Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak správně uskladnit dřevo na zimu

Kopa napíleného dreva
Publikované 29.08.2023 10:00

Jste nadšený z nového krbu či kamen? Pořídili jste si na zimu dostatek dřeva, které bude udržovat rodinný krb a natěšen se pouštíte do rozpálení ohně v krbu. Zapálíte plamen. Dřevo se ale nechytá. Vždyť jste ho přece podložili starými novinami, i třísek jste použili dostatek. Poleno je ale příliš vlhké. Kvůli nesprávnému uskladnění dřeviny je váš první pokus zmařen. Tak se pojďme podívat na to, jak předejít této situaci.

Když topíte správným dřevem

Začněme od základů. Dřeviny se dělí na měkké pocházející z jehličnatých stromů a tvrdé z listnatých. Měkké dřevo rychle shoří a při pálení z něj mohou odlétat jiskry. Pokud máte otevřený krb, tak zbytečně neriskujte, že se vám z jiskry chytne koberec. K pálení je vhodnější právě tvrdé dřevo. Podle zkušených topičů je výbornou volbou bříza, buk, dub nebo i habr. Tyto dřeviny hoří pomaleji a nepraskají.

Stabilní oheň v rodinném krbu

Vybrali jsme si kvalitní dřevo a nyní se podívejme na jeho stav. Ideální dřevo je tvrdé a suché. Máte-li tu možnost, nechte ho i rok odležet. Čím déle jej skladujete, tím je sušší a čím je sušší, tím hoří stabilněji. Třeba se však ujistit, že vám dřevina při skladování nezplesniví nebo neshnije.

Příprava na zimní spánek

Vaše palivové dříví není medvěd, který jen tak volně na vaší zahradě přes zimu odpočívá. Potřebuje pořádné „doupě“. Přesně jako vaše dřevo. Jak tedy správně uskladnit palivové dříví na zimu? Udělejte 3 jednoduché kroky:

  1. Podložte dřevo tak, aby nemělo přímý kontakt se zemí. V zimě je půda velmi vlhká. Dřevina by se mohla znehodnotit.
  2. Zajistěte cirkulaci vzduchu kolem polen. Také dřevo potřebuje dýchat. Když ukládáte polínka na sebe, dávejte pozor, abyste udržovali dostatečné mezery, kudy může proudit vzduch. Dřevo se tak průběžně suší.

Postavte přístřešek. Přestože dřevo potřebuje vzduch, to neznamená, že by mělo zůstat nezakryté. Přikrýváme ho však jen svrchu, ne z boků. Nejvhodnější je vybudovat přístřešek, který vám vydrží více let. Myslete dlouhodobě. A pozor – střecha nesmí protékat.

Jak si Pat a Mat postavili přístřešek na dřevo

Znáte pohádku Pat a Mat? Domácí kutilové se rozhodli postavit si přístřešek na dřevo. Jak to dopadlo? Stavěli ho několik týdnů. Zatímco bylo dřevo uloženo na zemi a pár polen chytlo plíseň. Když přístřešek postavili a dřevo přesunuli, po čase začala protékat střecha. Dřevo zvlhlo a shnilo.

Takový hororový příběh se však vám nestane, pokud investujete do montovaného přístřešku, který bude postaven za pár hodin. Bude kvalitní, pevný a trvanlivý. Postavte si moderní a užitečný přístřešek pro dřevo.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON