Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak maximalizovat organizaci garáže? Těchto 5 zón byste měli znát

Zaparkovaní auta v dvojgaráži
Publikované 21.06.2023 10:00

Standardně v ní skladujeme všechno. Zároveň nemůžeme najít nic. Ještě dovnitř odložíme motyku, krmivo pro psa, starou hi-fi věž, zkažený topinkovač, ještě ty staré svetry, ještě toto a ještě tamto. Poznali jste i vy v tomto popisu svoji garáž? Dnes vám ukážeme způsob, jak redesignovat vnitřek vaší garáže tak, abyste v ní nejen vše našli, ale získali radikálně více prostoru. Možná se po realizaci těchto nápadů do ní vejde dokonce i vaše auto!

Tzv. zóny přehledně rozdělí vaši garáž. Možná během čtení článku přijdete na jiné členění, které vám bude více vyhovovat. Pro začátek vám prozradíme 3 nejdůležitější zásady:

 

  1. Vyhoďte vše, co nepotřebujete. Získejte více prostoru v garáži – zbavte se těchto věcí.
  2. Používejte oddělovače, cedulky, krabice, háky a věšáky, které vám usnadní hledání.
  3. Ukládejte sezónní věci nebo ty, které tak často nepoužíváte, na vrchních policích.

Zóna dveří

Pokud ještě u dveří garáže nemáte věšáky na klíče, hodí se vám. I vám se už stalo, že jste si vzali ovládání od garáže, ale vymykli jste se z domu? Náhradní klíče v tomto okamžiku přijdou vhod.

Za dveře umístěte větší věšáky na staré šatstvo, které používáte při práci na zahradě nebo s nářadím. Nebude je vidět a zároveň budou po ruce. V blízkosti namontujte šikovný botník, kam uskladníte pracovní boty.

Máte domácí zvíře? Bude se vám hodit, pokud si v zóně dveří vytvoříte část s vodítkem, miskou, krmivem a jinými potřebami, pokud držíte pejska převážně na zahradě.

Sportovní a hobby zóna

Sportovní výstroj, kterou budete využívat častěji, umístěte do střední až nižší části stěny. Ať už se věnujete tenisu, cyklistice, golfu nebo jiným sportům, držte sportovní výstroj pohromadě a už nikdy se nebudete zpožďovat jen proto, že jste ji nemohli najít. Vadí vám kola na zemi? Zavěste je na stěnu, abyste získali prostor. Na horní polici se hodí odložit sezónní sportovní potřeby, jako věci na lyžování či kempování.

Dětská kola, brusle, švihadla a pod. můžete umístit buď ke sportovnímu vybavení, nebo jim udělat samostatnou sekci. Ta by se určitě měla nacházet v nižší části stěny, ať je dětem přístupná a umí si věci vzít i samy.

Věnujete se kromě sportu i jiným volnočasovým aktivitám? Pokud malujete či něco vyrábíte, držte svůj materiál a výbavu pohromadě. Při výrobě ze dřeva bývá tento úkol ošemetný. Proto si o to pečlivě naplánujte, kam uskladnit velké kusy, aby vám nepřekážely. Že by do zahradního domku?

Zóna nářadí a malířského náčiní

Pokud nářadí patří k vašemu hobby, můžete jej umístit i do předešlé zóny. Je důležité si tento koncept přizpůsobit. Nářadí přehledně uspořádejte na police nebo je znovu zavěste na stěny. Pokud jste jen amatérský domácí kutil a nářadí využíváte jen občas, dejte jej někde dozadu spolu s malířskými potřebami, jako jsou barvy, laky, válečky, štětce či fólie. Tyto mohou být klidně i na vrchní polici.

Zahradní nářadí má doma téměř každý. Většina lidí má sekačku v jednom koutě, hrábě ve druhém a kolečko ve středu garáže, protože jinam se nevešlo. Co s tím? Lopatu, hrábě, motyku a podobné nářadí opřete na jedno místo u stěny. Můžete použít nápadité oddělovače z PVC trubek nebo z palety. Kolečko také můžete připevnit na zeď pevnými háky, aby vám nevadilo celou svojí šířkou. Buďte tvořiví!

Nadrozměrná zóna zahradního nábytku

To bývá věčný problém. Pokud jej v zimě necháte na zahradě, materiál trpí pod mrazem, sněhem a vodou. Proto židle, stůl a lehátka zkuste úsporně umístit podél stěny, odkud je znovu na jaře vezmete. Rázem získáte více místa v letní sezóně. Nebo si jednoduše pořiďte montovaný zahradní domek, abyste měli více prostoru pro skladování.

Zóna stropu

Kouzlo horních úložných prostorů je v tom, že tam odložíte i věci, které možná právě teď nepoužíváte, ale šetříte je pro své děti a vnuky. Pokud jste se je tedy nerozhodli vyhodit. Horní police jsou místo pro historii – staré oblečení, dětské hračky, možná kočárek. Staré pásky, dvdčka, vzpomínky a jiné.

Patříte k lidem, kteří se na svátky rádi naladí dekoracemi v domě? Porozdělujte ozdoby do krabic s nápisy Vánoce, Velikonoce, Valentýn, narozeniny a pod. Vždy, když přijde čas, pouze vyberete konkrétní krabici. Po svátcích ji znovu sbalíte a odložíte.

I vy jste zvyklí nakupovat ve velkém? Všechny zásoby jídla a pití, toaletní papíry či kapesníky uložte znovu někam vzhůru. Také sem patří i příslušenství na auto. Kromě pneumatik, které se hodí do rohu garáže.

Využití těchto zón maximalizujte skladovací potenciál vaší zděné či montované garáže! ☺

 

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON