Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak zadržovat dešťovou vodu na zahradě

GARDEON ocelová garáž s bočním přestřešením
Publikované 09.05.2023 10:00

I v naší oblasti se stále častěji objevuje extrémní počasí – dlouhá období sucha střídají přívalové deště, při kterých se voda nevsákne do půdy, a tak většina odteče. To jsou projevy klimatických změn a trpí tím krajina, naše zahrady i studny. A to zvyšuje význam zadržování dešťové vody na zahradách. Jaké systémy zadržování vody jsou vlastně k dispozici a jaké jsou možnosti využití dešťové vody?

Kvalitní voda zdarma

V létě se jen na zavlažování trávníku o rozloze 100 m2 spotřebuje denně více než 400 litrů vody. Voda, která padá z nebe, je zdarma a pro zalévání zahrady je dokonce lepší než voda z vodovodu. Dešťová voda neobsahuje chlór a je chudá na soli (naopak od tvrdé vody), takže nezpůsobuje zasolení půdy.
Je také dostatečně kvalitní pro splachování nebo mytí, což vám může ušetřit desítky litrů další vody z veřejného vodovodu.

Jak lze dešťovou vodu využít v domácnosti?

  •  Zavlažování zahrady je nejběžnější a nejjednodušší způsob využití dešťové vody. Pokud však chcete zároveň využívat automatický zavlažovací systém, je nutné zajistit, aby byla voda v období sucha přiváděna do sběrné nádrže – buď vodou ze studny, nebo z veřejného vodovodu. V druhém případě požádejte vodárenskou společnost o samostatné měření, abyste nemuseli platit poplatky za stočné.
  • Dešťová voda je vhodná k praní prádla, protože je velmi měkká. V tomto případě nejenže ušetříte peníze za vodu z veřejného vodovodu, ale také snížíte spotřebu pracích prostředků a změkčovačů. Ne každá voda ze střechy je však pro praní ideální – pokud máte například plechovou krytinu, vaše bílé prádlo pravděpodobně nikdy nebude zcela bílé.
  • Spousta vody se vyplýtvá na splachování toalet, které ve skutečnosti odtéká přímo do kanalizace. Je hříchem používat k tomuto účelu pitnou vodu. Když už jsme ale u kanalizace – pokud do ní chcete vypouštět dešťovou vodu, budete potřebovat smlouvu s provozovatelem kanalizace. Dalším negativem používání dešťové vody přímo v domácnosti (ať už na splachování nebo praní) je nutnost dvojího vodovodního potrubí v domě.
  • Pokud v průběhu roku doplňujete vodu do topného systému, je pro to dešťová voda ideální.   Příčinou usazování vodního kamene v potrubí jsou totiž minerály obsažené v tvrdé vodě. Dešťová voda, která neobsahuje rozpuštěné soli vápníku a hořčíku, tento problém nezpůsobuje.

Nadzemní nádrže jsou nejjednodušším řešením

Pokud chcete využívat dešťovou vodu jako ekologickou a výrazně levnější alternativu pro zalévání zahrady, nejjednodušším řešením je zadržovat vodu ze střechy v nadzemní nádrži, například ve velkokapacitním sudu. Nejlepší je umístit sud na dešťovou vodu přímo pod okap. Zároveň je dobré vyřešit i přepad přebytečné vody do vsakovací jímky.

Na takový jednoduchý systém na dešťovou vodu nepotřebujete mnoho peněz ani velkou střechu. Můžete jej přidat například i ke garáži nebo zahradnímu domku – buďpřímo při stavbě, nebo dodatečně později.

Přestože jsou nadzemní nádrže na dešťovou vodu nejlevnějším řešením, jejich využití má své limity.

Výhody nadzemní nádrže na dešťovou vodu:

  • Cenově dostupné. Nejde jen o cenu samotného sudu na dešťovou vodu. Ušetříte také za čerpadlo, které u nadzemní nádrže není nutné. Stačí využít gravitaci – nádobu, která sbírá dešťovou vodu ze střechy, umístěte na nízký podstavec tak, abyste mohli pod ventil na dně nádoby zasunout kbelík nebo hadici na zalévání.
  • Rychlá a snadná instalace.

Nevýhody nadzemní nádrže na dešťovou vodu:

  • Omezené použití. Nejen z hlediska způsobu, ale i doby použití. Takovou vodu lze použít pouze k zalévání zahrady, což je aktuální jen několik měsíců v roce.
  • Nižší kvalita vody. Voda v nadzemní nádrži degraduje mnohem rychleji než v podzemní nádrži, protože na ni působí teplo a sluneční záření. Otevřený sud na dešťovou vodu se navíc může stát nevítanou líhní komárů ve vaší blízkosti.
  • Nároky na prostor. Sud na dešťovou vodu samozřejmě zabere na zahradě určitý prostor.

Podzemní nádrže umožňují širší využití

Pokud chcete dešťovou vodu využívat k automatickému zavlažování nebo ji používat v domácnosti, je dobrým řešením systém na dešťovou vodu s podzemní retenční nádrží. Vodu z takové nádrže, která je umístěna pod zemí, pak můžete použít například i na splachování toalet, praní nebo mytí nádobí.

Výhody podzemní nádrže na dešťovou vodu:

  • Celoroční využití. Takto uskladněná dešťová voda nemusí sloužit pouze k zalévání zahrady, možnosti jejího využití jsou mnohem širší.
  • Nulové nároky na prostor v zahradě. Vzhledem k tomu, že je zásobník dešťové vody umístěn pod zemí, nepředstavuje na zahradě téměř žádné prostorové omezení.
  • Bezpečné dlouhodobé skladování vody. Voda v podzemní retenční nádrži má totiž ideální podmínky – stálou teplotu a prostředí bez světla.

Nevýhody podzemní nádrže na dešťovou vodu:

  • Vyšší počáteční náklady. Ty souvisejí nejen s náročnějším systémem zadržování, čištění a čerpání vody, ale také s případným zdvojením vodovodních rozvodů v domě.
  • Složitější realizace. Tento typ nádrže samozřejmě vyžaduje výkopové práce, přívod elektřiny (pro připojení čerpadla) a vodovodní řad (ideálně studniční).

Co by měl obsahovat systém na zachytávání dešťové vody?

Pokud chcete využívat dešťovou vodu ve svém domě, budete potřebovat podzemní retenční nádrž na zachycení vody a čerpadlo nebo čerpací systém. Pokud bude voda z nádrže sloužit k zavlažování zahrady, je optimální volbou automatické ponorné čerpadlo. Vzhledem k tomu, že akumulační nádrž přijímá dešťovou vodu ze střechy, je důležitá také její filtrace – ta by měla být důkladnější, pokud má být využití dešťové vody rozsáhlejší. Listí a další hrubé nečistoty je třeba nejprve zachytit, což zajistí filtrační mřížky, které je třeba namontovat do střešních žlabů. O další úpravu vody se pak postará zemní filtr instalovaný před vtokem do retenční nádrže.

Jak velká by měla být nádrž na dešťovou vodu?

Při výběru vhodné nádrže na dešťovou vodu je důležité správně určit její objem. Ten by měl vycházet jak z potřeby dešťové vody v domácnosti (v závislosti na způsobu jejího využití), tak z velikosti střechy.

Velikost podle potřeby vody v domácnosti:

Velikost nádrže se obvykle určuje tak, aby zásoba dešťové vody stačila na 3 týdny v domácnosti a na zahradě. Doporučuje se zásobní objem 1 m3 na osobu a na každých 100 m2 pravidelně zalévané zahrady je také potřeba minimálně 1 m3. (Pro představu – pokud plánujete používat dešťovou vodu pouze na zalévání zahrady a úklid, pro běžnou čtyřčlennou domácnost s průměrně velkou zahradou postačí nádrž o objemu 4 až 6 m3).

Dimenzování podle potřeby velikosti střechy:

Tento výpočet by měl vycházet nejen z plochy střechy, ale také z průměrných srážek v dané lokalitě. Pro zjednodušení však platí, že na každých 25 m2 plochy střechy by měl připadat přibližně 1 m3 akumulačního objemu. Ploše střechy 150 m2 tedy odpovídá nádrž na dešťovou vodu o objemu 6 m3.

Objem retenční nádrže by pak měl odpovídat menší z vypočtených hodnot.

Příspěvek státu

Na zachytávání dešťové vody můžete získat dotaci. V rámci boje proti klimatické krizi je zadržování a využívání dešťové vody také prioritou státu. Plán obnovy proto počítá s finanční podporou ve formě příspěvku z programu na obnovu rodinných domů, který realizuje Ministerstvo životního prostředí Slovenské republiky prostřednictvím Slovenské agentury životního prostředí. Příspěvek v rámci programu Obnova domu je určen také na nádrž na dešťovou vodu včetně čerpadla.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON