Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak vánočně naladit zahradní domek a jeho okolí

Červená vánoční mašle na věnci na červených dveřích.
Publikované 21.12.2023 11:17

Chcete zažít vánoční atmosféru i ve vašem zahradním domku? Podívejte se, jak na to.

Pokud patříte k těm šťastlivcům, kteří mají zahradní domek a chcete přeměnit toto nenápadné útočiště na vánoční krajinu zázraků, jste na správné adrese. V našem článku se podíváme na několik tipů, jak udělat z vaší malé útulné chaloupky a jejího okolí opravdový zimní ráj.

Zahradní domek jako útočiště před světem

Toužíte se někam zavřít a být alespoň na pár hodin sami s vlastními myšlenkami? Váš zahradní dům je přesně to místo, které vám luxus soukromí může nabídnout. Pokud zateplíte zahradní domek, můžete jej aktivně využívat po celý rok jako plnohodnotnou relaxační místnost. Sloužit vám může také jako posilovna, sauna, domácí kancelář či knihovna. Zkrátka, může být čímkoli, co vám vyhovuje a co vám udělá radost během tmavých zimních večerů.

Uvnitř vám ho pomohou zútulnit typické vánoční dekorace, světýlka, vánoční růže či oheň v krbu. Rozvonět interiér vám umožní přírodní vůně skořice a sušených pomerančů. Jak však vánočně naladit i okolí domku a svoji zahradu?

Elegance exteriérové dekorace

Pokud jde o zdobení exteriéru, citlivé a vkusné ozdoby často vyhrávají nad extravagancí. Myslete spíše na elegantní detaily než na kýč. Samozřejmě, pokud jste fanoušky kýče a plastový svítící sob na střeše vám udělá radost, klidně jděte do toho. My vám však nabízíme několik jiných tipů na ozdobení exteriéru.

Ptačí budka

Ptačí budka nebo krmítko pro ptáky může oživit zasněženou zahradu a poskytnout tak potravu našim opeřeným kamarádům. Ti mají přes zimu omezené zdroje potravy, proto je potěší krmivo, které jim na zahradě připravíte. Raději je však nekrmte zbytky vaší potravy. Škodlivé jsou pro ně sůl, koření i plesnivé potraviny. Můžete jim ale naservírovat semena, oříšky či ovoce. Ptačí budku si můžete pořídit v domácích potřebách nebo ji zkusit vyrobit. Stačí vám k tomu pár nepotřebných odřezků desek, které šikovný kutil spojí a ptačí budku můžete zavěsit na strom. Skvěle také poslouží jako zábava pro děti a nadšence ornitologie, kteří při pozorování krmících se ptáčků mohou strávit hodiny.

Světlo, které rozzáří domek i zahradu

Světla hrají klíčovou roli při vytváření magické atmosféry; pouvažujte nad tradičními svícny nebo buďte kreativní se svíčkami levitujícími ve skleněných nádobách zavěšených na trámech vašeho altánku. Velmi populární jsou také světelné řetězy s většími žárovkami, které můžete nainstalovat na verandu vašeho zahradního domku nebo na okolní stromy a keře.

Od zabalení kmenů a větví stromů až po umístění kolíkových solárních světel do země a zavěšení rampouchových světel kolem přístřešku, pokud jde o osvětlení vaší zahrady, možnosti jsou nekonečné. Nezapomeňte je nastavit na časovač, zvažte i solární světla nebo je před spaním vypněte, abyste ušetřili na účtu za energii.

Příjemné teplo a světlo nejen během letních, ale také během zimních večerů pro vás vyrobí zahradní ohniště. Dá se však využít i trochu jinak – jako vánoční dekorace se světýlky. Vytvoříte ji jednoduše, do topeniště umístíte kousky nasekaného dřeva omotané světelným řetězem či většími žárovkami.

Vánoční zeleň

Zelené ikebany, věnce a girlandy jsou nadčasovou volbou pro exteriérovou dekoraci a nic jimi nezkazíte. Tyto tradiční prvky, strategicky umístěné na vchodových dveřích, schodišti nebo verandě, úžasně přivítají příchod období Vánoc, ale také vaše návštěvy. Nezapomeňte na „vánoční růži“, jedinečný květ pocházející z Mexika, který dodává nádech elegance a měl by se uchovávat v interiéru. Vánoční růže je tradičně červená, ale najdeme i mnohé jiné barevné varianty.

Nic však nedotvoří Vánoce tak jako cesmína; odolný stálezelený keř, který bude produkovat množství červených bobulí a dodá vašemu vnějšímu prostoru hodně syté, nádherné barvy. Můžete si také vzít řízky, které použijete na věnce a ozdobné vázy.

Externí vánoční stromek

Buďte ekologičtí a zasaďte si na zahradě živý vánoční stromeček. Ujistěte se, že jeho kořeny jsou správně zazimované, zavěste na něj vnější světla a ozdobte jej nerozbitnými ozdobami. Pokud je prostor omezen a nemáte místo na další strom, zvažte využití dřevin, které již máte k dispozici. Ozdobte je podle vašeho vkusu a využijte již zmíněných světelných řetězů, které přinesou do vaší zimní zahrady kousek teplé atmosféry.

Vyzdobte si dveře

Nezapomeňte ozdobit dveře do vašeho domečku. Nejčastěji se na ně zavěšují vánoční věnce, které mohou být vytvořeny z jehličnatých větviček, šišek, rolniček či jmelí. Můžete si vytvořit i netradiční stylový věnec ze starých bruslí. Zastrčte do nich čerstvou zeleň, jako jsou větvičky cedru, borovice a cesmíny, a pak zavěste brusle za šňůrky na háček na dveřích.

Další možností je orámovat váš vchod slavnostní vánoční girlandou pro příjemný sváteční vzhled. Abyste si tento nápad na vnější sváteční zdobení udělali podle sebe, přizpůsobte si hotovou šiškovou girlandu ozdobami, které ladí s barvou vašich předních dveří. Umístěte girlandu mimo rám dveří a zajistěte ji v horní části a po stranách samolepícími háčky nebo sponami na cihly.

Nezapomeňte na okna

Zavěste révové věnce do každého z vašich předních oken pro vnější sváteční výzdobu s jednoduchým šarmem. Omotejte světýlka kolem věnců, abyste jim dodali jiskru, a pak je zavěste na stuhu z pytloviny, aby získaly rustikální nádech. Na závěr zastrčte borové nebo jiné jehličnaté větvičky do stuhy, abyste dodaly dílu barvu a sytost.

Pokud nemáte náladu na další věnce, okna si můžete vyzdobit také nálepkami a ornamenty s vánoční tématikou, které si buď koupíte, nebo svépomocí vyrobíte. Můžete si také vystřihnout nebo nakreslit vánoční vzory a přilepit je na okno lepicí gumou nebo oboustrannou páskou.

Papírová hvězda

Jednoduše si můžete vyrobit i ozdobnou papírovou hvězdu či vločku. Vyzdobit s ní můžete okna z vnitřní strany nebo ji dobře připevnit na stromky, které jsou v závětří. Z vnitřní strany okna bude vypadat velmi efektně a její výroba je opravdu jednoduchá.

Návod:

  1. Připravte si osm svačinových sáčků a lepicí pistoli.
  2. Položte si sáček otevírací stranou směrem nahoru a naneste na něj lepidlo ve tvaru opačného písmene T. Takto slepte dohromady všechny sáčky.
  3. Vezměte si nůžky a začněte vystřihovat různé tvary po stranách slepených sáčků. Tady se kreativitě meze nekladou a můžete si vymyslet, co jen chcete. Na konci uvidíte, jak tyto tvary ovlivní celkový design hvězdy.
  4. My jsme si zvolili tvar trojúhelníku a půlkruhu.
  5. Aby hvězda hezky vypadala, je třeba odstřihnout i horní část sáčku. Dávejte si však pozor, abyste šikmou stranu neodstřihli hned vedle tvarů, které jste již vystřihli. Papír by pak nedržel a hvězda by nedržela svůj tvar. Nechte si tedy mezi vystřiženými tvary alespoň 1 cm místo.
  6. Z horní strany si hvězdu pomalu otevírejte a lepidlem spojte poslední sáčky. Hvězda je hotová! V jedné části si můžete udělat malou dírku, přes kterou provlečete provázek na zavěšení nebo hvězdu jednoduše přilepíte oboustrannou páskou na okno.

Proměňte běžné předměty na dekorace

Z každodenních předmětů se s trochou fantazie mohou stát slavnostní vnější sváteční dekorace. Naviňte vánoční osvětlení ve stylu vintage na staré kolo a vytvořte vánoční umělecké dílo. Omotejte kolo od řídítek až po jehlice a poté jej zaparkujte podél vnější stěny nebo k plotu.

Proměňte levné skleněné nádoby různých velikostí na miniaturní vánoční svítidla. Do každé nádoby umístěte červenou svíčku a na vnější stranu sklenice můžete nalepit malé červené, zlaté nebo stříbrné ozdoby.

Máte-li na verandě velké květináče položte stočené vánoční světelné řetězy na povrch půdy, a pak do něj vložte větve, abyste vytvořili keře, které budou tyto řetězy osvětlovat. Skvěle vám k tomu poslouží světla z minulých let, která se během skladování zamotala, protože je nebudete muset rozmotávat.

Vánoční lavička

Umístěte před zahradní domek malou lavičku, kterou zútulníte pomocí různých polštářů a dek. Pokud na ní neplánujete v zimě vysedávat tak sedadlo vystelte zelení, velkými šiškami, baňkami a jinými ozdobami. Postříkejte aranžmá jemným popraškem falešného sněhu pro extra zimní atmosféru.

Staré sáňky

Když nejezdíte po zasněžených kopcích, staré sáně vám skvěle poslouží jako vánoční dekorace na uvítanou. Ozdobte sáně borovými větvičkami, šiškami a ovocem, než je postavíte vedle předních dveří. Jasně červená stuha na vrchu dokonale dotvoří vánoční vzhled této dekorace.

Sněhulák

K zimě a Vánocům v našich končinách určitě patří i sníh a je-li ho dostatek a počasí slibuje mráz na několik dní dopředu, můžete jako dekoraci postavit sněhuláka. Pokud však sněhová nadílka nebyla dost výrazná, a přesto toužíte po vlastním sněhulákovi, můžete si jej vytvořit i jinak. Například z dřevěných špalků, krabic na klobouky či dokonce ponožek.

Věříme, že jste našli v našem článku inspiraci na tu správnou výzdobu pro váš zahradní domek a jeho okolí. Přejeme vám radostné svátky!

PS: Silvestr se blíží. Uvažovali jste o zahradní párty? Více nápadů naleznete v našem článku o silvestrovských oslavách na zahradě.