Ikona telefonu +420 210 012 222 Po - Pá 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyzkoušejte náš
e-shop »

Jak postavit altánek nebo pergolu – praktický návod a inspirace

GARDEON vyvýšená pergola na posezení 5
Publikované 02.11.2023 10:00

Chybí vám v blízkosti vašeho domu místo, kde byste si mohli vychutnat ranní kávu nebo grilovat s přáteli v pohodlí a na čerstvém vzduchu, chráněni před sluncem i letním lijákem? Pergola nebo altán jsou jednoduché stavby, které si s trochou zručnosti můžete udělat i svépomocí. Máme pro vás podrobný návod.

Pergola nebo altánek?

Zahradní pergoly a altány jsou jednoduché, ale velmi chytré stavby s mnoha způsoby využití – mohou sloužit jako zahradní posezení, místo pro grilování a skladování dřeva nebo jako parkoviště pro kola či dokonce loď. Jaký je mezi nimi rozdíl? Pergoly jsou obvykle jednodušší, mají obdélníkový půdorys a šikmou střechu s mírným sklonem, často přiléhají k domu nebo jiné budově.

Naproti tomu altánky stojí vždy samostatně. Obvykle mají šikmou střechu (sedlovou nebo stanovou), složitější konstrukci stěn s různými ozdobnými prvky a mohou mít i složitější (např. mnohoúhelníkový) půdorys. Jedno však mají oba tyto typy zahradních přístřešků společné: vytvářejí místo chráněné před sluncem, deštěm a do jisté míry i větrem, místo, kde vládne pohodlí.

Vhodné místo

Prvním krokem je výběr vhodného místa pro pergolu nebo altán. Ideální je, když budete mít ze střechy pěkný výhled a nebude příliš daleko od domu (zvažte, jak daleko budete muset dojít například pro suroviny na grilování). Musíte však také myslet na to, aby konstrukce nebránila výhledu z domu, nezakrývala okna a nevrhala stín na keře, které potřebují slunce.

V zájmu dobrých sousedských vztahů se také nedoporučuje umisťovat altán příliš blízko plotu. Abyste se vyhnuli nákladným terénním úpravám, vyberte místo na rovném terénu a promyslete, které zdi budou plné, abyste byli chráněni například před převládajícím větrem nebo nežádoucími pohledy z ulice.

Rozměry a vybavení

Optimální rozměry se nejlépe určují podle vybavení, které plánujete do altánu nebo pod pergolu umístit. V ideálním případě byste si měli na čtvercovém papíře vytvořit jednoduchý nákres altánu nebo půdorys. Díky tomu získáte představu o tom, kolik místa se vám do altánu vejde například na stůl se šesti židlemi nebo na pohodlná křesla a zahradní stůl.

Kromě zahradního nábytku může mít altánek také pevné vybavení – například zděné ohniště s grilem nebo umyvadlo. V takovém případě budete muset myslet také na střechu altánu a komín (komín musí být dostatečně vysoký a bude třeba vyřešit prostup střechou) a také na vhodné umístění altánu s ohledem na přístup a vzdálenost od potřebných inženýrských sítí – předem byste si měli připravit přívod vody, odpad a elektrické osvětlení.

Materiál, konstrukce a styl

Tyto tři věci spolu logicky souvisejí a rozhodování je nejen praktické, ale také „pocitové“. Pokud jde o materiál (a s ním související konstrukci přístřešku), máte v zásadě tři možnosti – altán i pergola mohou být z cihel, dřeva nebo oceli. Dřevo je pravděpodobně nejčastěji používaným materiálem pro přístřešky postavené svépomocí. Je dostupné a snadno se s ním pracuje, ale má i své nevýhody – má tendenci degradovat vlivem vlhkosti, slunečního záření, ale také plísní nebo zvířat.

Aby jim dřevo vydrželo co nejdéle, potřebuje pravidelnou údržbu a obnovu ochranného nátěru. Zajímavým tipem je také kombinace zděných sloupů nebo stěn s dřevěnou střešní konstrukcí. V tomto případě však počítejte s vyššími nároky na základy altánu, větší pracností a vyšší cenou.

Vhodná doba pro stavbu zahradního altánu nebo pergoly je od jara do podzimu. Pokud máte vše dobře připravené a naplánované, můžete si jednoduchý přístřešek postavit svépomocí zhruba za víkend až dva.

Než začnete

Nejprve budete potřebovat projekt altánku nebo pergoly, respektive podrobný plán, ze kterého budou patrné nejen rozměry a typ konstrukčního materiálu, ale také způsob spojování, a tedy množství a typ spojovacího materiálu. Měli byste se zamyslet nad možnostmi založení nebo ukotvení přístřešku, charakterem podlahy a způsobem zastřešení.

 

Na základě podrobného výkresu pak můžete správně nakoupit vše potřebné a pokračovat v práci bez zbytečných průtahů. Teprve když máte všechny detaily stavby dobře promyšlené, můžete se pustit do práce. Pro inspiraci uvádíme základní postup stavby jednoduchého dřevěného altánku nebo pergoly.

Stavba dřevěného altánku/pergoly krok za krokem

1. Kreslení a podklad

Pomocí kolíků a provázku vyznačte půdorys plánované stavby – kolíky zapíchněte do země v rozích budoucího altánu nebo pergoly. Povrch, na kterém bude přístřešek stát, by měl být rovný nebo rovný (v ideálním případě by měl být odkopaný, protože při stavbě přístřešku je třeba jej zhutnit).

 

2. Ukotvení

Sloupy jsou obvykle vyrobeny z dřevěných trámů, které se upevňují do ocelových kotevních patek. Ocelové patky mohou být zatlučeny (přímo do země) nebo určeny k zapuštění do betonových patek (k jejich zhotovení lze použít i betonové bednicí tvárnice), případně upraveny k upevnění do hotového betonového základu. Pokud použijete kotevní patky, které se osazují do čerstvého betonu, musíte před upevněním dřevěných sloupků počkat alespoň týden, aby beton dosáhl přibližně 80 % své konečné pevnosti.

 

A nezapomeňte, že pokud chcete mít v altánu krb, bude potřebovat vlastní základ.

3. Povrchová úprava dřeva

Než začnete s montáží dřevěných prvků, měli byste je ošetřit vhodnými přípravky – ideálně je namočit do biocidního přípravku (rozpouštědla) a jako ochrannou vrstvu nanést tenkovrstvý lak, případně můžete sáhnout po přípravku 2 v 1, tedy rozpouštědle a laku v jedné vrstvě. Pro lakování je ideální využít dobu tvrdnutí betonu, případně můžete altán natřít až po montáži.

4. Nosná konstrukce

Dřevěná konstrukce přístřešku se skládá ze svislých sloupů, vodorovných trámů a šikmého zavětrování. Na sloupy se obvykle používají pevnější hranoly nebo rustikálně vyhlížející kulatina, ostatní prvky lze vyrobit i z páru prken. Zamyslete se nad tím, jakým způsobem jsou jednotlivé prvky spojeny (chytré je například jejich prokládání).

 

Základní sloupky jsou vždy v rozích altánku nebo pergoly, ale při větších rozpětích nebo subtilnějších průměrech konstrukčních prvků je lze doplnit dalšími sloupky. Vodorovné nosníky by měly být umístěny v obou směrech – podélné jsou vazníky, protilehlé sloupy jsou spojeny příčkami. Vzpěry tvoří šikmé vzpěry, které musí konstrukci ztužit v příčném i podélném směru. Jinak by se mohla vlivem vodorovných sil (např. větru) zhroutit jako domeček z karet.

5. Konstrukce střechy

Jednodušší variantou je šikmá střecha, která má jednu rovinu se sklonem mezi 3° a 15°. Takto malý sklon však může být nevýhodný při velkém množství sněhu, který ze střechy nesklouzne a může altánek přetížit. Náročnější variantou je sedlová střecha, která má strmější sklon. Pro konstrukci střechy se zpravidla používají hranoly a prvky s menším průřezem.

 

Konstrukce šikmé střechy se skládá z podélných vazníků, ke kterým jsou dostatečně pevně připevněny příčníky. Sklon je vytvořen výškovým rozdílem mezi sloupky na protilehlých stranách přístřešku. U šikmé sedlové střechy jsou vazníky opatřeny prvky ve tvaru písmene A – tvoří je šikmé krokve, které jsou u hřebene spojeny do tvaru obráceného V a přibližně uprostřed vyztuženy vodorovnými latěmi (dvojicí latí). Rozteč vaznic a krokví se obvykle pohybuje mezi 80 a 120 cm.

6. Střešní krytina

Střešní krytina by měla být vždy zvolena podle sklonu střechy. Pro menší sklony jsou vhodné například plechové krytiny, asfaltové šindele nebo polykarbonátové desky. Pro větší sklon a robustnější konstrukci přístřešku lze použít také tašky.

 

 

Zvolený typ střešní krytiny pak závisí na podkladové konstrukci. Například asfaltové šindele potřebují souvislý podklad (podsyp) z dřevěných desek nebo plochého materiálu (např. OSB). Na podklad pod krytinu se připevní asfaltová lepenka, která funguje jako pojistná hydroizolace. Tašky se pokládají na střešní latě, které se ve vhodných rozestupech přišroubují ke krokvím. Ze spodní strany může být střecha zakončena pohledovou stříškou z opracovaných desek (např. z profilu Tatra).

Na střeše by se nemělo zapomínat na dokončovací práce – oplechování a okapy a svody.

7. Výplně

Na některých stěnách altánu nebo pergoly může být vhodné realizovat výplň, která bude chránit před větrem nebo zvědavými pohledy. Můžete použít dřevěný perforovaný profil (tzv. tatranský profil) nebo vzdušnější laťování či rošt ze šikmých dřevěných lamel na podporu popínavých rostlin. Vaší fantazii se v tomto ohledu opravdu meze nekladou.

8. Podlaha

I zde je spousta možností. Můžete si vybrat dřevěná nebo dřevo plastová prkna, která se používají například na terasách a která se upevňují na rošt položený do štěrkového lože. Do štěrkového lůžka lze položit i betonovou dlažbu nebo pálené cihly, stejně jako dřevěné kulatiny nebo kamenné schody. Pokud se vám líbí keramická dlažba, vyberte si takovou, která je protiskluzová a určená pro venkovní použití.

V tomto případě však budete muset zhotovit betonovou desku, na kterou dlažbu nalepíte – pokud beton zpevníte kari sítí, postačí deska o tloušťce asi 10 až 15 cm na přibližně stejně silném štěrkovém podkladu. Takovou jednoduchou betonovou desku však nelze použít jako podklad pro altán nebo krb, ale pouze k přenesení zátěže osob a vybavení v altánku.

Tip pro nedočkavé

Zdá se vám to příliš komplikované? Chtěli byste mít altánek rychle, čistě a bez starostí? Přesně tak probíhá stavba montovaných ocelových přístřešků z naší nabídky. Jednoduše si pomocí našeho konfigurátoru navrhněte přístřešek, který bude vyhovovat vašim potřebám, a připravte pro něj vhodný základ. Nic víc. Ve smluveném termínu vám pak přivezeme všechny montážní prvky a díly, a pokud využijete služeb našeho montážního týmu, může nový přístřešek stát na vaší zahradě už za 3 hodiny. Nebo si ho můžete smontovat svépomocí

Zaujíma vás, ako bude montáž prebiehať? Všetky informácie nájdete TU.

Zdroj (Source):
fotobanka GARDEON