Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Dřevěná nebo kovová výplň do přístřešku?

Dřevěná výplň na Gardeon přístřešku se sedlovou střechou
Publikované 04.04.2024 10:00

Ať už se jedná o přístřešek nebo pergolu, každou z konstrukcí GARDEON ze sloupků a trámků můžete doplnit stěnovými panely a vytvořit tak stylové vodorovné laťování – buď kovové, nebo dřevěné. Nejste si jisti, kterou z těchto dvou možností zvolit? Zda je lepší dřevo, nebo kov? Které řešení je praktičtější? A která výplň vypadá hezčí?

Stěnové panely, které se skládají z vodorovných lamel umístěných v nenápadném kovovém rámu, lze přidat k přístřeškům a pergolám GARDEON z libovolné strany (nebo stran). Jejich úkolem je především chránit vaše soukromí a pohodlí. Dokážou vás ochránit před nežádoucími pohledy z ulice nebo od sousedů, ale také před paprsky nízko položeného večerního nebo ranního slunce.

Částečně vás také ochrání před nepříjemným větrem a prostor pod přístřeškem nebo pergolou před listím, sněhem a nečistotami, které může vítr zavát ze stran. Všechny tyto praktické funkce plní stejně účinně obě varianty stěnových panelů v naší nabídce – s dřevěnou i kovovou výplní. V čem se však liší?

Dřevěná výplň

Každý přístřešek a pergola by samozřejmě měly být nejen praktické, ale také estetické. A dřevo je přírodní materiál, který se vyznačuje jedinečnou krásou a hřejivým efektem. Naše dřevěné stěnové panely mají světlé lamely ze smrkového dřeva, které vypadají opravdu krásně. Zároveň je jeho vzhled velmi univerzální – hodí se nejen k moderní architektuře, ale i k většině tradičně pojatých domů, zejména pokud se dřevo objeví i na dalších prvcích stavby (například na oknech nebo terase). Stěnové panely z přírodního dřeva se také pěkně snoubí se zelení v zahradě.

Druhou stranou mince je však omezená trvanlivost dřeva – vyžaduje pravidelnou péči, aby se krása tohoto přírodního materiálu dlouhodobě nezměnila. Dřevěné panely od nás obdržíte již ošetřené bezbarvou tenkovrstvou lazurou, ale tuto ochrannou vrstvu je třeba přibližně jednou za tři až pět let obnovit (interval nátěrů závisí na konkrétních podmínkách, kterým je dřevo vystaveno). Dobrou zprávou však je, že u tenkovrstvé lazury není nutné starou vrstvu nátěru brousit. Stačí dřevo znovu natřít. Lakování můžete využít také ke změně barvy dřeva, a to tak, že místo bezbarvého laku zvolíte například tónovaný lak v odstínu, který se vám líbí nebo který ladí s prvky na fasádě vašeho domu.

Kovová výplň

Přístřešky a pergoly s kovovými stěnovými panely vypadají velmi esteticky a moderně. Styl tohoto typu výplní se hodí zejména k dnešním moderním stavbám. Výhodou kovových výplní je možnost barevného sladění například s barvou okenních rámů, střechy nebo jiných prvků vašeho domu. Kromě čtyř standardních odstínů si můžete vybrat i jakýkoli jiný odstín ze vzorníku RAL. Antracitový odstín je u našich zákazníků dlouhodobě nejoblíbenější, protože působí velmi elegantně a odráží současné barevné trendy v architektuře domů.

Největší výhodou kovových stěnových panelů je však jejich trvanlivost a bezúdržbovost. Výplňové panely jsou vyrobeny z tvarovaných ocelových profilů, které jsou standardně žárově pozinkované. Profily jsou následně opatřeny práškovou barvou s jemnou strukturou, která vytváří odolný povrch odolný proti poškrábání. Díky tomu naše kovové stěnové panely odolávají rozmarům počasí a dalším zátěžím a stejně jako ostatní konstrukce GARDEON jsou bezúdržbové – to znamená, že nepotřebují žádné další nátěry ani jinou pravidelnou údržbu.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON