Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Kolik stojí stavba garáže?

Predná časť garáže pre jedno auto
Publikované 25.11.2021 10:00

Stavba garáže není zdaleka jen o základech, omítce a střeše. Co všechno je nutné podstoupit, aby před vámi vyrostla vysněná garáž, jaké jsou možnosti výstavby a kolik vás to všechno může stát? A co tak stavba svépomocí?

Obecně jsou první stavební etapy při realizaci garáže výkopové práce, jejichž cena se pohybuje v průměru od 675 CZK / hod bez DPH v závislosti na velikosti betonové desky. Pak přichází na řadu základová deska – podklad pod garáž. Je třeba počítat nejen s náklady na její zhotovení, ale také s odbornou prací, kterou vykonávají stavební pracovníci. Cena se může vyšplhat v závislosti na velikosti garáže od 17 500 – 37 500, CZK.Zámková dlažba s pätkami zarovno dlažby

Další relevantní etapou je výstavba garáže jako celek a to zdi, krov střechy, dokončovací fasádní práce na které si připravte min. 62 500, CZK – 125 000, CZK (garáž pro jedno auto). Neposlední etapou je izolace proti vodě za něco málo přes 2 500, CZK. Garáž vyžaduje klempířské práce, které vám strhnou z rozpočtu dalších 7 500, CZK navíc.

Bez kvalitních a bezpečných garážových brán nebude garáž plnit svoje základní funkce. Cena za segmentovou garážovou bránu je zhruba 22 500, CZK. Ceny se liší v závislosti na rozměru garáže a z jakého materiálu je zhotovená. Oslovit můžete firmy stavební, dřevařské nebo montážní, které jsou schopny zprostředkovat garáže na klíč, které mohou mít následující podobu:

Zděná garáž

Bude vyžadovat všechny etapy popsáno výše a její výsledná cena a čas, který bývá v rozmezí několika týdnů až měsíců, bude nejvyšší ze všech druhů garáží.

Murovaná garáž

Prefabrikovaná betonová garáž

Díky betonovým dílcům se čas strávený výrobou snižuje na 4 – 5 týdnů a cena oproti zděným garážím klesá. Nevýhodou je nutnost přepravy nákladním automobilem vybaveným jeřábem.

Betonová garáž

Dřevěná garáž

Tato jednoduchá garáž se obejde bez většiny pracovních postupů popsaných v tomto článku, doba montáže je 1 pracovní den. Výhodou je nízká cena a nevýhodou fakt, že vyžaduje údržbu.

Drevená garáž

Ocelová garáž s omítkou

Nevyžaduje těžkou techniku ba ani dokončovací fasádní práce, všechny díly jsou dovezené přímo z výrobního závodu již s hotovou omítkou a upraveny tak, aby se mohly ihned smontovat. Doba montáže je 6 hodin a výsledná cena až o 60% nižší než u zděných garáží, od kterých jsou zároveň vzhledově k nerozeznání.

Garáž pre jedno auto s prestrešením z pravej strany

Stavba zděné garáže svépomocí

Náklady se dají minimalizovat ještě jedním způsobem, kterým je stavba garáže svépomocí. Aby se však opravdu ekonomicky vyplatila, je třeba disponovat určitými dovednostmi a to:

– Být zručným mistrem

– Obstarat materiál za rozumnou cenu

– Umět osadit okapový systém

– Vyznat se v aplikaci izolace

– Zvládat základy pokrývání

– Montáž garážové brány

Garáž svojpomocne

Pokud pomineme fakt, že stavba svépomocí nebude po stránce designu a estetiky to pravé ořechové, můžete se dostat na hranici kolem 125 000, CZK – 137 500, CZK v případě, že si vše uděláte sami.

Pokud budete potřebovat pomocníky a materiál seženete za ceníkové ceny, konečná částka výstavby se bude lišit od montované garáže jen sporadicky, pokud připočtete čas a pracnost věnovanou výstavbě.

„Neodbornost při stavbě svépomocí se nevyplácí. Může vás stát nejen další nečekané výdaje, ztrátu či zničení vozidla, ale i zdraví či dokonce život.“

 

Zdroj (source):
fotobanka GARDEON
https://www.prodom.sk/
https://www.hotove-betonovegaraze.cz/
https://www.mojaltanok.sk/
https://www.bubofix.sk/