Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Možnosti využití zahradní domku

GARDEON žlutý zahradní domek s přístřeškem na dřevo a přístřeškem pro dvě auta
Publikované 16.05.2024 10:00

Název „zahradní domek“ může být v případě staveb GARDEON poněkud zavádějící. Nebo spíše není příliš výstižný. Ve smyslu stavebního zákona je zahradní domek drobná stavba, která plní doplňkovou funkci k rodinnému domu – funkcí však může být několik a mohou být opravdu různorodé. Pokud jste si tedy mysleli, že zahradní domek slouží pouze k uskladnění zahradního nářadí nebo jiného vybavení, materiálu a nářadí potřebného k zahradničení, jste na velkém omylu. Existuje mnoho a mnoho dalších dokonalých způsobů využití zahradního domku!

Zahradní domek jako místo pro zahradní nářadí

To je samozřejmě klasika, kterou si ani my v Gardeonu nemůžeme nechat ujít. Protože klasika znamená léty prověřené a praktické řešení, které lze využít na každé zahradě. Zahradní domek je přece tím pravým místem pro uložení veškerého zahradního nářadí, aby bylo chráněno před povětrnostními vlivy i před zloději či vandaly. Je to také ideální místo pro bezpečné uložení chemikálií a pro odložení sekačky, motorové pily a dalšího vybavení na zimu, aby vše bez újmy přečkalo deštivé, vlhké a mrazivé počasí.

Důležité je však nejen vytvořit prostor pro uložení nářadí a všeho, co na zahradě používáte, ale také zajistit jeho praktičnost. I pro to má Gardeon ideální řešení – v našem internetovém obchodě si můžete vybrat z chytrých závěsných systémů pro přehledné a dostupné uložení různého zahradního nářadí. Tak, abyste měli vše přehledně po ruce, abyste nemuseli nic hledat v policích a aby se vám předměty jen tak neválely po rozích nebo nezamotávaly pod nohama.

Zahradní domek jako skladovací prostor

Moderní zahrada není jen o práci kolem záhonů, stříhání stromů nebo sekání trávníku. Dnešní zahrady jsou také místem pro odpočinek, který zejména v létě zpříjemňují různé doplňky a vybavení. Co ale se zahradním nábytkem, nafukovacím bazénem, dětskou trampolínou a všemi těmi letními vychytávkami po skončení sezóny? Rozhodně by neměly zůstat na zahradě. Ani podzimní mrholení, ani zimní mráz a sníh by jim neprospěly. Ale právě v zahradním domku můžete vytvořit dokonalý úložný prostor, kam všechny věci na zimu přehledně uložíte – aby vám po několika měsících odpočinku opět zpříjemnily léto na zahradě.

I v tomto případě pro vás máme šikovný tip navíc – pokud zahradní domek doplníte přístřeškem nebo pergolou, vytvoříte si na zahradě vedle úložného prostoru i skvělé místo pro odpočinek. Pod přístřeškem si můžete například zřídit příjemnou odpočinkovou terasu, která bude chráněna jak před pálícím sluncem, tak před letními lijáky. A se zahradním nábytkem a dalším letním vybavením nebudete mít před zimou daleko k úložnému prostoru.

Zahradní domek jako domácí dílna

Který kutil by netoužil po vlastní malé dílně? Navíc je třeba říci, že takový ušlechtilý koníček si svůj prostor opravdu zaslouží. Kde ji ale najít, abyste nerušili zbytek rodiny hlukem a technickými „smrady“? Přece v zahradním domku! A pokud si z naší nabídky vyberete plně izolovaný zahradní domek, tedy takový, který má zateplenou střechu a všechny stěny, budete v něm moci kutilsky pracovat po celý rok. Kromě osvětlení a zástrček pro elektrické nářadí stačí předem pamatovat na to, že v chladnějších částech roku jej můžete také vytápět nebo temperovat. Samozřejmě byste neměli zapomenout na okno nebo střešní okno, které vám zajistí dostatek denního světla uvnitř.

V takovém případě stojí za úvahu i kůlna k zahradnímu domku – takový krytý venkovní prostor je ideální nejen pro práci s chemikáliemi a různé opravy či úpravy (například motorky nebo kola), ale také pro řezání a skladování dřeva a další práce.

Zahradní domek jako doplněk přístřešku pro auto

Přemýšlíte, zda je pro parkování vašeho auta lepší garáž, nebo přístřešek pro auto? Zvažujete všechna pro a proti a stále se nemůžete rozhodnout? Máme pro vás ideální kompromis – zvolte přístřešek pro auto a doplňte ho montovaným zahradním domkem. Vaše auto bude pod přístřeškem dostatečně chráněno před sluncem, deštěm, sněhem i nechtěnými „pozdravy“ opeřených kamarádů a šikovný zahradní domek můžete využít k uskladnění zimních gum, sekačky, grilu, jízdních kol a dalších věcí, které obvykle končí v garáži. V zahradním domku můžete na zimu bezpečně zaparkovat i svou milovanou motorku. Tímto způsobem vyřešíte parkování a skladování velmi prakticky – aniž byste museli stavět velkou garáž.

Zahradní domek pro sportovce

Trávit volný čas sportem je nejen zábavné, ale také prospěšné pro zdraví, o tom není pochyb. Jenže při mnoha sportech se neobejdete bez vybavení, které potřebuje speciální úložný prostor – kola a helmy, skateboardy, lyže a snowboardy, samozřejmě se speciálními botami a helmami, paddleboardy, nafukovací kajaky a pádla…

Sportovně založená čtyřčlenná rodina má obvykle co dělat, aby to všechno někam uložila. I zde může být ideálním řešením montovaný zahradní domek. Můžete v něm například pohodlně zaparkovat jízdní kola, koloběžky a další „dopravní prostředky“, které mohou děti samy také kdykoli vyvézt ven, aniž byste jim museli otevírat vrata garáže. A v zahradním domku se najde místo i pro helmy, které budou hned po ruce, pro lyže a lyžařské boty, pro tenisové rakety… prostě na vše, co vy i vaše děti při sportu potřebujete. Stačí si z naší nabídky vybrat montovanou stavbu té správné velikosti.

I zde přidáme ještě jeden zajímavý tip: toužíte po vlastní domácí posilovně, ale nemáte na ni v domě místo? Co takhle zřídit si domácí posilovnu v zahradním domku? Tato malá montovaná stavba je pro tento účel také ideální. Můžete se o tom přesvědčit na fotografiích našich spokojených klientů.

Zahradní domek jako domácí kancelář

Pracujete často z domova? Zejména po pandemii se tato možnost stala běžnou v mnoha zaměstnáních. Najít v domě místo, kde nebudete rušeni a kde se budete moci v klidu soustředit na práci, však není vždy snadné. A přemýšleli jste někdy o kanceláři v zahradním domku? Tento nápad není tak bláznivý, jak by se mohlo na první pohled zdát.

V zatepleném montovaném domě, jehož stěny a střecha mají sendvičovou konstrukci s vrstvou progresivní tepelné izolace, totiž není problém vytvořit dostatečně komfortní prostředí. A pak už stačí jen vhodně zařídit interiér, který samozřejmě neponechává meze fantazii. Potřebujete co nejrychleji vyřešit problém s domácí kanceláří?  Rychlost našich montovaných staveb vás také příjemně překvapí.

Zahradní domek jako sprcha, sauna a sklad bazénu

Bazén na zahradě hned za domem je jistě splněným snem. Pokud však chcete své místo pro letní relaxaci dotáhnout k dokonalosti, mělo by u bazénu být také místo pro odložení nafukovacích kol a hraček, se kterými si v bazénu mohou hrát vaše děti – je lepší je nechat v zahradním domku vedle bazénu nebo pod přístřeškem vedle bazénového domku, než je mokré nosit do domu.

Zahradní domek u bazénu můžete také vybavit umyvadlem a sprchou, abyste se nemuseli neustále chodit oplachovat do koupelny v domě. A proč se při využívání vlastní zahrady omezovat jen na léto? V zahradním domku si můžete zařídit také saunu, kterou můžete využívat po celý rok.

Zahradní domek jako letní kuchyně

Máte rádi zahradní party a v létě často grilujete na zahradě s rodinou a přáteli? Pak víte, že nestačí mít jen dokonalé grilování. Všechny suroviny se musí nejdříve někde umýt a nakrájet, k masu se musí připravit salát a samozřejmě něco dobrého k pití. A k tomu potřebujete pracovní plochu, vodu, dřez, náčiní… které nemusí být jen v domě! Pokud si zřídíte letní kuchyni přímo na zahradě – v zahradním domku, nebudete muset vše připravovat předem v domě, ani věčně utíkat před hosty kvůli zapomenutému noži nebo jinému talíři. Potřebné přípravy lze provádět uprostřed zahradní akce, dokonce i následný úklid a mytí nádobí může probíhat přímo na zahradě – v letní kuchyni.

Letní kuchyně v zahradním domku má však i další praktické využití – je ideální například pro vaření, vaření marmelád, přípravu řeznických specialit a další prostorově náročné kuchyňské práce. Kuchyň v domě zůstává volná pro běžné rodinné aktivity.

A na závěr ještě jedna praktická rada – zahradní domek využívaný jako letní kuchyně by rozhodně neměl zůstat bez přístřešku nebo pergoly. Prostor pod přístřeškem je ideální pro letní stolování a letní stolování, ale také pro čištění zeleniny a ovoce nebo jiné přípravné práce.

Zahradní domek pro hudebníky

Dítě s hudebním talentem je pro rodiče radostí. Ale možná jen do té doby, než začne zkoušet se svými kamarády z kapely v dětském pokoji… Máte potomka, který touží hrát na bicí? Nebo chce založit rockovou kapelu? Můžete ho v tom podpořit, aniž byste museli sami hledat útočiště u sousedů. A nemyslíme tím ani opravu auta, abyste uvolnili garáž pro mladé. Ačkoli mnoho slavných kapel začínalo v garáži, zahradní domek může také poskytnout ideální prostor pro hudební zkušebnu.

Na rozdíl od garáže se do ní totiž vchází dveřmi, což všichni zúčastnění ocení v zimě, kdy teplo nebude unikat otevřenými garážovými vraty. Pokud si vyberete zateplenou montovanou stavbu s izolovanou konstrukcí, bude možné takovou zkušebnu využívat celoročně, a pokud navíc zahradní domek vybavíte oknem, nebude problém s denním světlem ani s větráním.

Zahradní domek pro influencery a blogery

Pokud chcete být dnes úspěšní na sociálních sítích nebo na YouTube, měly by mít vaše příspěvky určitou úroveň. A k tomu je obvykle potřeba vhodný prostor – se správným světlem, pozadím, kulisami… ať už pro natáčení videí, nebo pro focení. Kde ho ale získat? Rodinný dům přece není nafukovací. Naštěstí existuje možnost vytvořit nový prostor velmi chytře a levně.

Pochopitelně nemáme na mysli přístavbu nebo nástavbu, které jsou obvykle složitou a drahou záležitostí. Všestranný kreativní prostor lze vytvořit i v montovaném zahradním domku, který vám na zahradě postavíme doslova za pár hodin. Samozřejmě i takový, který má ve stěnách a střeše integrovanou vrstvu účinné tepelné izolace.

Zahradní domek pro děti

Stavění různých „bunkrů“, domků, přístřešků nebo úkrytů, kde se lze schovat před zraky dospělých a vytvářet úžasné tajné plány, je jednou z nejoblíbenějších dětských her. Chcete potěšit své děti nebo vnoučata? Dopřejte jim vlastní domeček na hraní na zahradě. Ony zase potěší vás – vždyť, jak se říká, kdo si hraje, nedoufá. Hrací domeček v zahradním domku má několik významných výhod. Bez velkých a nákladných úprav se může zevnitř i zvenku podobat skutečnému domku, což děti ocení více než pastelové barvy malých plastových domečků.

Na rozdíl od domku na stromě nemusíte lézt po žebříku, abyste se dostali ke dveřím, což ocení zejména rodiče malých dětí. A za třetí, a to je nejdůležitější – až děti vyrostou, nemusíte domek na stromě vyhazovat, rozebírat ani odstraňovat. Jednoduše dostane jinou funkci. Inspirací pro chytré využití takové zahradní stavby jistě najdete spoustu, například v tomto článku.

Zahradní domek jako letní obývací pokoj

Rádi byste v létě trávili na zahradě co nejvíce času? Zřiďte si prostor, kam můžete na léto přesunout většinu svých domácích aktivit – od společného rodinného stolování až po sledování filmů ve společnosti přátel a známých. K tomuto účelu je ideální i zateplený zahradní domek, který se může stát například vaším pohodlným letním obývacím pokojem. Stačí si v našem konfigurátoru vybrat vhodné rozměry a příslušenství (okna, střešní okna atd.). A jak zařídit interiér? Stejně jako moderní obytný prostor v domě. Proč ne?

Zahradní domek jako pánská „trucovna“

I muži mají své „dny“. Nebo alespoň chvíle, kdy chtějí být sami. Případně ve společnosti mužů, aby se věnovali čistě mužským záležitostem. A nemusí to být vždy jen v domácí dílně. Někoho baví hokej nebo fotbal, které si nejlépe užije s přáteli, někdo si rád zahraje kulečník nebo karty…

Muži jsou různí a mají různé koníčky. Ale kde nebude manželku rušit rozjařená společnost? Kde nebudou temperamentní přátelé v zápalu hry budit spící děti? Kde můžete nerušeně diskutovat o politice a kvalitě whisky ve sklenici? Kde najít vhodný prostor pro všechny chlapské věci? Přece v zahradním domku! Sem se pohodlně vejde karetní stolek, pohovka a televize, kulečníkový stůl i domácí bar. A nikdo v domě nebude rušen žádným hlukem. Prostě správná chlapská chillout zóna.

Zahradní domek jako útulná chata

Nemáte doma zahradu, ale jste v zahrádkářské kolonii a rádi byste zde občas přespali? Útulný domek, který vám poskytne vše potřebné, lze vytvořit i v tepelně izolovaném montovaném zahradním domku. Výhodou takového řešení je zejména rychlá, jednoduchá a čistá realizace za příjemnou cenu. Stačí se zamyslet nad tím, co potřebujete mít v interiéru, a objednat si zahradní domek s vhodnými půdorysnými rozměry pomocí našeho konfigurátoru. Pokud jde o design, neváhejte se inspirovat realizacemi našich zákazníků. Pokud například chcete, aby stavba splynula s okolní zelení, můžete na venkovní stěny připevnit květináče nebo mříže, po kterých se budou pnout popínavé rostliny. A co interiér vašeho domku? Praktická moderní kuchyň nebo kuchyň s tradičnějším vzhledem? Patrové postele nebo multifunkční pohovka? I zde se fantazii meze nekladou.

I zde je šikovným tipem zahradní domek s přístřeškem, pod kterým lze vytvořit krytou terasu – ať už pro venkovní letní stolování, nebo pro příjemná večerní posezení.

Zdroj (source):
Fotobanka GARDEON