Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak využít špičatou střechu

GARDEON garáž pro dvě auta sedlová střecha interiér 1
Publikované 14.12.2023 10:00

Sedlová střecha na garáži či zahradním domku nemusí být jen estetickou záležitostí. Prostor pod ní se dá i prakticky využít na odkládání různých věcí. Ideálně však je, když si tuto možnost promyslíte dopředu – ještě před objednáním zvolené montované stavy.

Využijte každý milimetr stavby ve svůj prospěch

Montovaná garáž nebo zahradní domek se šikmou střechou je stylovou volbou, která se hodí zejména do venkovské zástavby nebo k rodinnému domu s podobným typem zastřešení. Sedlová střecha však nabízí i další prostor, který lze využít pro praktické skladování, a to jak v zahradním domku, tak v garáži. Stačí do stropu instalovat tzv. půdní schody, tedy poklop spojený se skládacím žebříkem, po kterém se lze dostat do půdního prostoru.

Toto jednoduché a úsporné řešení vám umožní uložit zde například zahradní vybavení, které používáte pouze v sezóně – nafukovací bazén, zahradní gril, rozloženou trampolínu a podobně. Různé objemné předměty tak nebudou mimo sezónu zabírat místo na policích a nebudou zahlcovat garáž nebo zahradní domek.


Jak ušetřit místo v garáži nebo v zahradním domku? Vytvořte si dostatečný odkládací prostor nad stopem – pod šikmou střechou. To, co budete mít uložené nad hlavou, vám tak nebude překážet pod nohami.


Jak vypadá prostor pod sedlovou střechou našich staveb?

Nosnou konstrukci sedlové střechy našich montovaných budov tvoří ocelové příhradové vazníky, ke kterým je shora připevněna dvouplášťová střešní krytina. Spodní strana nosníků pak může, ale nemusí být opatřena plochými panely, které vytvářejí plochý strop pod šikmou střechou.

Kdy je u montované stavby se sedlovou střechou GARDEON plochý strop a kdy ne?

  • V budově s nezateplenou střechou je celý vnitřní prostor otevřený až ke střešní krytině. To znamená, že prostor je bez stropu a jsou viditelné střešní trámy, které tvoří střešní konstrukci.
  • V případě budovy s izolovanou střechou je pod střešními nosníky instalován strop z izolovaných THP panelů. Vznikne tak uzavřený prostor mezi stropem a sedlovou střechou, který lze využít pro skladování.

Jak se dá místo pod střechou využít na odkládání?

U montovaných staveb GARDEON se sedlovou střechou není prostor nad izolovaným stropem standardně přístupný. Je proto nutné na vhodném místě vytvořit dodatečný přístup do tohoto prostoru – například lze do panelu vyříznout otvor, který lze následně osadit skládacími půdními schody, nebo lze některé střešní panely zcela vynechat, a umožnit tak přístup do půdního prostoru pomocí žebříku nebo schodů.

Prostor nad stropem (mezi střešními trámy), kam lze dosáhnout ze schodů, lze pak využít například k uložení sezónního vybavení nebo sportovních potřeb. Naše ocelové střešní nosníky jsou dostatečně pevné a nosné, ale montovaný strop z THP panelů není průchozí, takže byste na něj rozhodně neměli lézt. Pokud chcete na stropní panely umístit těžké předměty, je nutné strop dodatečně vyztužit.

Na co nezapomenout při objednávání stavby

  • Pokud plánujete využít prostor pod šikmou střechou pro skladování, musíte v našem konfigurátoru vybrat zateplenou montovanou stavbu a zaškrtnout možnost izolace střechy. V tomto případě vám dodáme budovu se sedlovou střechou a izolovaným stropem z THP panelů.
  • V ideálním případě byste měli již při objednávání budovy konzultovat s našimi techniky možnosti dalších úprav – provedení výřezu v konkrétním místě, vynechání stropního panelu nebo vytvoření dodatečné výztuže.
  • Pokud chcete v garáži vytvořit úložný prostor pod šikmou střechou, je třeba počítat také s tím, že garážová vrata se při otevírání zasouvají pod strop (a to nejen sekční, ale i výklopná) a je zde umístěn i motor, který vrata pohání. Otvor a schody do půdního prostoru by proto měly být umístěny tak, aby nezasahovaly ani do konstrukce pro pohyb vrat, která je upevněna pod stropem, ani do vrat samotných.

Využijte prostor mezi stropními nosníky

Samozřejmě využívat prostor nad vaší hlavou lze i jiným způsobem. Stačí být poněkud kreativní a zjednodušit si život lehkými vylepšeními. Můžete si mezi nosníky vložit desky nebo latě a povkládat do mezery, která vznikne například hadici, či jiné úzké a lehké předměty, které by vám jinak zavazovaly pod nohama.

Fotografie: GARDEON