Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak se ze zděné stavby stala montovaná
aneb zbytečně komplikovaný příběh

Zděný zahradní domek s přístřeškem GARDEON
Publikované 12.10.2023 10:00

Na začátku byl zdánlivě jednoduchý plán – postavit zděný zahradní domek a k němu přístřešek pro auto. Majitel se do projektu pustil vlastníma rukama, ale po několika peripetiích zjistil, že dokončení bude nad jeho síly. Nakonec jsme situaci zachránili v GARDEONU – nedokončený zahradní domek jsme zastřešili a doplnili chybějící přístřešek pro auto. Proč si lidé takto komplikují život?

Zdánlivě jednoduchá záležitost

Mnozí lidé mají zedničinu vštípenou jako snadnou práci. Vždyť na vesnicích se takto stavěly domy svépomocí od nepaměti. A když to dělal můj dědeček, otec a strýc, proč ne já? Ale doba se změnila a my žijeme jinak než naši rodiče – pracujeme mnohem déle, máme jiné nároky na volný čas… Pokud člověk nemá zkušenosti se stavbou nebo není ten správný kutil, pro kterého je manuální práce způsobem relaxace, může se snadno stát, že to přežene a i zdánlivě jednoduchý projekt skončí fiaskem.

Přesně to byl případ jednoho z našich zákazníků

Zděný zahradní domek spojený s přístřeškem pro auto se zpočátku zdál být poměrně jednoduchou záležitostí – rozumné rozměry, pouze jedno okno a jedny dveře… Koneckonců stačí jen správně položit pár cihel a je hotovo. To přece nemůže být tak těžké! Ale stavba z cihel není jen „cihla k cihle“. Už jen výpočet množství potřebného materiálu a porovnání cen zabere nějaký čas. Veškerý stavební materiál se pak musí někde nakoupit a nějak dovézt. Pokud nemáte vhodný kamion, musíte si objednat dopravu, která také není zadarmo. Kromě toho musíte nastudovat technologie, které se od dob našich otců změnily, zajistit si potřebné nářadí a náčiní a především si na stavbu vyhradit dostatek volných dnů, které byste jinak mohli strávit s rodinou nebo prací na zahradě.

Stavba jednoduchého zahradního domku u domu našeho zákazníka dopadla úplně jinak

Betonování základové desky bylo ještě zvládnuto s počátečním nadšením. Zdění stěn již postupovalo pomaleji, než plánoval. Když však došlo na tvarování a betonování nadpraží nad otvory a věnce k zakončení stěn, uvědomil si, že přecenil své síly. Zednické práce ho už stály podstatně více času a peněz, než původně plánoval, a když si uvědomil, že musí ještě dokončit strop domu, postavit přístřešek, položit střešní izolaci a krytinu, osadit okna a dveře a všechny omítky, začínalo to vypadat na „stavbu století“. Pak si řekl dost. Naštěstí se na svůj projekt úplně nevykašlal a ze zahradní stavby se nestala zahradní ruina. Hledal řešení a nakonec ho našel – u nás v GARDEONU.

Jaké bylo naše řešení? Rychlé a cenově dostupné

Na zakázku jsme navrhli a vyrobili ocelovou konstrukci ze sloupků a trámů, která podpírá montovanou plochou střechu – společnou pro nedokončený zahradní domek i připojený přístřešek pro auto. Příprava samozřejmě zabrala nějaký čas, ale jakmile jsme byli na místě, trvalo našim montérům jen několik hodin, než dostali zdivo pod střechu a hotový přístřešek pro auto před něj.

Nakonec jsme tedy projekt dokončili tak, že se z cihlové stavby stala montovaná budova. Nebo spíše kombinovanou stavbou, která začlenila cihlové stěny do montované konstrukce. O jejich omítnutí a osazení okenních výplní se bude muset postarat majitel – ať už se s tím bude nadále potýkat sám, nebo si po předchozích zkušenostech na tyto práce raději najme zkušené řemeslníky. Montované stavby jsou naší doménou. Předáváme je vždy kompletně dokončené.

Každý dobrý příběh by měl končit poučením. Jaké je to poučení? Nekomplikujte si zbytečně život zděním jednoduchých staveb – raději si nechte postavit montovanou stavbu. Rychle, čistě a bez starostí. I zdánlivě jednoduchý zděný zahradní domek, garáž nebo kůlna je časově náročná stavba.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON