Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Bylinky po celý rok: Jak sušit a skladovat bylinky na celou zimu?

Publikované 05.09.2024 14:13

Zásobte se bylinkami, které můžete využít během celého roku. Díky těmto radám bude sušení bylin hračka a stane se vaší každoroční tradicí.

Kdo by nechtěl mít doma vlastní zahrádku plnou kouzelných bylinek, které můžete použít v kuchyni, k výrobě domácích kosmetických přípravků nebo dokonce jako dekoraci? Sušení a skladování bylin je skvělý způsob, jak si tyto malé poklady přírody uchovat po celý rok. V tomto článku se dozvíte, proč byste měli bylinky sušit, jak na to, které bylinky jsou k sušení nejvhodnější a jak je nejlépe skladovat. Také se podíváme na různé způsoby jejich využití v kuchyni, čajích, kosmetice a dokonce i jako dekorace. Tak se pohodlně usaďte a připravte se stát se mistrem v sušení a skladování bylin!

Proč sušit a skladovat bylinky?

Sušení a skladování bylin je starodávná praxe, která přežila staletí. Není nic lepšího než otevřít sklenici sušených bylinek a cítit tu intenzivní vůni, která vás okamžitě přenese na letní zahradu plnou života a barev. Sušení bylin je jednoduchý a efektivní způsob, jak zachovat jejich chuť, aroma a léčivé vlastnosti na delší dobu. Není to jen o zachování vůně a chuti, ale také o zajištění dostupnosti léčivých vlastností rostlin po celý rok.

Výhody sušených bylin oproti čerstvým

Čerstvé bylinky jsou skvělé, ale mají své nevýhody. Rychle se kazí a ne vždy jsou po ruce, když je nejvíc potřebujete. Na druhou stranu, sušené bylinky mají delší trvanlivost, jsou snadno dostupné a jejich chuť je často koncentrovanější. Navíc sušené bylinky zabírají méně místa a jsou praktičtější pro skladování. Když máte sušené bylinky, můžete si být jisti, že budete mít po ruce zásobu chutí a vůní pro vaše kulinářské experimenty bez ohledu na roční období.

Které bylinky se hodí k sušení?

Ne všechny bylinky jsou vhodné pro sušení. Některé, jako například bazalka, ztrácejí svoji chuť a aroma. Naopak bylinky jako máta, levandule, rozmarýn, oregano a tymián jsou pro sušení ideální, protože si zachovávají svoji intenzivní chuť a vůni. Tyto bylinky jsou velmi populární v domácích zahradách a jejich sušení zajistí, že budete mít vždy po ruce zásobu těchto cenných přísad.

Sběr bylin

Předtím, než se pustíte do samotného sušení, budete muset bylinky posbírat. Pokud chcete, aby si zachovaly co nejvíce živin a esenciálních olejů, pečlivě čtěte dále.

Kdy je nejlepší čas na sběr bylin?

Bylinky byste měli sbírat v době, kdy jsou listy ještě mladé a čerstvé. To samé platí i pro květiny – nejlepší je sbírat je na začátku kvetení. Nejvhodnějším obdobím pro sběr bylin je proto léto, kdy jsou bylinky v aktivním růstu.

S procesem sušení byste měli začít co nejdříve po sklizni, abyste zabezpečili nejvyšší kvalitu. V košíku, do kterého jste bylinky sbírali, by neměly zůstat déle než hodinu, aby se nezapařily a neztratily své cenné látky.

Kdy sbírat jednotlivé části bylinek?

– Květy: Na začátku kvetení

– Listy: Nejlépe před nebo hned po kvetení

– Kořínky: Na jaře nebo na podzim

– Plody: Během jejich zrání

Před začátkem sezóny je užitečné naplánovat si, které bylinky a které části rostlin chcete sbírat. Při plánování zohledněte jejich růstové cykly, abyste si mohli připravit přibližný čas na sběr. Bylinky mohou kvést v různých obdobích, takže je důležité vysledovat, kdy přesně jsou připraveny ke sběru, abyste nepromeškali ten nejvhodnější okamžik.

Kromě sledování růstových cyklů byste měli brát v úvahu také fáze měsíce. Mnozí bylináři se řídí zásadou, že při dorůstajícím měsíci je nejlepší doba pro sběr nadzemních částí rostlin, zatímco při ubývajícím měsíci je vhodné sbírat kořeny a oddenky.

Nejlepší doba pro sběr bylin je ráno, po vyschnutí rosy, ale předtím, než slunce zcela zasáhne rostliny. V této době jsou bylinky nejvíce aromatické a obsahují nejvyšší koncentraci esenciálních olejů. Sběr bylinek v této době zajistí, že si zachovají svoji maximální chuť a aroma, což je klíčové pro jejich následné sušení a skladování.

Nalezení ideálního času pro sběr květů vyžaduje určitou praxi. Pokud bylinky sbíráte ještě před vrcholem kvetení, některé důležité látky mohou z rostliny během zrání zmizet. Naopak, pokud je sbíráte po odkvětu, bylinky mohou ztratit své léčivé vlastnosti. Naučit se rozeznat, kdy jsou bylinky v nejlepší kondici, vyžaduje dlouhodobé pozorování přírody.

Péče o kořeny před sušením

Kořeny vždy před sušením důkladně omyjte (je-li třeba, i vyčistěte kartáčkem), rozřežte napůl a pak je usušte standardním způsobem jako zbytek rostliny. Kořeny můžete také umlít na mlýnku na maso a usušit pomletou drť, což je rychlejší a zabraňuje to plesnivění. Při sušení kořenů je třeba je pravidelně obracet.

Jak správně sbírat bylinky?

Sbírejte bylinky čistýma rukama, v rukavicích, a pokud je netrháte, vždy použijte dostatečně ostré nůžky. Snažte se sbírat jen zdravé, nepoškozené listy a květy. Sbírejte je postupně, abyste rostliny neoslabili a umožnili jim opět narůst. Je důležité, abyste bylinky příliš nevystresovali tím, že z nich najednou odeberete příliš velkou část, protože to může oslabit rostlinu a snížit kvalitu budoucích sběrů.

Co dělat s nasbíranými bylinkami?

Nasbírané bylinky jemně omyjte pod studenou vodou, abyste odstranili nečistoty a případný hmyz. Potom je osušte papírovými utěrkami nebo je nechte uschnout na vzduchu. Tento krok je důležitý, protože čisté bylinky budou lépe sušené a skladované, čímž se předchází plísním a jiným problémům.

Sušení bylin

Když už máte bylinky nasbírané, umyté a připravené, je čas pustit se do samotného sušení. Prohlédněte si různé metody sušení bylin:

Sušení na vzduchu

Sušení na vzduchu je nejjednodušší a nejpřirozenější způsob. Svažte bylinky do malých svazků a zavěste je na suché a tmavé místo. Můžete je také rozložit na síť nebo papírové utěrky. Pokud tak učiníte, nezapomeňte je dobře zatížit, aby vám je nerozfoukal vítr. Tento způsob sušení může trvat několik dní až týdnů, v závislosti na typu bylinky a podmínkách sušení. Ujistěte se, že místo, kde sušíte bylinky, je dobře větrané, aby se zabránilo vzniku plísní.

Sušení v troubě

Troubu nastavte na nejnižší teplotu (kolem 40-50 °C). Rozložte bylinky na plech pokrytý pečícím papírem a sušte je s pootevřenými dvířky, aby mohla odcházet vlhkost. Tento způsob je rychlejší než sušení na vzduchu, ale vyžaduje pravidelnou kontrolu, aby se bylinky nepřehřály a neztratily své esenciální oleje. Délka sušení se pohybuje od několika hodin do jednoho dne.

Sušení v sušičce potravin

Sušička potravin je efektivní způsob sušení bylin, zvláště pokud jich máte hodně. Nastavte ji na nízkou teplotu a sušte bylinky až do úplného vyschnutí. Sušička zajišťuje rovnoměrné sušení a minimalizuje riziko vzniku plísní. Tento způsob je obzvláště vhodný pro ty, kteří suší velké množství bylin najednou.

Tipy pro efektivní sušení bylin

  • Ujistěte se, že bylinky jsou rovnoměrně rozložené a nejsou příliš nahuštěné.
  • Pravidelně je kontrolujte, abyste předešli plísním.
  • Sušte bylinky v tmavém a dobře větraném prostředí.
  • Nepřekračujte teplotu doporučenou pro daný typ sušení, abyste nezničili esenciální oleje v bylinkách.

Jak zjistit, jestli jsou bylinky usušené

Sušené bylinky by měly být křehké a snadno se drtit mezi prsty. Jsou-li stále pružné nebo vlhké, potřebují ještě trochu času. Dobře usušené bylinky by měly mít zachovanou svoji barvu a vůni, což je znakem toho, že si zachovaly své účinné látky.

Konkrétní typy bylinek na sušení a jejich účinky

Každá bylinka má své jedinečné vlastnosti a způsob využití. Podívejte se na nejčastěji používané bylinky, které vám poskytnou širokou škálu možností použití v kuchyni i při řešení zdravotních problémů.

Máta

Máta je skvělá ke zklidnění žaludku, osvěžení dechu a má i chladivé účinky. Je ideální k sušení, protože si zachovává svou intenzivní vůni a chuť. Sušená máta je vynikající pro přípravu čajů a do osvěžujících nápojů. Oceníte ji i v některých typech exotických kuchyní.

Levandule

Levandule pomáhá při nespavosti, úzkosti a stresu. Je také vynikající pro kosmetické účely, například pro výrobu levandulových sáčků do šatníků nebo přísad do koupele. Sušená levandule si zachovává svoji krásnou vůni a barvu, což ji činí ideální pro dekorativní účely.

Rozmarýn

Rozmarýn stimuluje oběhový systém, zlepšuje paměť a koncentraci. Má silné antiseptické a antibakteriální vlastnosti, což z něj činí skvělý doplněk do kuchyně i do domácích léčiv. Sušený rozmarýn je vynikající pro přípravu marinád, pečených jídel a bylinných čajů.

Oregano

Oregano má antiseptické a antibakteriální vlastnosti a je velice oblíbené ve středomořské kuchyni. Sušené oregano si zachovává svoji silnou chuť a vůni, je proto ideálním doplňkem do omáček, polévek a marinád. Oregano také podporuje trávení a má protizánětlivé účinky.

Tymián

Tymián je silný antioxidant, podporuje imunitní systém a pomáhá při léčbě kašle a nachlazení. Sušený tymián je skvělý pro přípravu bylinných čajů, polévek a dušených jídel. Má výrazné aroma a chuť, která dodává jídlům charakteristický, zemitý tón. Tymián je také znám svými antiseptickými vlastnostmi, je proto užitečný i v domácích léčivech a kosmetických přípravcích.

Řepík lékařský

Řepík lékařský je známý svými léčivými vlastnostmi, zejména při léčbě kožních problémů a zánětů. Má protizánětlivé, antibakteriální a hojivé účinky. Sušený řepík je vynikající pro přípravu čajů a obkladů, které pomáhají při hojení ran a zklidnění podrážděné pokožky.

Jestřabina lékařská

Jestřabina lékařská je tradičně používána při léčbě cukrovky a ke snižování hladiny cukru v krvi. Má také diuretické a protizánětlivé účinky. Sušená jestřabina se používá k přípravě čajů, které mohou pomoci při regulaci hladiny cukru a zlepšení celkového zdraví.

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský je známý svými uklidňujícími účinky a je často používán k léčbě nespavosti a úzkosti. Sušený kořen kozlíku je ideální pro přípravu čajů a tinktur, které mohou pomoci při relaxaci a zlepšení kvality spánku.

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský má silné protizánětlivé a hojivé vlastnosti. Používá se při léčbě kožních problémů, jako jsou popáleniny, řezy a vyrážky. Sušené květy měsíčku jsou vynikající pro přípravu mastí, tinktur a čajů, které podporují hojení pokožky a snižují záněty.

Kopřiva

Kopřiva je známá svými mnoha zdravotními výhodami. Obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů, jako jsou vitamín C, železo a vápník. Sušená kopřiva je skvělá pro přípravu čajů, které podporují imunitní systém, zlepšují trávení a pomáhají při detoxikaci organismu. Kromě toho se může používat také jako přírodní kondicionér na vlasy, který podporuje jejich růst a zlepšuje zdraví pokožky hlavy. Při sklizni kopřivy buďte opatrní a použijte rukavice, abyste se vyhnuli popálení. Nejlepší je sbírat ji na jaře, když jsou listy mladé a plné živin.

Skladování bylin

Po usušení bylin byste je samozřejmě měli také správně uskladnit. Následující informace vám pomohou, aby vám vydržely bezproblémově co nejdéle.

Vhodné nádoby na skladování bylin

Nejlepší jsou skleněné nádoby s těsným uzávěrem, které chrání bylinky před vlhkostí a světlem. Alternativou mohou být keramické nebo nerezové nádoby. Důležité je, aby nádoby byly čisté a suché před tím, než do nich uložíte sušené bylinky. Plasty by se měly používat pouze tehdy, jsou-li potravinářské kvality a bez BPA, protože některé plasty mohou absorbovat vůně a oleje z bylin.

Jak správně skladovat sušené bylinky

Skladujte bylinky na chladném, tmavém a suchém místě. Vyhněte se přímému slunečnímu světlu a zdrojům tepla, které mohou snížit jejich účinnost. Ideální je skladovat je ve skříňkách nebo spížích, kde jsou chráněny před vlhkostí a světlem. Pokud používáte skleněné nádoby, ujistěte se, že jsou neprůhledné nebo uložené ve tmě, aby světlo neovlivnilo kvalitu bylin.

Délka skladování sušených bylin

Sušené bylinky mají trvanlivost obvykle 6-12 měsíců. Po tomto období začnou ztrácet svoji chuť a účinnost. Nejlepší je spotřebovat je co nejdříve, abyste mohli plně využít jejich léčivých a chuťových vlastností. Pokud bylinky začnou ztrácet barvu nebo vůni, je čas je nahradit čerstvými zásobami.

Mohou se sušené bylinky skladovat v garáži?

Sušené bylinky se mohou skladovat také v garáži, je však třeba zajistit několik důležitých podmínek. Pokud máte v garáži policový regál nebo jiný prostor, který využíváte pro trvanlivé potraviny, pravděpodobně máte v garáži relativně stabilní teplotu. Ideální teplota pro skladování bylinek je přibližně 10 až 21 °C, které jsou během přechodných ročních období poměrně běžné.

Kromě teploty je třeba sledovat také vlhkost v garáži, která by neměla být příliš vysoká. Garáž by měla být suchá, dobře větraná a samozřejmě bez plísní. Z hlediska minimálního přímého slunce je garáž ideálním místem pro uskladnění bylinek. Většina garáží je chráněna před silným sluncem, které by mohlo ovlivnit kvalitu bylinek. Ujistěte se, že jsou bylinky skladovány v hermeticky uzavřených nádobách. Bylinky v garáži pravidelně kontrolujte a v případě navlhnutí je přemístěte na jiné místo.

V neposlední řadě, v garáži by mělo být čistě, bez prachu, škůdců a samozřejmě chemikálií. Pokud v garáži skladujete různé chemické přípravky, zvažte uskladnění bylinek na jiném místě, například v zahradním domku nebo ve spíži.

Mohou se bylinky sušit a skladovat v zahradním domečku?

Podobně jako u výše zmíněné garáži, i v zahradním domku můžete bylinky skladovat, případně i sušit. Zahradní domek je vhodným místem pro sušení bylinek pokud je dobře větraný a je v něm tmavé prostředí. Většina zahradních domků má menší okno, které propouští jen minimum světla. Přímé sluneční světlo by mohlo bylinky poškodit. Kromě slunce je třeba zohlednit také nízkou vlhkost, která je klíčovým faktorem při sušení. Teplota by měla být stabilní a mírně vyšší, ne však extrémně vysoká. Kromě vlhkosti a světla zkontrolujte také čistotu zahradního domku a případné chemikálie přeložte raději na jiné místo.

Využití sušených bylin

Sušené bylinky jsou neocenitelným pomocníkem nejen při vaření a pečení, ale také při přípravě čajů, výrobě domácí kosmetiky a poslouží dokonce i jako dekorace. Využijte jejich potenciál naplno a přečtěte si všechny možnosti jak je zužitkovat.

Vaření s bylinkami

Sušené bylinky jsou skvělým přídavkem do polévek, omáček, marinád a pečiva. Při vaření používejte menší množství sušených bylin, protože jsou koncentrovanější než čerstvé. Například, pokud recept vyžaduje jednu lžíci čerstvých bylinek, postačí vám jedna čajová lžička těch sušených. Sušené bylinky také lépe uvolňují svoji chuť, když se přidávají na začátku vaření, aby měly čas rozvinout své aroma.

Čaje z bylinek

Bylinkové čaje jsou nejen chutné, ale také zdravé. Stačí zalít sušené bylinky horkou vodou a nechat je louhovat několik minut. Máta, levandule, tymián a rozmarýn jsou vynikající pro přípravu čajů, které mohou pomoci při trávicích obtížích, nachlazení nebo jako uklidňující nápoje před spaním. Pro dosažení nejlepších výsledků, používejte čerstvě převařenou vodu a nechte bylinky louhovat pod přikrývkou, aby se esenciální oleje neodpařily.

Kosmetika s bylinkami

Sušené bylinky můžete použít k výrobě domácích kosmetických výrobků, jako jsou masti, oleje, balzámy na rty a pleťové vody. Levandule je obzvlášť vhodná do kosmetiky díky svým uklidňujícím a antiseptickým vlastnostem. Rozmarýn a tymián mohou být použity v šamponech a kondicionérech pro své stimulační a čistící účinky. Při přípravě domácích kosmetických výrobků se ujistěte, že používáte čisté a suché bylinky, abyste předešli vzniku plísní a kontaminaci.

Dekorace s bylinkami

Sušené bylinky jsou také krásné a voňavé dekorace. Můžete je použít do váz, věnečků nebo vonných sáčků. Levandulové sáčky jsou skvělé pro osvěžení šatníků a šuplíků, zatímco rozmarýnové a tymiánové svazky mohou zdobit vaši kuchyni a zároveň být po ruce na vaření. Sušené bylinky také mohou být součástí přírodních svíček a potpourri, tedy voňavých misek, které dodají vašemu domovu příjemnou vůni a atmosféru.

Rady a tipy, jak udržet sušené bylinky aromatické:

  • Skladujte je v tmavých a vzduchotěsných nádobách, aby se předešlo ztrátě esenciálních olejů.
  • Držte je mimo dosah tepla a vlhkosti, které mohou urychlit ztrátu aroma.
  • Nemanipulujte s nimi a neohýbejte je příliš často, aby si zachovaly své éterické oleje a aromatické látky.

Řešení běžných problémů při sušení a skladování bylin

Při nesprávném skladování sušených bylin vás může překvapit plíseň, případně hmyz, nebo ztratí své výjimečné aroma. Jak tomu zabránit?

Plíseň

Plíseň je nejčastějším problémem při sušení bylin. Abyste předešli plísním, ujistěte se, že bylinky jsou zcela suché před tím, než je uskladníte. Skladujte je v suchých a dobře větraných prostorách. Pokud zjistíte, že se na vašich bylinkách objevila plíseň, okamžitě je vyhoďte, aby se zabránilo šíření plísní na ostatní zásoby.

Ztráta aroma

Pokud vaše bylinky ztrácejí aroma, může to být způsobeno nesprávným skladováním. Ujistěte se, že nádoby jsou vzduchotěsné a skladovány na tmavém místě. Pokud používáte plastové nádoby, zvažte přechod na skleněné nebo keramické, které lépe uchovávají vůni bylin.

Hmyz

Hmyz může být problémem při skladování bylin, zejména jsou-li skladovány v nesprávně uzavřených nádobách. Před skladováním nádoby důkladně omyjte a osušte. Používejte nádoby s těsnými uzávěry a pravidelně kontrolujte vaše zásoby. Můžete také použít přírodní odpuzovače hmyzu, jako jsou sušené citrusové slupky nebo hřebíček, které umístíte mezi nádoby s bylinkami.

 

Bezpečnostní pokyny při práci s bylinkami

  • Před použitím bylinek se ujistěte, že jsou správně identifikovány a že nejsou kontaminovány chemikáliemi nebo jinými nečistotami.
  • Při sušení a skladování dbejte na čistotu, abyste předešli kontaminaci a vzniku plísní.
  • Při používání bylinek k léčebným účelům se vždy poraďte s odborníkem, zvláště pokud máte alergie nebo užíváte léky.

Sušení a skladování bylin je skvělý způsob, jak využít jejich benefity po celý rok. Ať už je používáte v kuchyni, v kosmetice nebo jako dekoraci, sušené bylinky přinášejí do vašeho života kus přírody a zdraví. S trochou péče a správnými technikami můžete mít neustále po ruce zásobu voňavých a léčivých bylin. Tak neváhejte a začněte se sušením svých oblíbených bylinek ještě dnes! Kromě toho, že vám to ušetří peníze, bude to také zábavný a uspokojivý proces, který vás spojí s přírodou a poskytne vám zásoby cenných rostlinných produktů na celý rok.