyberte různé předměty, které budou sloužit jako poklady.

Pokud se rozhodnete zahrnout úkoly nebo hádanky, připravte je předem a umístěte je spolu s poklady. Úkoly by měly být zábavné a vhodné pro věkovou skupinu dětí. Po přípravě prostoru, mapy a pokladů, zahajte lov!

Rozdejte dětem mapy a nechte je hledat poklady podle pokynů. Děti se mohou pohybovat po zahradě a hledat skryté poklady. Po dokončení lovu můžete uspořádat malou oslavu, během níž se děti mohou podělit o své nálezy a užít si sladkosti nebo malé odměny za úspěch.

Filmové večery

Domeček je ideální také jako místo pro filmové večery. K vytvoření mini-kina uvnitř zahradního domku budete potřebovat projektor, projekční plátno nebo bílou zeď, kde bude obraz jasně viditelný. Pohodlná sedadla nebo gauč, matrace, sedací pytel, nebo jiné pohodlné sezení. A pak už budete potřebovat jen dobrý film, diváky a popkorn.

Pořádání tematických večerů v zahradním domku s oblíbenými filmy a tematickým občerstvením je dalším způsobem, jak domeček kreativně využít. Začít můžete tím, že jej zařídíte tak, aby odrážel téma večera.

Například, pro Harryho Pottera můžete domeček vyzdobit symboly z knih a filmů, jako jsou kouzelné hůlky, skleničky s falešným kouzelným nápojem a vzorované textilie. Během tematického večera můžete nabídnout občerstvení, které se hodí k tématu. Pro Harryho Pottera to mohou být sladkosti, jako čokoládové žáby a kouzelné nápoje, například kouzelný limonádový nápoj. Pro hippies večery můžete nabídnout vegetariánská jídla a organické šťávy. Určitě se i s dětmi převlečte do tematických kostýmů.

Cestovatelský klub

Přetvoření zahradního domku pro děti na prostor pro virtuální cestování jim pomůže rozšířit obzory a zároveň poskytne zábavný a vzdělávací zážitek. Dekorace mohou odrážet téma konkrétní země nebo kultury, například použitím barev a symbolů charakteristických pro dané místo. Během tematických dnů nebo večerů věnovaných různým zemím a kulturám můžete děti zahrnout do různých aktivit, jako je výtvarná tvorba tradičních řemesel, učení se základů místního jazyka nebo tanec na hudbu charakteristickou pro danou kulturu.

V rámci gastronomie můžete děti zapojit do přípravy jednoduchých jídel nebo snacků typických pro různé země. Můžete jim například ukázat, jak připravit sushi pro japonské téma, tapas pro španělské nebo guacamole pro mexické. Tímto způsobem děti nejen ochutnají různé kuchyně, ale také získají základní povědomí o různých způsobech přípravy jídel.

Změna podoby domečku podle ročních období

  • Na jaře můžete zasadit květiny a bylinky v okolí domku, a zařídit ho pastelovými barvami a veselými dekoracemi, abyste přivítali jaro.
  • Léto může být časem pro kempování a pikniky.
  • Na podzim můžete zařídit domeček v teplých barvách s dekoracemi, jako listí a dýně, a uspořádat venkovní hry – sbírání listí nebo výroba halloweenských masek.
  • V zimě můžete zařídit domeček v zimních barvách a dekorovat jej sněhem a vánočními ozdobami, a organizovat aktivity jako je stavba sněhuláků.

Letní vodní park v zahradním domku je skvělou alternativou k tradičním vodním atrakcím. Přidejte malé bazény, fontánky, vodní hrací plochy, vodní hračky, skluzavky a trampolíny s vodním sprejem pro nekonečnou zábavu v horkých letních dnech. Samozřejmě, všechny vodní aktivity raději umístěte venku na trávu a do domečku dejte malá lehátka, která budou sloužit jako úkryt před sluncem. Také můžete doplnit občerstvovací stanici s limonádami a jednohubkami. Pokud máte malý mrazicí box, je to ideální místo pro uschování zmrzliny a nanuků.  

Zimní zázračná krajina v zahradním domku může poskytnout příležitost zažít zimu, aniž by musely děti opustit pohodlí domova. Můžete vytvořit dekorace z papíru nebo kartonu, jako sněhové laviny, sněhuláky a zimní světélkující stromy, a pořádat venkovní aktivity – sáňkování, stavba iglú a zimní sporty.

Bezpečnost a údržba

Údržbě a bezpečnosti zahradního domku je důležité věnovat přiměřenou pozornost, abyste předešli úrazům a zabránili poškození domku. Pravidelná údržba zahrnuje kontrolu stavu stěn, spojů a povrchu domku, aby se zajistila jeho stabilita a pevnost. Je třeba také sledovat stav střechy, oken a dveří a v případě potřeby provádět opravy nebo výměny.

I okolí zahradního domku musí zůstat bezpečné a bez překážek, které by mohly způsobit úrazy. Rovněž je důležité zajistit, aby podlaha domku byla vyrobena z protiskluzového materiálu a aby byl prostor kolem domku pokryt měkkým povrchem, jako je mulč nebo gumové dlaždice, aby se minimalizovalo riziko zranění při pádu.

Děti by měly být vedeny k bezpečnému používání domku a poučeny o pravidlech bezpečnosti. V neposlední řadě je důležité pravidelně kontrolovat domeček a případné problémy s bezpečností ihned řešit. Investice do údržby a bezpečnosti zahradního domku pomůže zajistit, aby děti mohly bezpečně a s radostí využívat tento skvělý způsob zábavy.

Zahradní domek není jen místem zábavy, ale také důležitou součástí rodinné pohody a rozvoje dětí. Vnější aktivity, které domeček poskytuje, podporují fyzický a duševní vývoj dětí a umožňují jim rozvíjet dovednosti a sociální interakce. Využití zahradního domku jako místa pro tvořivost a učení je neocenitelné. Děti se tam mohou volně vyjadřovat prostřednictvím hry a fantazie, zatímco se učí důležité dovednosti spolupráce a řešení problémů.

Zdroj fotek (Photo source):
Canva