Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Stavba garáže – 6 kroků od projektu po realizaci

Spokojení zákazníci u stavby GARDEON
Publikované 18.08.2022 10:00

 

Přemýšlíte nad stavbou garáže? Ujistěte se ještě před stavbou, zda jste na nic důležitého nezapomněli. Trikem pro úspěšnou stavbu je dobrý projekt garáže, který si přichystáte předem. Připravili jsme pro vás krátký návod, jak postavit garáž.

Vyberte si správné místo

Chcete-li stavět garáž na pozemku u domu, myslete na to už při jeho projektování. Nezapomeňte na různá omezení, například na odstup mezi sousedními domy. Pokud ještě pozemek nemáte, zkuste projít další body v tomto návodu. Pomůže vám to při výběru vhodného místa.

Myslete na využití a velikost garáže

Na úplném začátku byste se měli zamyslet nad možným využitím vaší příští garáže. Představte si, jak v ní přes zimu parkujete své auto. Místo si tam zaručeně najde i sekačka, několik kol a nějaké to nářadí. A nezapomeňme, že tam přezimují manželčiny květiny ze zahrady. Ani se nenadějete a je plná.

Myslete dopředu a položte si několik jednoduchých otázek: Proč stavíte garáž? Budete v ní parkovat jedno auto, dvě nebo dodávku? Chcete v ní skladovat kola, zahradní nářadí nebo jiné věci? Případně v ní chcete něco mistrovat? Snáze si zvolíte velikost garáže, když budete vědět, jak ji chcete využívat. Rozměry závisí na mnoha faktorech, například i na typu brány, počtu parkovaných aut nebo zmiňovaného využití. Myslete i na to, že si jednou možná koupíte větší auto.

Potřebujete stavební povolení?

Garáž je většinou drobná stavba s doplňkovou funkcí pro váš dům. Proto podstatně neovlivňuje životní prostředí, a tedy je v souladu s územně plánovací dokumentací.

Stavební povolení pro garáž nepotřebujete, pokud:

  • její zastavěná plocha nepřesahuje 25 m2 a výška 5 m
  • případný sklep pod garáží nepřesáhne hloubku 3 m
  • bude umístěna nejméně ve vzdálenosti 2 m od společných hranic pozemků
  • ji nebudete používat pro podnikatelskou činnost, jako sklad či výrobnu hořlavin (příp. výbušnin), nebo jako plnírnu tlakových nádob hořlavým plynem

Pokud splňujete tyto podmínky, máte jen ohlašovací povinnost. Čili jste povinen stavbu předem písemně ohlásit stavebnímu úřadu. Stačí vám dodat jednoduchý půdorys, technický popis a stavba může začít.

Garáž musí stát na pevném základu

Už víte, jak velká bude vaše garáž. Poznáte i její využití. Ohlásili jste ji, nebo máte povolení ke stavbě. Nyní přichází na řadu její podklad a podlaha. Jak takový podklad zhotovit? Můžete betonovat, použít betonové obrubníky, kostky nebo položit zámkovou dlažbu. Důležité ovšem je, aby byl podklad pod vaším autem upraven a vodorovný – tvoří totiž základ jakékoli stavby.

Rovněž podlahy si můžete vybírat z více variant, ale jen pár z nich odpovídá potřebám místa pro auto. Podlaha je totiž vystavována dlouhodobému zatížení, únikům kapalin, oleje, paliva a jiných chemikálií. Tomu by měla být podlaha přizpůsobena.

Vybrat si můžete z těchto typů podlah:

  • nátěry
  • rohože
  • dlaždice
  • PVC dlaždice

Typ, design a výbava

Domov pro vaše auto nemusí být tmavé a nudné místo. Buďte kreativní, přizpůsobte design své osobnosti. Na výběr máte mnoho barev omítky, různé typy krytin, střech i garážových vrat. Nebo se nechte inspirovat trochu střelenými nápady. Přemýšlejte nad vnitřním vybavením. Při dofukování kol na autě nebo kutilství se vám určitě hodí elektrická zásuvka. Třeba dopředu myslet i na rozvody. Během dlouhých zimních měsících se vám jistě hodí i topení. A co takhle držáky na kola?

Kolik vás bude garáž stát?

Ještě před stavbou se zkuste podívat i na rozpočet. Důležité je, zda svěříte stavbu garáže do rukou odborníkům, nebo ji postavíte svépomocí. Je samozřejmé, že každý se dívá na nejnižší možnou cenu. Nedívejte se však jen na nízkou cenu, hledejte raději vyvážení ceny a kvality. Už bez tak vás montovaná garáž vyjde levněji než ta zděná.

Vybrali jste si ideální garáž ale nevíte, kam ji na pozemku umístit, nebo zda se do zvoleného prostoru vejde? S tímto praktickým návodem všechno určitě vyřešíte.

Zdroj (source):
Fotobanka GARDEON