Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jaké jsou výhody vyvýšené garáže a jak zajistit bezbariérový přístup?

Bezbariérový vstup do garáže GARDEON
Publikované 23.11.2023 10:00

Potřebujete garáž pro své auto a uvažujete o praktické montované stavbě? Než vám ji přijedeme postavit, měli byste pro ni na pozemku připravit vhodný podklad. Právě promyšlená realizace podkladu může „zabít“ několik much jednou ranou.

Vyvýšená garáž s betonovým podkladem

Podklad pod montovanou stavbu by měl být dostatečně pevný a nosný, dokonale vodorovný a měl by mít rozměry stanovené projektem. To jsou základní požadavky na podklad, o kterých jsme již mnohokrát psali. Lze je však splnit různými způsoby a každé řešení může mít své výhody. Tentokrát se tedy blíže podíváme na jednu z praktických možností realizace betonové desky.

Základová deska z litého betonu je nejčastější volbou našich zákazníků pro většinu montovaných staveb, a to nejen pro garáže – jedná se o známou technologii, kterou lze zadat firmě, ale mnoho kutilů ji zvládne i svépomocí. Je poměrně snadné připravit podklad, který je dostatečně únosný, pevný a rovný, takže následně nevznikají problémy se stabilním ukotvením přesné montované stavby. Chytrým detailem je zvednutí povrchu betonové desky několik centimetrů nad terén – dešťová voda tak nebude mít tendenci stékat do garáže ani při silnějších deštích a bude mít dostatek času vsáknout se do okolního terénu nebo odtéct drenážním systémem.


Zejména na pozemcích, kde má voda po dešti tendenci stát, je tedy zvýšená garáž velmi praktickým řešením, nemělo by se však zapomínat na odvodnění (resp. drenáž) v okolí garáže.


 

Bezbariérový přístup do garáže

Vjezd a případné boční dveře do garáže jsou dalšími detaily, které je třeba vzít v úvahu při přípravě základu, zejména pokud se jedná o vyvýšenou garáž. Vjezd ke garážovým vratům je třeba vyřešit rampou a podobně lze upravit i prostor před bočními vraty. Další možností pro boční dveře je betonový chodník, který však nemusí být nutný v garáži s podlahou jen několik centimetrů nad zemí.


A jak v případě bočních dveří zajistit, aby byl vjezd do vyvýšené garáže zcela bezbariérový? Vzhledem k tomu, že technologie našich montovaných staveb znamená, že součástí vratového otvoru je vždy ocelový práh, je třeba přístupnost řešit dodatečnou úpravou podlahy – například betonovým potěrem, který lze doplnit i dlažbou nebo jinou krytinou.


Aby bylo možné bariéru v podobě prahu plynule překlenout, je třeba takové zvýšení podlahy provést jak v interiéru, tak v exteriéru. Výška podlahových vrstev (např. hustota potěru + lepidla + dlažby) by měla být zvolena tak, aby konečná plocha byla na úrovni prahu, což je podle konkrétní konstrukce montované stavby 5 nebo 7 cm.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON